NE POZABIMO na trpeče v državah jugovzhodne Evrope!

V času posta Slovenska Karitas pozornost usmerja na področja jugovzhodne Evrope, ki so le nekaj sto kilometrov od nas. V sodelovanju s tednikom Družina in Primorskimi novicami, ki sta podprla akcijo, smo letos v želji po nadaljnji pomoči škofijskih Karitas državam jugovzhodne Evrope nagovorili vsaj 86.000 posameznikov.

Škofijska Karitas Ljubljana v Bosni in Hercegovini podpira mednarodni projekt pomoči, imenovan »Jelo na kotačima« (Hrana na kolesih). Projekt je namenjen terenski pomoči s hrano najrevnejšim prebivalcem Sarajeva in Zenice. V letu 2008 je tako Škofijska Karitas Ljubljana v Sarajevo poslala 25 ton moke, ki so jo uporabili za peko kruha, namenjenega brezdomcem ter drugim socialno ogroženim osebam.

V Kolibah so nadaljevali z obnovo hiš. K sodelovanju so pritegnili 37 dijakov, študentov in profesorjev Škofijske klasične gimnazije Ljubljana Šentvid.

Nadškofijska Karitas Maribor v Bosni in Hercegovini pomaga z materialnimi darovi in v obliki delovnih skupin, ki se že vrsto let v počitniškem času odpravljajo v različne kraje te države. V preteklem letu je delovna skupina svoj čas in mlade moči namenila Jablanici, kraju, kjer pretežno živijo muslimani. Z materialno pomočjo so oskrbovali tudi prebivalce Mostarja.

Svojo pomoč namenjajo tudi Srbiji, predvsem na območjih, kjer živijo Slovenci. V Vršac in Zrenjanin so v preteklem letu poslali kontingent 10 ton obleke, higienskih pripomočkov, sanitetnega materiala, invalidskih pripomočkov in šolskih potrebščin, pomagali pa so tudi s hrano. Trem družinam iz Vršca so omogočili letovanje na slovenski obali. Nadaljevali so s pomočjo otrokom in starejšim v Aleksincu, Beogradu in Nišu.

Škofijska Karitas Koper akcijo NE POZABIMO obeleži s sloganom STREHA NAD GLAVO. Z njo želijo nagovoriti darovalce za pomoč ljudem, ki v Bosni in Hercegovini še vedno trpijo zaradi posledic vojne. Doslej so zbrali že več kot 130.000 evrov. Z zbranim denarjem so šestnajstim družinam pomagali do strehe nad glavo. Od leta 2000 vsako leto, skupaj s Škofijsko gimnazijo Vipava, organizirajo delovni tabor mladih, ki kot prostovoljci teden dni pomagajo pri gradnji hiše eni izmed najbolj pomoči potrebnih družin. V letu 2005 je tako nov dom dobila vdova s štirimi otroki, leta 2006 sedemčlanska družina, v letu 2007 pa mati, ki je s štirimi otroki poprej  živela v skromni baraki. V preteklem letu se je tabora udeležilo 14 mladih prostovoljcev, večinoma dijakov Škofijske gimnazije Vipava, z ravnateljem Škofijske Karitas Koper in profesorjem Škofijske gimnazije Vipava ter z zidarskim mojstrom. Do novega doma so z materialom in delovno pomočjo pomagali 25-letnemu očetu in 17-letni mamici z dvema majhnima hčerkama.

Redna oblika pomoči Škofijske Karitas Koper pa je tudi akcija PLAMEN UPANJA, ki s posvojitvijo na razdaljo pomaga 90. banjaluškim otrokom. Pomoč letno znaša 23.000 evrov, namenjenih otrokom, ki živijo v težkih socialnih razmerah zaradi posledic vojne.

Slovenska Karitas je leta 2008 ob podpori donatorjev in številnih darov posameznikov že petnajstič organizirala humanitarno pošiljko s 60 kubičnimi metri pomoči v hrani, obleki, sanitetnem materialu in drugih življenjskih potrebščinah. Zdravnica s. Mirjam Praprotnik, ki deluje v Albaniji, v Draču s posredovano pomočjo pomaga številnim družinam, ki poleg hrane in oblačil nujno potrebujejo tudi osnovno zdravstveno oskrbo in zdravila. Če pomislimo, da je v Albaniji brezposelnost približno 60 odstotna ter znaša povprečna plača zaposlenega 20 evrov, si lahko kaj hitro izračunamo, kako človek, ki mora za liter olja odšteti 8 evrov, tam brez pomoči preživi. Zaradi izrednih materialnih stisk pa se je povečala tudi nepismenost, saj starši nimajo denarja za šolske potrebščine in omogočanje šolanja svojim otrokom. Tudi tu Slovenska Karitas, ob pomoči donatorjev, skuša pomagati po najboljših močeh.

Morda se zdi letos, v luči recesije, pogled na naše bližnje sosede nekoliko drugačen, a stiske, ki jih čutimo mi, so v revnejših državah še veliko večje. Zato Slovenska Karitas vse svoje darovalce vabi, da ob mnogih stiskah, ki težijo domovino, NE POZABIMO na stiske sosedov in izkoristimo priložnost za solidarnost, ki nam jo ponuja postni čas. Iskrena hvala vsem, ki boste podprli naša prizadevanja za pomoč ljudem v stiski.

            Imre Jerebic, l.r.

            generalni tajnik Slovenske Karitas

Info: [email protected]