Slovenska Karitas s šolskimi potrebščinami pomagala 10.222 osnovnošolcem

V mesecu juliju in avgustu je po škofijskih Karitas potekalo razdeljevanje pomoči socialno ogroženim osnovnošolcem. Tako je pomoč s šolskimi potrebščinami skupaj dosegla 10.222 osnovnošolcev. Glede na lani se je število osnovnošolcev, ki so prejeli pomoč povečalo za 25%. Še posebej v povezavi z brezposelnostjo smo beležili veliko povečanje števila prosilcev na širšem območju Celja, Maribora in Koroške. Vendar tudi druga območja beležijo povečanje.

Pomoč je bila realizirana na različne načine. Večji del pomoči je bil razdeljen v obliki paketov šolskih potrebščin. Vrednost takega paketa je v povprečju znašala več kot 25 EUR. Velik del pomoči za najhujše stiske pa je bil realiziran tudi v obliki plačila položnic, bonov in naročilnic za nakup delovnih zvezkov. Povprečen znesek na otroka pri tovrstni pomoči je znašal med 70 in 80 EUR na otroka. Skupna uporabljena sredstva za realizacijo pomoči škofijskih Karitas v šolskih potrebščinah so do septembra znašala več kot 315.000 EUR.

Sredstva so bila zagotovljena iz naslova dobrodelne akciji OTROCI NAS POTREBUJEJO, v kateri se je do danes zbralo 131.000 EUR. Iz naslova sredstev pridobljenih na razpisu Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij je bilo do sedaj uporabljenih 80.000 EUR. Založbe so v obliki delovnih zvezkov prispevale 36.738 EUR. Preostanek pa so v materialu ali denarnih sredstvih zbrale škofijske Karitas.

V sklopu zbiranja šolskih potrebščin sta poleg akcije »Otroci nas potrebujejo« potekali še dve večji akciji:

1. BREZPLAČNI DELOVNI ZVEZKI ZA OSNOVNOŠOLCE V DRUŽINAH S PETIMI IN VEČ OTROKI

V akciji z brezplačnimi delovnimi zvezki je letos sodelovalo šest založb. Delovne zvezke je prejelo 812 osnovnošolcev iz 308 družin s petimi otroki ali več. Skupna vrednost vseh donacij založb v obliki poklonjenih delovnih zvezkov je znašala 36.738 €. Akcijo je letos potekala že šestič. 

Delovne zvezke so podarile naslednje založbe: Debora d.o.o., Didakta d.o.o., i2 d.o.o., Modrijan založba d.o.o., Založba Rokus Klett d.o.o. in Založba Tangram d.o.o.. Akcijo sta podprla tudi podjetje Jampak d.o.o., ki je podarilo kartonsko embalažo, in Družina d.o.o., ki je omogočila razdeljevanje v svoji galeriji.

2. POKLONI ZVEZEK 

Poleg zbiranja denarnih sredstev, smo tudi letos pripravili posebno spodbudo za otroke »Pokloni zvezek«, v kateri so otroci zbirali zvezke in razmišljali o solidarnosti in o stiskah, ki jih doživljajo njihovi sovrstniki. V akciji, za katero smo pripravili tudi posebne delavnice in nagovor k solidarnosti, je sodelovalo 224 OŠ in PŠ in njihovih učiteljev. Skupaj so učenci po vsej Sloveniji zbrali preko 13.873 zvezkov.

Na prvi jesenski dan 23. septembra bo v OŠ Alojzija Šuštarja v Šentvidu v Ljubljani potekala zaključna prireditev akcije »Pokloni zvezek«, na katero bodo povabljeni vsi mentorji in ravnatelji sodelujočih OŠ. Glavni goste pa bodo učenci OŠ Alojzija Šuštarja, ki so zbrali največ zvezkov glede na število svojih učencev. Vse prisotne bo zabaval in z svojimi iskrivimi pesmimi razveseljeval Adi Smolar.

ZBIRANJE IN RAZDELJEVANJE ŠOLSKIH POTREBŠČIN SE NADALJUJE

Razdeljevanje šolskih potrebščin se tako nadaljuje tudi po začetku šole. Pomoč v obliki šolskih potrebščin Škofijske Karitas delijo tudi med letom, seveda v okviru zmožnosti glede na dodatno zbrana sredstva. Zato vabimo še naprej k sodelovanju vse ljudi odprtega srca, da skupaj pomagamo osnovnošolcem in njihovim družinam.

Svoj prispevek v višini 1 EUR lahko kadarkoli prispevate s poslanim SMS sporočilom KARITAS na 1919. Če z celo leto pa je na voljo tudi transakcijski račun:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: 02140-0015556761, SKLIC: 3620, Namen: Otroci nas potrebujejo

Iskrena zahvala vsem darovalcem, ki so pomagali, da je bil vstop otrok v šolo lažji.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske Karitas