Izobraževanje za mlade – Sarajevo, BiH

 

V Sarajevu je od 20. do 23. maja 2019 več kot 15 mladih iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Slovenije sodelovalo pri usposabljanju »Organizacijski razvoj in strateško načrtovanje«. Mladi so predstavniki 15 različnih organizacij iz teh treh držav, ki delajo z mladimi.

Z izobraževanjem so imeli mladi priložnost, da se seznanijo z različnimi metodami v procesih organizacijskega razvoja, strateškega načrtovanja in v skupinah, da bi načrtovali takšne procese. Men odmori in ob večerih pa so čas porabili za spoznavanje, druženje in neformalno izmenjavo izkušenj.

V drugem delu usposabljanja so udeleženci ustvarili imaginarno omrežje na nacionalni ravni za BiH (BONA), eno za Srbijo (RS net) in eno za Slovenijo (PAM). Mladi iz Slovenije so posebno pozornost namenili predvsem razvijanju mreže youngCaritas oz. Karitas mladih v Sloveniji, pri čemer so razvili vse elemente organizacijskega razvoja in strateškega načrtovanja. Delavnico so izvedli z interaktivnim načinom učenja, vsebovala pa je izbiranje članov, ustvarjanje mreže partnerjev, postavitev nove mreže s partnerji, ustvarjanje vizije, poslanstva, SWOT analiza, razvoj akcijskega načrta, pripravo proračuna, spremljanje in vrednotenje.

Po zaključku izobraževanja so razvili delavnico o kapitalizaciji znanja, ki se je povezala z že naučenimi temami v prejšnjih delavnicah in usposabljanjih, se naučila shranjevati znanja in prakticirati predstavitvene veščine ter kako zagovarjati in lobirati.

Mladi so pokazali zanimanje in dokazali, da je osebni prispevek k procesu OD ali SP pomemben in da mora vsakdo prispevati k razvoju organizacij in stabilnosti.

 

 

Izobraževanje je potekalo v okviru projekta Združeni mladi, ki ga financira Evropska unija prek sredstev programa Erasmus + in Ministrstvo za javno upravo RS.