Literarni natečaj preventivne akcije 40 dni brez alkohola pod geslom »Beseda zdravi.«

Slovenska karitas  s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že 18. leto spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo za posledicami alkohola.

Tokratna postna spodbuda se bo začela na pepelnično sredo, 22. februarja in se zaključila na veliko soboto, 8. aprila 2023. Odpoved je namenjena predvsem izrazu solidarnosti in sočutja z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v družinah, v prometu in zdravju.

Letošnja spodbuda nosi podnaslov »Beseda zdravi.«Vsak izmed nas je povabljen, da izbere pravo potezo bodisi doma, na cesti, pri delu v službi in v družbi odgovorno brez alkohola in drugih drog. Želimo si, da bi se znali veseliti brez alkohola tako v domačem in družinskem okolju kot tudi med prijatelji in v družabnem okolju.

Že sedmo leto zapored v sklopu preventivne akcije 40 dni brez alkohola, v času od 22. februarja do 31. marca 2023, vabimo in spodbujamo učence od 6. do 9. razreda osnovnih šol in vse dijake srednjih šol k nagradnem literarnem natečaju, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola. Sodelujejo lahko s samostojno avtorsko vsebino v slovenskem jeziku, namenjeno sovrstnikom: PESEM, ZGODBA, ESEJ ali STRIP.

Tema natečaja je razmišljanje mladostnikov o družbi brez alkohola in o tem, kako lahko življenje brez njega vpliva naša življenja. Želimo spoznati njihove:

  • vrednote, navade in prepričanja, ki gredo v smer odpovedi pitja alkohola pri njih osebno ali v njihovi družini, med sošolci in prijatelji,
  • razloge, zakaj menijo, da ni dobro piti alkoholnih pijač,
  • utemeljitve, katere so pozitivne posledice odpovedi alkoholu,
  • razloge, zakaj je odločitev odpovedi alkoholu dobra,
  • pomisleke in predstavitev negativnih posledic pitja alkohola.

Mlade želimo spodbuditi, da bi razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način, brez alkohola in drugih drog. Odločitev za prijatelja, šport, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev … je prava izbira, ki nas spodbuja, da pogumno alkoholu rečemo NE.

Vse vsebine, ki bodo do 31. 3. 2023 prispele na naslov Slovenska karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana (s pripisom literarni natečaj »Beseda zdravi.«) ali na e-naslov [email protected] se uvrstijo v izbor za nagrado.

O akciji si lahko več preberete na spletni strani www.karitas.si ali www.brezalkohola.si.

Vabilo OŠ

Vabilo SŠ

1_strip_E.B.
2_strip_P.S.
3_strip_E.S.
4_strip_M.P
plakat_L.G.