Letovanje socialno ogroženih otrok in mladostnikov »Počitnice Biserov« in druga letovanja

V ponedeljek 18. julija se je v Portorožu začelo že tradicionalno letovanje Slovenske karitas za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih družin »Počitnice Biserov«. V štirih tednih bo z nami letovalo 156 otrok in mladostnikov iz celotne Slovenije, ki jih zberejo in posredujejo župnijske Karitas.

 

Z letovanjem Počitnic Biserov želi Karitas otrokom iz socialno šibkejših in socialno ogroženih družin omogočiti, da preživijo prijeten teden na morju, daleč stran od njihovih stisk in težav. Večina otrok prihaja iz družin, ki jim Karitas tudi drugače  pomaga z materialno pomočjo ali pa se družine soočajo z drugimi stiskami: smrt staršev, razveze, različne zlorabe, bolezen, invalidnost, rejništvo … Otroci so tudi različnih narodnosti in vere, kar ni ovira za vključitev v program.

jutranja igrica

Letošnja osrednja tema Počitnic Biserov je posvečena iskanju dobrih lastnosti in močnih točk vsakega udeleženca. Kajti vsak človek, vsak otrok je neprecenljive vrednosti tako kot biser. In vsi otroci so Biserčki, izjemni, neprecenljivi, ne glede na to kaj so v življenju že doživeli, od kod prihajajo, kdo so. Tudi če niso bogati, tudi če imajo kakšno hibo.

Svojo neprecenljivo vrednost bodo otroci spoznavali tako na plaži ob kopanju, plavanju, kot tudi preko dramske igre, pogovornih delavnic in velike igre dneva, ustvarjalnih delavnic, ob izkušnjah različnih gostov, veselih večerov, pa tudi preko pogovora z animatorji – mladimi prostovoljci in voditelji. Teh bo letos skupno 87, ravno prav, da bodo lahko vsakemu otroku kot starejši bratje in sestre ponudili eno uho in eno roko ter se jim resnično posvetili. To je poseben čar Počitnic Biserov. Da pa bodo mladi prostovoljci to zmogli, so se od februarja na mesečnih srečanjih usposabljali in oblikovali program.

 

Istočasno že od začetka julija poteka v Sončni hiši v Portorožu tudi letovanje za socialno ogrožene družine. Družine, ki se tedensko zamenjajo in prihajajo iz različnih krajev Slovenije, bodo tako letovale tja do konca avgusta. Pred in po sezoni pa se v Sočni hiši na strokovno vodenih tednih zbirajo starejši.

Programi letovanj Slovenske karitas za družine, otroke in starejše potekajo že 22 let. Vsako leto od meseca maja do meseca septembra v različnih programih Karitas letuje preko 650 socialno ogroženih oseb. Programi so strokovno vodeni in poleg preživetega časa na morju nudijo tudi spremljanje in delavnice za udeležence.

 

Projekt je sofinanciran s strani Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Najlepše se zahvaljujemo vsem tudi vsem sponzorjem, ki so po svojih zmožnostih podprli letovanje Počitnic Biserov: Sanofarm, Lidl d.o.o., Fraktal d.o.o., Krka d.d., Radeče papir Nova d.o.o., Mladinska knjiga Založba d.d., Lekarna Ljubljana, Hofer trgovina d.o.o, Pletilstvo Jakopina, Gea d.d. Fructal d.o.o., Družina d.o.o in drugi.

 

Imre Jerebic

generalni tajnik Slovenske karitas

 frizerska delavnica

 

 

 

Misel Andreje Urh, voditeljice Počitnic Biserov:

»Koncept Biserov je nekaj najbolj čudovitega. Ko si enkrat del Biserov, te vsako leto znova vleče, da se vračaš. Dati del sebe  otrokom ali mladostnikom, z njim deliti svoje znanje, talente, veselje in energijo je najmanj, kar lahko storimo. Hvaležnost otrok in mladostnikov ob odhodu domov pa je neprecenljiva. Vsak otrok oz. mladostnik je za nas dragocen biser, katerega sprejmemo v njegovi enkratnosti.«

 

Nekaj misli otrok in mladostnikov, animatorjev in staršev otrok iz preteklih Počitnic Biserov:

  • »Počitnice Biserov so bile nepozabne, naša hvaležnost je neizmerna….«

 

  • »Dragi soanimatorji! Hvala vsem vam, s katerimi smo se nasmejali na pripravah, vsem vam, ki smo skupaj preživeli dragocene trenutke z mladostniki, ob večerih, nočeh J ob evalvaciji in tudi kasneje, ko smo se srečali. Ta čas z vami mi bo za vedno ostal drag spomin, saj sem imela čast srečati toliko različnih ljudi, ki so vsak zase krasna oseba. Hvala vam za vse, dali ste mi ogromno novih pogledov na svet in na stvari, toliko topline, prijateljske ljubezni, potrditve, in samozavesti, česar si ob odločitvi, da se pa le pridružim Biserom, nisem niti v sanjah predstavljala in so se mi pripovedi starejših biserov zdele pretirano lepe in vzhičene. Evo me, sem postala ravno taka«. J Animatorka Darja

 

  • »Zahvaljujem se vam animatorjem in Karitas, da ste mojemu otroku omogočili teden letovanja na morju kot BISER. Otrok je bil navdušen nad vsem, bilo mu je všeč, pridobil je nekaj novih vrednot. Jaz pa sem vesela zanj in za ta krasen teden. Najlepša vam hvala. Hvala za vse.« mama