17. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas

Od 15. do 19. avgusta se bo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino dogajala 17. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas z geslom Pravičnost v ljubezni in podnaslovom Odpri srce, odpri roke, otiraj bratove solze. Izkupiček prodanih del bo namenjen ljudem v stiski. Kolonije se bo udeležilo 11 akademsko izobraženih ali drugače uveljavljenih likovnih ustvarjalcev, pridružili se jim bodo tudi strokovni sodelavci. V četrtek 18.8. bo Dan odprtih vrat, ko so povabljeni tudi drugi slikarji in kiparji, ki bi želeli svoj likovni zapis darovati za namen kolonije. Ob 18. uri bo sklep dneva s kulturnim programom in predstavitvijo nastalih del.

Likovna kolonija Umetniki za karitas je že od svojega nastanka, leta 1995, živa priča sodobnih likovnih umetnikov, ki darujejo za ljudi v stiski svoj talent in svoj čas. Tako je bilo do sedaj v vseh katalogih Umetniki za karitas zapisanih 1012 imen avtorjev, ki so na samem druženju ustvarili ali kasneje darovali 1542 likovnih del. Preko 1000 del je že bilo prodanih na 170 prodajnih razstavah po Sloveniji in tujini,  druga dela so postavljena na stalnih razstavah oz. plemenitijo prostore, za katere so bila namenjena.
Projekt Umetniki za karitas je sestavljen iz dveh delov. Prvi del je kolonija, drugi pa potovanje prodajnih razstav.
Tajništvo Škofijske karitas sprejme Pravilnik kolonije, na podlagi katerega udeležence izbere strokovni svet, ki ga sestavljajo: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotič in Tone Seifert. Posebnost kolonije je Dan odprtih vrat, ko so v duhu karitas povabljeni vsi, ki želijo svoj likovni zapis darovati za pomoč ljudem v stiski.


Izbrani udeleženci 17. mednarodne kolonije Umetniki za karitas so:
•    Arkan Al Nawas, slikar iz Iraka, kot krajinski arhitekt živi in ustvarja v Ljubljani,
•    Brane Jazbar, profesor likovnega pouka, živi in ustvarja v Ajdovščini,
•    Zvonimir Kamenar, akademski kipar, živi in ustvarja na Reki, Hrvaška,
•    Konrad Krajnc, slikar in galerist, živi in ustvarja v Lenartu,
•    Jana Peršolja, slikarka in arhitektka, živi in ustvarja v Ljubljani,
•    Hrvoje Marko Peruzovič, akademski slikar, živi in ustvarja v Bolu, Hrvaška,
•    Dušan Sterle, slikar, grafik, oblikovalec in ilustrator, živi in ustvarja v Kamniku,
•    Ubald Trnkoczy, umetnostni fotograf in upokojeni direktor filmske fotografije, Ljubljančan, ki živi in ustvarja v Piranu,
•    Klavdij Tutta, primorski akademski slikar, živi in ustvarja v Kranju,
•    Joanna Zajac Slapničar, akademska slikarka iz Poljske, živi in ustvarja v Križki vasi pri Višnji gori.
S pomočjo podpornikov kolonije, med katerimi je vsa leta tudi občina Ajdovščina, Karitas nabavi platna in barve, plača bivanje umetnikov in pripravi katalog. Vse delo organizatorjev, strokovnih sodelavcev in kasneje galeristov je opravljeno prostovoljno.

Na podlagi Pravilnika kolonije je umetnik – udeleženec kolonije naprošen, da v primeru nastanka več likovnih del podari Karitas vsaj dve. Po končani koloniji Karitas izda katalog, ki je predstavljen na prvem odprtju razstave, ki bo tudi letos ob začetku Tedna karitas, 19. novembra na dvorcu Zemono pri Vipavi. Kasneje bodo prodajne razstave potovale, s tem, da si organizator ali galerija pridržujejo pravico do selekcije razstavljenih del.

Pomoč ljudem v stiski je glavno vodilo Karitas pri izvajanju različnih programov. Projekt Umetniki za karitas ima v tem kontekstu več namenov: druženje umetnikov v duhu podarjanja talenta, znanja in časa za druge, potovanje prodajnih razstav s prenašanjem sporočila karitas in plemenitenje s kulturo današnjega čas in prostora in z izkupičkom prodanih del pomoč ljudem v stiski.

Na področju Škofijske karitas Koper se izvajajo splošni in specifični  programi pomoči. Med splošnimi programi je nedvomno najbolj obširna materialna in finančna pomoč družinam in posameznikom v stiski. Trenutno v koprski škofiji Karitas pomaga 3.600 družinam in posameznikom.

Voditeljica projekta Umetniki za karitas in
namestnica ravnatelja Škofijske karitas koper
Jožica Ličen, gsm 041 429 713,
e-pošta: [email protected]