Izjava ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u – obolelim v Afriki pomaga tudi Slovenska karitas

Več kot 30 milijonov moških, žensk in otrok, je do sedaj izgubilo življenje zaradi HIV in AIDSa – večina iz najrevnejših delov sveta, predvsem iz podsaharske Afrike. Od leta 1987 naprej je Caritas Internationalis prevzela vodilno vlogo pri spodbujanju pravične in sočutne skrbi za ljudi, ki živijo s virusom HIV. Skozi neposredno delovanje Caritas v okoli 116 državah po svetu obolelim nudimo izobraževalno, zdravstveno, čustveno, socialno, ekonomsko in duhovno podporo in oskrbo.

Po več kot četrt stoletja v povezavi z virusom HIV sedaj lahko poročamo tudi o dobrih novicah, saj so smrti zaradi aidsa padle za 30% in več ljudi kot kdajkoli prej je imelo dostop do protiretrovirusnih zdravil. Pojavljajo pa se novi trendi, ki so zaskrbljujoči. Svetovna zdravstvena organizacija je ugotovila, da so se med letoma 2005 in 2012 smrti pri mladih starih med 10 do 19 let zaradi aidsa povečale za 50%. Ob tem je večja stopnja smrtnosti pri dekletih kot pri fantih, predvsem zaradi njihovega nižjega družbenega statusa v nekaterih državah. Mladi, ki so umrli zaradi AIDSa po navadi niso prejemali protiretrovirusnega zdravljenja v času ko so bili mlajši, jim je pa uspelo preživeti do adolescence. Na žalost še vedno le vsak tretji otrok okužen s HIV prejema zdravila. Drugi mladi so žrtve napak vlad, ki se niso osredotočile na aktivnosti preprečevanja pred okužbo z virusom HIV pri mladih in niso zagotovile najstnikom prijaznega testiranja in svetovanja. Tako boj proti virusu HIV/AIDS še zdaleč ni končan, poudarjajo na Caritas Internationalis.

S HIV okuženi človek v Indiji je dejal: “Ljubezen, nego in zdravljenje sem dobil od sodelavcev Karitas, kar me je ohranilo pri življenju. V resnici njim dolgujem svoje življenje, ker so mi ga ponovno vrnili. Zelo me je bilo strah smrti, sedaj me pa ni več«.

Na področju pomoči obolelim za aidsom je dejavna tudi Slovenski karitas. V zdravstvenih centrih v Afriki, ki ji v sodelovanju s slovenskimi misijonarji preko akcije Za srce Afrike podpira Karitas, zdravstveni delavci pomagajo okuženim s HIV in obolelim AIDS-om, in sicer s testiranjem in zdravili ter tudi s hrano. Izvaja pa se tudi redna preventivna zdravstvena vzgoja za prebivalstvo, da bi se preprečile nove okužbe. Preko akcije Karitas Z delom do dostojnega življenja v Afriki, pa slovenske družine podpirajo s trajno mesečno podporo tudi preko 60 družin v Burundiju in Ruandi, kjer so starši HIV pozitivni. Preko te akcije so ti starši dobili delo in plačilo zanj, kar je sicer za okužene osebe s HIV zelo težko. Na ta način lahko preživijo svoje družine in tudi sebe, hkrati pa se čutijo bolj vredne. Če imajo dovolj hrane, jim protiretrovirusna zdravila tudi bolj pomagajo, če je nimajo ta zdravila ne delujejo.

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas