Potek akcije Pomagajmo preživeti – izjava Imre Jerebic, generalni tajnik

V mesecu aprilu, ki ga lahko imenujemo tudi mesec Življenja in upanja, sta se v okviru življenja Karitas dogodila dva dogodka.
Na Cvetno soboto, 4. aprila 2009, je Slovenska Karitas začela z akcijo pošiljanja položnic po župnijah s sloganom POMAGAJMO PREŽIVETI!
Na veliki četrtek, 9. aprila 2009, pa sem v imenu Slovenske Karitas z državo podpisal pogodbo o donaciji vredno 500 tisoč evrov.

Ne gre le za simbolna dneva ali dogodka. Bodisi ko smo s 150 tisoč položnicami nagovorili slovenske vernike in naše dobrotnike, ali ko nam je država zaupala velik dar za kruh – hrano za preživetje, ampak za to, da bi vseh 93 tisoč »uporabnikov« naše pomoči in tisti, ki se zaradi recesije na nas obračajo letos prvič lahko OHRANILI ČLOVEŠKO DOSTOJANSTVO v času nepredvidene stiske. 

V slabem mesecu dni smo v okviru akcije, brez večje reklame, zbrali 231 tisoč evrov. Tisti, ki so darovali, darujejo in še bodo darovali, pomagajo preživeti stisko z materialno in človeško podporo. Oba vidika sta po našem mnenju zelo pomembna. 

Tisti, ki prejemajo pomoč, ohranjajo svoje dostojanstvo, da sami ali skupaj s svojimi družinskimi člani, ne postanejo drugorazredni državljani ali na robu družbe, brez osnovnih virov za preživetje ali brez čutenja sočloveka ob sebi. 

Pomladno življenje in upanje za mnoge je možno zaradi pol milijonskega daru države, zato se ob tej priložnosti zahvaljujem za podporo in zaupanje vlade.

Pomladansko življenje in upanje za mnoge je možno zaradi sočutja mnogih dobrotnikov, ki znajo deliti svoja skromna sredstva in čutiti s tistimi, ki še bolj trpijo. Hvala vsem, ki nam zaupate in nam omogočate, da lahko pomagamo. Brez vas nebi zmogli.

Imre Jerebic

generalni tajnik Slovenske Karitas