100 milijonov ljudi, je bilo prisiljenih zapustiti svoj dom

Sporočilo za medije ob Svetovnem dnevu beguncev

Ob Svetovnem dnevu beguncev, Slovenska karitas, skupaj s Caritas Europa, opozarja, da je število prisilno razseljenih oseb preseglo 100 milijonov oseb. Zaradi nasilja, oboroženih konfliktov, preganjanj in drugih kršitev človekovih pravic so bili primorani zapustiti svoj dom v Etiopiji, Burkini Faso, Mjanmaru, Nigeriji, Afganistanu, Ukrajini, Demokratična republika Kongo, Venezueli in še v mnogih delih sveta.

Nikomur ni enostavno zapustiti domovine, a tukaj gre za preživetje. Ali Adan Osman je prosilec za mednarodno zaščito v Belgiji, kjer od Belgijske Karitas prejema pomoč. Gospod pravi: ”Moji otroci v Somaliji vedno govorijo o eksplozijah in o terorističnih napadih, ki se trideset let po začetku vojne še vedno dogajajo. Zato sem prišel v Belgijo in semkaj bi rad pripeljal tudi svoje otroke.”

Begunka iz Ukrajine, Jevgenija Bondarenko, je sedaj uslužbenka Caritas Belgije, ki opravlja pomoč po telefonu za Ukrajino: ”Ko sem ugotovila, da je moja hči preveč prestrašena, da bi zapustila klet v Kijevu, da bi prišla jest v našo kuhinjo, sem se v le nekaj minutah odločila, da odidem iz Ukrajine.” Več na https://youtu.be/6zpqpOHu04w  

Vsako leto v Sloveniji na Karitas prejme pomoč preko 5.000 migrantov. Velika večina sicer prihaja iz zahodnega Balkana zaradi ekonomskih razlogov, vendar je med njimi tudi veliko begunce iz različnih delov sveta, ki so zaradi skrajnih razmer morali zapustiti domove. Letos se jim pridružuje več kot 5.000 beguncev iz Ukrajine. Preko 2.400 jih trenutno prejema pomoč tudi na Karitas, saj se za večino iz različnih razlogov še niso zaključili postopki za pridobitev državne denarne pomoči. Poleg svetovalne in materialne pomoči za begunce Karitas zanje organizira še različne aktivnosti: pomoč pri administrativnih postopkih urejanja statusa, vključevanje v lokalno skupnost, učna pomoč za šolarje, učenje slovenščine, terapevtske ustvarjalne delavnice, pomoč pri iskanju nastanitev in selitev, letovanja idr.

Slovenska karitas se zahvaljuje vsem, ki so odprti tudi za pomoč beguncem. Pomagati je mogoče na različne načine: od donacij (možnosti darovanja na www.karitas.si), materialnih darov, do odprtih vrat lastnega doma. Karitas se trudi, da nikomur ne bi bilo treba bežati in biti begunec. Zato zbira in pošilja pomoč v države, ki so se znašle v vojni ali naravni nesreči. Ne pozablja tudi na begunci, ki so že dlje časa pri nas in še niso uspeli najti svojega mesta v naši družbi. Osebe, ki so iz gorja pribežale k nam, želimo čim prej nehati klicati ”begunci”, ampak jih imenovati preprosto po njihovem imenu.

Hvala za pogum in srčnost, da delimo dobrine  s tistimi, ki so se nenadoma znašli v veliki stiski in so morali kot begunci vse zapustiti in oditi na pot.

Kontaktna oseba [email protected], tel.: 031 228 726.

Z lepimi pozdravi,

Peter Tomažič
generalni tajnik Slovenske