Mladi iz Slovenije, Srbije in BiH z nenasilno komunikacijo proti stereotipom in predsodkom

V Ljubljani smo od 12. do 14. marca v okviru projekta Youth United, gostili mlade iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Slovenije, kateri delajo v organizacijah, ki delujejo na področju izgradnje miru, izobraževanja, spodbujajo prostovoljstvo in solidarnost. Tema  izobraževanja je bila Nenasilna komunikacija, premagovanje stereotipov in predsodkov.

Nataša Hanuna (šolska in družinska mediatorka) je mlade preko delavnic, iger in pogovorov soočila z vprašanji boja proti stereotipom in predsodkom, problemov pri komunikaciji in kako jih rešiti, oblike nenasilne komunikacije in določitve meja. Izobraževanje je trajalo dva dni, tretji dan pa je bil organiziran študijski obisk, kjer so si mladi ogledali Terapevtsko skupnost za zasvojene s pridruženimi težavami v duševnem zdravju, ki deluje pod okriljem Zavoda Pelikan – Karitas in restavracijo Skuhna –  socialno podjetje, kjer imajo obiskovalci možnost okusiti hrano iz vseh delov sveta in predstavlja možnost zaposlitve migrantov in ostalih težje zaposljivih ljudi. Med študijskim obiskom so se mladi mudili tudi na radiu Ognjišče, kjer so posneli prispevek za študentsko oddajo.

 

Konec julija bo Caritas BiH v Sarajevu organizirala izmenjavo mladih z naslovom: ”Moč mladosti”. Na izmenjavi bodo mladi spoznali tuje običaje, religije in kulture, pa tudi poglobili znanje, ki so ga do sedaj pridobili na izobraževanjih. Izmenjavi pa bodo do maja 2019, sledila še tri izobraževanja na temo zagovorništva, strateškega načrtovanja in prijav na razpise.

Projekt Youth United skupaj izvajajo Caritas BiH, Caritas Srbije in Slovenska karitas, da bi izgradile in okrepile kapacitete mladinskih organizacij, spodbudile multi-etnično sodelovanje ter verski dialog. Za dodatne informacije o projektu in možnostih sodelovanja pišite na [email protected]