Po 40 dni brez alkohola, zmerno tudi naprej

Ljubljana, 19. 4. 2017
Izjava za javnost ob zaključku akcije 40 dni brez alkohola

40 dni brez alkohola v znamenje solidarnost
z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in            Solzica 2017
bolezni, ki so posledica alkohola.
www.brezalkohola.si

Letošnja preventivna akcija 40 dni brez alkohola pod naslovom »Izberi prav. Bodi z mano.«. se je začela 1. marca 2017 in zaključila v soboto 15. aprila 2017. Organizatorji smo v 40 dneh opozarjali na tveganje zaradi alkohola ter spodbujali k solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v naših družinah, na cesti in pri zdravju. Letošnje geslo je vabilo, da namesto alkohola izberemo čas za svoje najbližje in tisto kar nas veseli.

V letošnjem letu smo še posebej zadovoljni z aktivnostmi, ki so še presegle lanskoletne. V akcijo se je letos vključil še večji krog sodelujočih organizacij in tudi številnih posameznikov. Poleg organizatorjev Slovenske Karitas, Javne agencije RS za varnost prometa – sektor za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavoda Med.Over.Net so pri akciji sodelovali tudi Društvo Žarek upanja, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici) in Zavod Vse bo v redu. V letošnjem letu se je akciji pridružila tudi Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije.

Velika zahvala za odmevnost akcije gre 30 radijskim, 13 televizijskim postajam, 13 časopisnim hišam in 25 večjim spletnim portalom, ki so akcijo podprli z brezplačnim oglaševanjem in uredniškimi prispevki. Tako se je spodbuda k solidarnosti lahko dotaknila velikega števila ljudi po Sloveniji. Brez njih ne bi mogli razširiti glasu o zmernosti.

V sklopu akcije smo organizatorji nagovorili preko 130.000 oseb z zgibankami, ki so bile poslane po župnijah, centrih za socialno delo, zdravstvenih domovih in po občinskih svetih za preventivo in vzgojo v cestnem prometu preko Javne agencije za varnost v prometu. Spletno stran www.brezalkohola.si je v času trajanja akcije obiskalo 7.100 oseb. Na družabnih omrežjih pa je akcija delilo med svoje prijatelje preko 10.000 oseb. Forum Zasvojenost in pomoč je v času trajanja akcije obiskalo 12,183 ljudi. Forum je namenjen pomoči pri vseh oblikah zasvojenosti, med njimi tudi z alkoholom in pomočjo svojcem zasvojenih oseb.

Zavod Med.Over.Net je izvedel javno tribuno- pogovor v živo na forumu Med.Over.Net – Soočanje z alkoholizmom v družini https://med.over.net/clanek/soocanje-z-alkoholizmom-v-druzini/. Organizirano je bilo še nekaj drugih dogodkov, med njimi je Slovenska karitas organizirala romanje na Brezje, v Turnišče in na Sveto Goro, katerega se je ob spremljajočih dogodkih udeležilo preko 900 oseb, svojcev alkoholikov, zdravljenih alkoholikov in tistih, ki jim ni vseeno. Zavod Vse bo v redu, katerega ustanoviteljica je Zavarovalnica Triglav, je poleg povabila vsem zaposlenim v Zavarovalnici Triglav, da podprejo akcijo, udeležencem Planice omogočil preventivno brezplačno uporabo alkotesta in jih povabil, da se kot podporniki akcije pridružijo tudi s podpisom.

Društvo Žarek upanja je v sklopu akcije 40 dni brez alkohola in tabora v Kranjski gori za otroke iz družin s težavami z zasvojenostjo pripravil nepozabne trenutke z Mihom Deželakom z Radia1. Otrokom se je Miha pridružil na kosilu in popoldanskih aktivnostih. Izkušnja pogovora z njim in druženje, vključno z vzpenjanjem na planiško velikanko v Planici, je dogodek, ki se je trajno zapisal v spomine otrok.

Posneli smo tudi dva videa z Blažem Švabom, letošnjim ambasadorjem akcije, in s člani ansambla Modrijani, ki smo jih delili tudi z uporabniki na FB. Dostop do njega je možen tudi preko Youtube: Modrijani o zdravem načinu življenja: https://youtu.be/ZgC9eBCIMA0 in Blaž Švab: Zdravje mi je velika vrednota https://youtu.be/HvmWNiJI3-Y.

Še nikoli nismo prejeli toliko osebnih izpovedi o tem, zakaj in kako posamezniki sodelujejo v akciji. Zbrali in objavili smo jih na strani: http://brezalkohola.si/mnenja-sodelujocih . Nekaj vtisov in osebnih zgodb, ki so jih udeleženci akcije delili z drugimi:

“Hvala za to pobudo! Vsako leto je vedno znova, a je zelo potrebno. Ko mi nekdo ponuja alkohol, mu povem, da sem 40 dni brez alkohola. Doživel sem, da so mi spet in spet ponujali alkohol. In tako vidim, da je alkoholikom težko ohranjati abstinenco. Zato kar korajžno naprej.” Janez

“Brez alkohola je super! Za tako imenovani post sem se odločila, ker mi je predstavljalo izziv, saj smo praktično vsak vikend hodili “na enega”, ki pa nikoli ni bil le eden, naslednji dan pa je bil večinoma preležan. Pa še lažje potekajo priprave na Istrski maraton.”

“Sodelujem zato, ker bi rada sama sebi dokazala, da se lahko spremenim in ker ne želim, da bi alkohol odločal namesto mene. Svoje trenutke brez alkohola po navadi preživljam s kakšno dobro knjigo in sprehodi ali s prijatelji.”

“Pridružujem se akciji. Vem, kaj je alkohol. Imela sem moža alkoholika in zakon je bil poln nasilja in strahu.” Dragica

“Ne pijem alkohola 365 dni na leto, ker sem zaradi pijanega šoferja izgubila dedka.”

“V akciji sodelujem, ker želim izkazati podporo družinam in posameznikom, ki trpijo zaradi alkohola. Trenutke brez alkohola preživljam popolnoma enako, le da javnost ozaveščam o svoji odločitvi in veliko znancev se je prav tako pridružilo tej akciji. Pohvalno!”

“Sodelujem, ker se mi je pri štiridesetih letih življenje začelo vrteti okrog alkohola! Vsaka večerja, zabava, družabnost, dosežen cilj v službi, sprostitev je postala izgovor za kozarček ali pivo več, še več, preveč … Po drugi strani pa se športno udejstvujem, pazim na zdravo prehrano in razlagam ta malim, kako je alkohol škodljiv… “Nesmiselno. To ni sprejemljivo in niti vzgled za družino. Dovolj je tega…”

“Podpiram prijatelja, ki se pravkar zdravi zaradi odvisnosti od alkohola.”

Prizadevanja za zmanjševanje škode, ki jo prekomerno uživanje alkohola povzroča v naših družinah, v prometu in pri zdravju, se ne končajo z zaključkom ene akcije, ampak so priložnost, da trajno kot družba in posamezniki spremenimo svoje navade v odnosu do alkohola. Zato ob zaključku akcije organizatorji vse pozivamo k zmernosti tudi preko celega leta in brez alkohola v prometu. Izberi prav, bodi z mano!

Kontaktne osebe organizatorjev:
Slovenska Karitas, Saša Eržen, tel. 01/300–59–60/67, e-naslov: [email protected];
Javna agencija RS za varnost prometa, Mateja Markl, tel. 01/400–89–61, e-naslov: [email protected]
Zavod Med.Over.Net, Andreja Verovšek, tel. 040/464 – 340, e-naslov: [email protected]