Sporočilo novinarske konference “40 dni brez alkohola”

PRIDRUŽI SE PREVENTIVNI AKCIJI>>>
V galeriji Družine na Krekovem trgu 1 v Ljubljani je danes ob 11.30 potekala novinarska konferenca, na kateri so organizatorji predstavili letošnjo akcijo 40 dni brez alkohola, ki poteka pod naslovom »Vsak dan je nov začetek!«. Potekala bo od srede, 10. februarja, do sobote, 26. marca 2016.

Slovenska karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa – sektor za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavodom Med.Over.Net enajsto leto zapored spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. V akciji sodelujejo tudi Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja in Zavod Vse bo v redu. Kot gost v akciji letos sodeluje Zveza društev upokojencev Slovenije. Tiskovne konference so se udeležili tudi predstavniki društva AL-ANON, za samopomoč družin alkoholikov.

Zakaj sodelovati?

  • Alkohol je v Sloveniji eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje.
  • Vsak dan je zaradi alkohola v bolnišnico sprejetih 10 oseb. Vsako leto zaradi bolezni, ki so neposredno povezane z uživanjem alkohola, v povprečju umre 650 oseb.
  • Približno 10 % vseh prometnih nesreč v Sloveniji povzročijo alkoholizirane osebe. V letu 2015 je zaradi alkohola v prometu umrlo kar 36 oseb, kar predstavlja tretjino nesreč s smrtnim izidom. Pri tem je izredno visoka povprečna alkoholiziranost voznikov povzročiteljev prometnih nesreč,saj presega 1,45 promila.
  • Vedno več mladih se z alkoholom sreča že pred 13. letom. Najpogosteje ga dobijo doma in pri prijateljih.
  • S številkami pa ni mogoče izmeriti stisk v družinah, ki se srečujejo z alkoholizmom.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)

S svojo solidarnostjo sporočamo, da nam ni vseeno za ljudi, ki trpijo zaradi alkohola. K sodelovanju v akciji je povabljen vsak posameznik osebno, povabljeni pa tudi družine, društva, ustanove, da v času akcije ne uživamo in ne strežemo alkohola. Tisti, ki se želijo udeležiti akcije lahko svojo odločitev simbolno izrazijo in potrdijo na www.brezalkohola.si in na Facebooku 40 dni brez alkohola.

Na novinarski konferenci so sodelovali:
Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas
»Akcija 40 dni brez alkohola je preventivna akcija in je namenjena predvsem izrazu solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v naših družinah, na cestah in zaradi zdravstvenih težav. Izjemno pomembno je poudariti, da več kot 100.000 družin v Sloveniji trpi in je prizadetih.
Preventivna akcija ni namenjena temu, da bi nehali piti, ampak gre za 40 -dnevno spodbudo k zmernosti.
Akcija 40 dni brez alkohola sovpada s postnim časom. Post pomeni pot k sebi, premislek o našem življenju, naših navadah in razvadah. Post je lahko osebni test in priložnost, da se pogledamo v zrcalo in ocenimo naša ravnanja.
Potrebno je da si vsi skupaj postavimo mero in povabimo ljudi k solidarnosti. Tudi če nam ne uspe to leto v celoti, je pomemben trud. Pomembno je, da o problematiki prekomernega uživanja govorimo in vsi skupaj spreminjamo navade v smeri zmernosti.«

Mag. Igor Velov, direktor Javne agencije za varnost v prometu
»Alkohol je problem in žal ni ga dogodka, ki se ne zaliva z alkoholom. Smo v samem vrhu po pitju alkoholnih pijač, kar se odraža tudi v prometni varnosti. V zadnjih letih v povprečju 36 oseb umre v prometnih nesrečah, katerih povzročitelji so alkoholizirani vozniki. Zaskrbljujoč je porast alkohola med vozniki v starosti 18-24 let. Agencija se z akcijami in preventivnimi programi trudi zmanjševati obseg problema. Tudi odlog odvzema vozniškega izpita z vključitvijo v rehabilitacijskega  programe je dober motivator, da ljudje spremenijo svoje navade. Začeti pa moramo vsak pri sebi. Življenje je polno skušnjav in izbir. Izberimo 40 dni brez alkohola, dokažimo da znamo in zmoremo. Rad bi zaključil z besedami: 40 dni brez alkohola »Jaz bom, kaj pa ti?« in ob zaključku akcije »Jaz sem, kaj pa ti?«

