Karitas sprejema tretjo dobavo hrane iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim

Slovenska karitas je prejela iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim še zadnjo tretjo dobavo prehrambnih izdelkov v letu 2018. Za upravljanje tega Sklada je odgovorno Ministrstvo za delo, dom, družino in socialne zadeve preko Operativnega programa za materialno pomoč najbolj ogroženim za obdobje 2014-2020.

V šest centralnih skladišč (ŠK LJ, NŠK MB, ŠK CE, ŠK KP, ŠK NM, ŠK MS) smo prejeli tako še 40% prehrambnih izdelkov :

  • pšenična moka TIP 500,
  • kratke testenine,
  • špageti,pomoč
  • brušen dolgozrnat riž,
  • mleko,
  • jedilno rafinirano jedilno olje,
  • konzervirana zelenjava – fižol,
  • konzervirana zelenjava-pelati.

V mesecu oktobru bodo prejete prehrambne izdelke sodelavci Karitas začeli razvažati na 312 razdelilnih mest. Prehrambne pakete prejmejo ljudje, ki so v stiski. Poleg prevzema paketov pa so le te osebe vključene v različne aktivnosti, ki izboljšujejo njihovo socialno vključevanje. Samo razdeljevanje hrane ne bi bilo mogoče, če pri tem ne bi bili vključeni srčni prostovoljci, ki vse prejete artikle hrane razdelijo med posameznike in družine v stiski. Tej z velikim veseljem priskočijo na pomoč in prostovoljno pomagajo pri razdeljevanju prehrambnih paketov. Vsakega posameznika seveda pričakajo s toplim sprejemom, ravno tako je vsak tudi deležen pogovora, laičnega svetovanja oz. je vključen v spremljevalne ukrepe.

Ob prevzemu tretje dobave prehrambnih artiklov bodo na vseh razdelilnih mesti dostopne tudi nove zgibanke, ki so nastale v okviru Operativnega programa za materialno pomoč najbolj ogroženim.

V okviru Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim je Karitas v letu 2018 za oskrbo socialno ogroženih skupaj v treh dobavah prejela 1.955,86 ton hrane.

Naslednja dobava prehrambnih artiklov (moka, jajčne testenine, riž, olje, mleko in konzervirana zelenjave) bo v začetku leta 2019. Le ta pa bo razvožena po razdelilnih mestih v drugi polovici meseca februarja. Prejemniki pomoči jo bodo takrat lahko tudi prevzeli.