Obeležitev pete obletnice delovanja sklada ZAupanje

V torek, 20. oktobra ob 11. uri je v Galeriji Družina potekala krajša prireditev in javna predstavitev ob peti obletnici delovanja sklada ZAupanje.
Imre Jerebic
, generalni tajnik Slovenske Karitas, je uvodoma predstavil delovanje sklada ZAupanje, preko katerega so večjo pomoč v skupni višini 233.450 EUR prejele že 103 družine oziroma gospodinjstva.

Karitas v Sloveniji vsako leto s pomočjo v hrani in z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami pomaga več kot 93.000 osebam. Prosilcev je zelo veliko, sredstva pa so vedno omejena in največkrat zadostujejo le za humanitarno prvo pomoč. Prvi večji odgovor Slovenske Karitas na ta problem je bil sklad Zaupanje, ki je nastal zaradi vse večjih potreb družin, posameznikov in starejših z večjimi stiskami po trajnejši in razvojni pomoči. Po pomoči, ki bi jim omogočila, da dolgoročno rešijo svoje težave in sami poskrbijo za svojo prihodnost.

Življenjske zgodbe in stiske družin in posameznikov, ki so prejele pomoč preko sklada ZAupanje, so objavljene na spletni strani
www.karitas.si/zaupanje. Povezane so z boleznimi, smrtjo staršev, invalidnostjo, nesrečami in trajno izgubo zaposlitve. Družine in posamezniki tovrstnih težav ne morejo rešiti sami, pa čeprav včasih ne manjka dosti do končne rešitve. »…pomoč potrebuje starejša gospa, ki živi sama in brez sorodnikov… mamica z dvema šoloobveznima otrokoma…družina, ki živi v nemogočih pogojih…družina z invalidnim otrokom….družina, ki ji je pogorela hiša…«, tako se običajno začnejo prošnje, ki jih župnijske Karitas, preko 6 koordinatorjev po vsej Sloveniji posredujejo v reševanje v sklad ZAupanje. Stiske se zaporedoma objavljajo na spletni strani in po takem zaporedju se, glede na zbrana sredstva, tudi rešujejo.

Sklad ZAupanje podpira in poudarja mrežno sodelovanje nevladnih organizacij, strokovnih služb in lokalnih skupnosti, da skupaj z družinami in posamezniki v stiski pripravijo načrt za dokončno rešitev problema. S takimi oblikami sodelovanja se izboljšuje učinkovitost in preglednost. Prav tako vsaka institucija lahko prevzame svoj del materialne in strokovne odgovornosti in prispeva, to kar zmore.


Stiske pa ni mogoče rešiti brez podpore številnih darovalcev, posameznikov in podjetij, ki so pripravljeni prispevati za ljudi v stiski. Pot do darovalcev pa vodi prek medijev, ki tudi pri promociji sklada ZAupanje in pri neposrednem zbiranju sredstev igrajo zelo veliko vlogo.

 

Generalni tajnik Slovenske Karitas se je ob tej priložnosti simbolično zahvalil predstavnikom medijem, ki objavljajo stiske družin ali v večji meri oglašujejo sklad ZAupanje:

g. Tonetu Rodetu, direktorju Založbe Družina

g. Franciju Trstenjaku, odgovornemu uredniku Radia Ognjišče

ge. Petri Uranjek, vodji odnosov z javnostmi pri PRO PLUS

g. Metodu Berlecu, odgovornemu uredniku Tednika Demokracija in

ge. Andreji Verovšek, spletni portal Med.Over.Net.

 

Slovenska Karitas se zahvaljuje vsem dobrotnikom posameznikom in podjetjem, ki so v teh petih letih polepšali življenje družin in posameznikov stiski. Vse ki želijo pomagati pa vabimo k obisku spletne strani www.karitas.si/zaupanje in darovanju.