Dobitnica nagrade “Evropejec/-ka leta 2012” po izboru revije Reader’s Digest

Letošnja dobitnica nagrade “Evropejec/-ka leta 2012” po izboru revije Reader’s Digest je aktivistka in ustanoviteljica “banke s hrano” Isabel Jonet.

Vsako leto komisija urednikov revije Reader’s Digest izbere Evropejca/-ko, ki je izboljšal/-a življenja svojih soljudi. Komisija, ki so jo sestavljali predstavniki 21 evropskih uredništev revije, je letos nagradila Isabel Jonet za njeno vodenje prostovoljnega gibanja, ki bo v letu 2012 pred lakoto in podhranjenostjo rešilo 300.000 Portuglacev.

Isabel Jonet je direktorica organizacije Banco Alimentar v Lizboni, krovne organizacije devetnajstih “bank s hrano” po vsej Portugalski. Vsako leto zberejo in razdelijo dovolj hrane za 12 milijonov obrokov. Jonet tudi sodeluje s predstavniki več kot 240 bank s hrano po vsej Evropi.

Kot pravi einainpetdesetletna nagrajenka, ki jo je finančni časopis Negócios opisal kot najvplivnejšo žensko v Portugalskem gospodarstvu, je “ključ vsega opozarjati ljudi, da je v njihovi okolici res lakota in da lahko tudi sami pomagajo.”

“Verjamem, da ljudje sodimo skupaj in da smo soodgovorni za skupno dobro,” razlaga svojo motivacijo za pomoč lačnim in za odpravo razsipnosti.

Portugalske banke hrane zbirajo živila s pomočjo sodelavcev, ki konec tedna prepričujejo nakupovalce v supermarketih, da kupijo in nato podarijo osnovna živila. Jonet je prepričala grosiste, da podarijo pokvarljivo hrano, in vodje supermarketov, da lahko privarčujejo, če ji podarijo hrano, ki bi drugače napolnila odlagališča.

Hrano deli 300 krajevnih organizacij, ki so seznanjene z potrebami lokalnih skupnostih v vrtcih, domovih za ostarele in centrih za pomoč starejšim.

Jonet, ki ima pet otrok, je razvila socialni čut, ko je bila še zelo mlada. Starši so imeli kmetijo in so ji bili vzor s svojo skrbjo za soljudi. “Stara sem bila samo 12 let, ko sem začela delati kot prostovoljka v pediatrični bolnišnici,” se spominja.

Po študiju ekonomije v Lizboni je delala za zavarovalnico, nato pa se je z možem preselila v Bruselj, kjer je nekaj časa delala v zavarovalništvu, pozneje pa se je pridružila Evropskemu ekonomsko-socialnemu odboru. Po vrnitvi na Portugalsko leta 1994 je začela kot prostovoljka delati pri Banci Alimentar in je kmalu postala njena gonilna sila.  

Isabel Jonet bo prejela nagrado skupaj z donacijo 5000 evrov na uradni slovesnosti v Lizboni. O njej bo spregovoril daljši članek v februarski številki slovenske izdaje revije Reader’s Digest.

Podrobnosti: http://www.mladinska.com/readers_digest