Dobrodelna akcija OTROCI NAS POTREBUJEJO

Slovenska Karitas pričenja z dobrodelno akcijo za pomoč otrokom, ki potrebujejo šolske potrebščine, z naslovom »OTROCI NAS POTREBUJEJO«. Zbrana sredstva bodo v mesecu avgustu namenjena za pomoč 8.000 socialno ogroženim osnovnošolcem po vsej Sloveniji. Svoj prispevek lahko posamezniki in podjetja prispevajo na Slovensko Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR:02140-0015556761, namen: Šolske potrebščine, sklic: 00 3620. Dar v višini 1 EUR je mogoče prispevati tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS na 1919.

Poleg zbiranja denarnih sredstev, smo tudi letos pripravili posebno spodbudo za otroke »Pokloni zvezek«, v kateri so otroci zbirali zvezke in razmišljali o solidarnosti in o stiskah, ki jih doživljajo njihovi sovrstniki. V akcijo, ki se s koncem šolskega leta zaključuje, se je vključilo več kot 200 osnovnih in podružničnih šol po vsej Sloveniji. Poleg zbranih zvezkov, ki bodo še kako dobrodošla dodatna pomoč, je pomembno tudi sporočilo solidarnosti in prijateljstva, ki so ga otroci za svoje sovrstnike priložili na posebni razglednici. Stroški za nakup šolskih potrebščin so za mnoge družine preveliko breme. Starši samo za enega otroka ob začetku šolskega leta potrebujejo več kot 200 EUR. Kljub določenim oblikam državne pomoči mnogi starši še zdaleč ne zmorejo pokriti vseh stroškov. Še posebej so pred veliko preizkušnjo velike družine, družine z enim staršem in s starši, ki so postali brezposelni ali so v drugih hudih stiskah. V akcijo želimo vključiti tudi tiste družine, ki za las izpadejo iz različnih oblik državne pomoči, pa zaradi težkih okoliščin, v katerih živijo, svojim otrokom ne zmorejo zagotoviti najnujnejših pogojev za osnovno šolanje.

Po tovrstno pomoč se v poletnih mesecih družine v stiski lahko obrnejo na župnijske in na škofijske Karitas v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Celju, Novemu mestu in Murski Soboti. Kontaktne številke so objavljene na spletni strani www.karitas.si. Pomoč bo večinoma realizirana neposredno v šolskih potrebščinah ali v obliki bonov in naročilnic za nakup najnujnejših potrebščin v založbah.

Do 15. julija zbiramo tudi prijave za družine s petimi otroki in več, ki jim bodo sodelujoče založbe poklonile brezplačne delovne zvezke. Prijave je potrebno oddati na Škofijsko Karitas Ljubljana (tel.: 01 439 21 30), ki koordinira to akcijo za celo Slovenijo. Vse podrobnosti in prijavnico starši najdejo na naši spletni strani www.karitas.si .

Iskrena zahvala vsem darovalcem in ob tej priložnosti tudi zahvala lokalnim skupnostim in Fundaciji invalidskih in humanitarnih organizacij, ki prispevajo del sredstev za tovrstno pomoč!

Imre Jerebic generalni tajnik Slovenske Karitas