Podpora humanitarno – medicinski odpravi Madagaskar maj 2018

Študentke 6. letnika medicine in dentalne medicine se maja 2018 v okviru Sekcije za tropsko medicino odpravljajo na humanitarno- medicinsko odpravo na Madagaskar v vasico Matanga.

Madagaskar je ena najrevnejših držav na svetu. Prebivalci na podeželju pogosto nimajo dostopa do osnovnih medicinskih storitev zaradi revščine, ker ne morejo plačati stroškov zdravljenja, oddaljenosti od zdravstvenih centrov in pomanjkanja zdravstvenega osebja.

V vasico Matanga študentje Medicinske fakultete v Ljubljani, v sodelovanju s slovenskimi misijonarji, prihajajo že več kot 20 let. V tem času jim je tam uspelo postaviti manjšo ambulanto, iz katere nudijo osnovno zdravstveno in zobozdravstveno oskrbo tamkajšnjim prebivalcem. Večina pacientov v ambulanti v Matangi so otroci, saj je polovica otrok na otoku podhranjenih in zato bolj občutljivih za okužbe in ostala obolenja.

Cilj odprave petih študentk medicine in dentalne medicine je v času pod maja do konca julija 2017 ljudem v Matangi s svojim znanjem nuditi nujno potrebno medicinsko oskrbo, pa tudi osveščati o preventivi nalezljivih ter spolno prenosljivih bolezni, ustrezni zobni higieni in prehrani.

Da bi lahko uresničile te načrte, potrebujejo podporo dobrih ljudi. S prošnjo za pomoč so se obrnile tudi na Slovensko karitas, kjer zbiramo sredstva za njihovo odpravo od novembra 2017 do konca aprila 2018 preko SMS sporočil.

 Svoj dar lahko prispevate s SMS na AFRIKA in AFRIKA5 na 1919 in tako prispevate 1EUR oziroma 5 EUR.

Več na https://madagaskarmaj2018.wixsite.com/madagaskar-maj2018.

Hvala vsem za solidarnost!

Imre Jerebic,

generalni tajnik Slovenske karitas