Lonec juhe

Zelenjavna juha za lačne otroke v Venezueli

Slovenska karitas v sodelovanju z misijonarko sestro Andrejo Godnič, ki deluje v Venezueli ter z revijo Mavrica in Radiem Ognjišče v februarju 2023 začenja že tretjo dobrodelno pobudo Zelenjavna juha za Venezuelo, ki še posebej spodbuja k solidarnosti v postnem času.

V Venezueli so zaradi več let trajajoče krize razmere zelo težke. Primanjkuje hrane in zdravil. Pogosto so brez elektrike, vode. V deželi nafte ni mogoče kupiti bencina za avto … Mnogi so lačni, med njimi tudi veliko otrok. Zaradi naraščajočih cen živil, ker lokalna valuta bolivar še vedno zelo hitro pada, in zelo nizkih dohodkov družin (plača in penzion je le nekaj dolarjev na mesec) ali brezposelnosti, družine zelo težko zagotovijo svojim članom zadostno količino hrane.

Kako lahko pomagate skuhati zelenjavo juho za Venezuelske otroke?

Svoj dar za zelenjavno juho za Venezuelo lahko nakažete na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761  

Sklic: 00 855

Namen: Otroci Venezuela

Lahko pa pošljete SMS CLOVEK5 na 1919 in darujete 5 evrov za juho (zbiranje preko SMS se začne v februarju 2023).

Darove bomo zbirali do velike noči.

iz srca HVALA za vsak dar!

Otroci v Venezueli jedo le enkrat na dan

Deklica Sofija iz Karakasa, ki ima 5 let, je za revijo Mavrica povedala, da dostikrat jedo le enkrat na dan, tako da je cel dan lačna. Takih otrok je v Venezueli sedaj veliko.  Povedala je tudi, da je njen najljubši obrok zelenjavna juha v župniji, ki jo enkrat na mesec organizirajo sestre uršulinke, med katerimi deluje misijonarka sestra Andreja Godnič, za okoli 250  revnih ljudi, večinoma so otroci, nekaj pa je tudi starejših. Ta zgodba deklice Sofije se nas je sodelavcev Karitas in Mavrice tako globoko dotaknila, da smo sklenili napolniti čim več loncev z zelenjavno juho za te otroke in odrasle s pomočjo iz Slovenije.

Celotno zgodbo deklice Sofije si lahko preberete v februarski številki revije MAVRICA, kjer je predstavljena akcija za zelenjavno juho.

Sofija, mama in bratec Samuel

Enkrat mesečno sestre nahranijo 250 ljudi

Na šoli »Academia Merici«, kjer deluje misijonarka s. Andreja Godnič in jo obiskujejo dekleta iz bogatejših družin, vsak prvo teden v mesecu organizirajo sestre zbiranje zelenjave in mesa, ki ga darujejo učenke, njihovi starši, misijonarji, ki organizirajo misijone na šoli in druge skupine. Na prvo soboto se na pobrateni, revni šoli »Marijinega Presvetega Srca« seklja, lupi in skuha zelenjavna juha za kakih 250 otrok in ostarelih. Da enkrat nasitijo 250 ljudi, sestre potrebujejo okoli 150 eurov.

»Za številne je to ena najbolj slastnih obedov čez mesec in jo vsi pričakujejo z odštevanjem dni,« pravi sestra Andreja Godnič, ki dodaja kako poteka delitev hrane  v času pandemije koronavirusa: »Vsi, ki imajo kartončke postavijo ob 12h v vrsto pred vhodom v šolo. Znotraj šole pakiramo napitke v pokrite plastične lončke, juho v plastično škatlo in arepo s piščančjim nadevom v servieto ter izročamo porcije ljudem.«

Zelenjavna juha, arepas in napitek

Poleg zelenjavne juhe vsak prejme tudi arepas in napitek. In kako se vse to pripravi?

V ZELENJAVNO JUHO se da velike količine krompirja, korenja, rumene buče, okumo (ena vrsta gomolja), yuke, njame, zelenih banan za kuhanje, juhe Maggy iz vrečk, makaroni, sol, storže mlade koruze, goveja rebra, čebula, cilander, česen, sladko papriko in zeleno.

Zraven vsak dobi še AREPAS, kot nekakšen kruh, ki je narejen iz koruzne moke, napolnjen pa s piščancem.  KOSMIČEV NAPITEK vsebuje  kosmiče, mleko in sladkor. 1 l mleka, sladkor, ANANASOV NAPITEK pa ananas in  sladkor.

FOTOGALERIJA priprave Zelenjavne juhe TUKAJ.

Več o akciji zelenjavna juga za Venezuelo tudi na RADIU OGNJIŠČE

Več o razmerah v Venezueli in tej akciji lahko slišite v oddaji Sobotna Iskrica na RADIU OGNJIŠČE, ki je potekala 2.1.2021 in je dostopna TUKAJ. V njej je spregovorila sestra Andreja Godnič. Več o sami akciji pa izveste v Sobotni iskrici v soboto 16.1.2021.

Zahvala

»Ves denar bo prišel v roke vaših vrstnikov v Venezueli, kjer delujem. Hvala vam. Naj Bog bogato poplača vašo dobroto. Vaša s. Andreja Godnič«

HVALA iz srca kličemo tudi sodelavci Slovenske karitas!