Nataša Sorko iz društva Žarek upanja
»Zaradi alkohola trpijo cele družine. Družina se prilagaja alkoholiku in zasvojenost postane nov družinski član. Alkoholik dirigira, kaj se bo v družini dogajalo iz dneva v dan in svojci ob tem zelo trpijo. V enem trenutku se zgodi odločitev, ko svojci, zdravje, služba ali nesreča rečejo »sedaj je dovolj«. Svojci rabijo oporo pri svojih odločitvah, da imajo moč za novo pot skupaj s svojimi bližnjimi. Vsi v družini se morajo učiti delovati na novo. Družina mora zaupati, da je kljub dolgoletni slabi izkušnji alkoholik, ki se odloči za zdravljenje sposoben ponovno prevzemati odgovornost. Kjer si vsi v družini prizadevajo, je mogoče najti srečo nazaj in vsak dan je nova priložnost.«

Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net
»
Zavod Med.Over.Net preko foruma nudi tudi posebno pomoč ljudem, ki se soočajo s težavami z alkoholom, tako svojcem kot tistim, ki segajo po alkoholu in zaradi tega potrebujejo nasvet in podporo. Na njem svetujeta univ. dipl. socialna delavka Andreja Verovšek in zdravnik, prim. dr. Marko Kolšek.
V letošnji akciji poleg foruma posebno pozornost namenjamo temu, da glas o solidarnostni gesti doseže čim večje število ljudi, tako imajo letos posebno vlogo pri širitvi akcije tudi znane Slovenke in Slovenci, ki so se odločili, da javno izrazijo svojo podporo. Med njimi so: Miha Deželak, priljubljen radijski voditelj, Andrej Brglez, eden večjih strokovnjakov na področju avtomobilizma v Sloveniji ter inštruktor varne vožnje, Nina Osenar, znana televizijska voditeljica in zagovornica zdravega načina življenja, Boštjan Kljun, radijski voditelj, Tomaž Kaučič, eden največjih slovenskih kuharjev, cenjen tudi v mednarodnem okolju, Saša Einsiedler, komunikacijska trenerka in svetovalka ter David Urankar, avtomobilist in televizijski voditelj oddaje Dobro jutro.«

Miha Deželak, novinar Radia 1, ki se je odločil za 40-dnevno odpoved alkoholu, je povedal, da se z veseljem odziva na povabilo, ker njegovi otroci odraščajo in mu ni vseeno, kaj se dogaja. Želi si, da bilo med mladimi normalno, če nič ne piješ, kar pa danes pogosto ni dobro sprejeto. Prav tako je tudi kot prometni informator na radiu vsak dan priča sporočilom o vijuganju in drugih neprimernih ravnanjih voznikov na cesti, ki vodijo tudi v nesreče. Vse to ga je spodbudilo, da se je letos odločil in aktivno pridružil akciji. Hkrati poziva, da se pridružijo tudi drugi.

Janez Sušnik, podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS):
»Ko gre človek v pokoj se zgodi velika sprememba, nekateri se vržejo v svoje hobije, drugi pa se skrijejo v zapeček in osamljenost. Društva upokojencev vabijo starejše, da so aktivni v kulturi, športu in druženju. Tiste, ki pa niso sposobni priti na društvo in se vključevati v aktivnosti, pa člani obiskujejo. Upokojencem priporočamo tudi zdravo prehrano, pri tem je potrebno malo jesti in piti, saj starejši ne potrebujemo toliko energije. Pri pitju pa se priporoča voda in ne alkohol. Starejši so seveda tudi udeleženci na cesti, kot pešci, kolesarji in vozniki. Vse starejše je povabil v družbo in k temu, da bodo vzor v odnosu do alkohola, doma in v svoji okolici. Pri tem je citiral rek: »Naučimo se uživati, skromno jejmo in pijmo, ubrano pojmo in se veselimo. To je star recept za starost.«

Kontaktne osebe organizatorjev:

Slovenska karitas, Andreja Urh, tel. 01/300–59–60, e-naslov: [email protected]
Javna agencija RS za varnost prometa, Mateja Markl, tel. 01/400–88–70,
e-naslov: [email protected]
Zavod Med.Over.Net, Andreja Verovšek, tel. 040/464 – 340, e-naslov: [email protected]