Rezultati literarnega natečaja »Migracije.Povezanost.Razvoj.«


Willing to learn, and work, and strive,

step by step you see me climb.

Thousand others just like me,

becoming the backbone of our new society.

Ivana Mušič Lap


Slovenska karitas je v sklopu projekta MIND pripravila literarni natečaj za dijakinje in dijake srednjih šol, ki je potekal med marcem in junijem 2020. Pod naslovom »Migracije.Povezanost.Razvoj.« so bili srednješolci in srednješolke spodbujeni/e, da s svojimi literarnimi deli prispevajo k rušenju stereotipov o migracijah ter pripomorejo k povečani ozaveščenosti o povezanosti migracij in globalnega razvoja. Sodelovali/e so lahko z esejem, zgodbo ali pesmijo.

Do zaključka natečaja, 24. junija 2020 smo prejeli 38 izdelkov (15 esejev, 22 pesmi in 1 zgodbo) v dveh različnih jezikih (slovenskem in angleškem), sodelovalo je 8 srednjih šol.


Koga?

Njih.

Koga??

Njih, ki nas strašijo.

Jaša Krevh


Petčlanska strokovna komisija je prispele izdelke ocenila glede na sledeče kriterije: ustreznost, kakovost in kreativnost. Podelila je tri individualne nagrade ter posebno skupinsko nagrado. Poleg zmagovalcev je izbrala še dodatnih 20 literarnih del, ki dodobra predstavijo pogled mladih na migracije. Preberete jih lahko TUKAJ.

Simbolična podelitev nagrad bo izvedena preko video konference v četrtek, 16. 7. 2020 ob 15:00 uri.


Migracije bi nam v resnici lahko pomagale na poti do razvoja; med drugim do razvoja človeške rase, saj nas lahko prek svojih pozitivnih posledic naučijo videti svet prek zidov in meja, ki jih ustvarjamo s predsodki in strahom pred spremembami.

Helena Potočnik


Zmagovalka literarnega natečaja je postala Ivana Mušič Lap s pesmijo »The backbone«.

Na drugo mesto se je uvrstil Jaša Krevh s pesmijo »Tujec«.

Tretje mesto je zasedla Helena Potočnik z esejem »Migracije so priložnost za razvoj«.

Skupinsko nagrado za razred je prejel 3. A GSŠRM Kamnik, pod mentorstvom profesorja Milana Mandeljca.

Čestitke zmagovalcem!Nagradni natečaj je nastal v sklopu 3-letnega projekta MIND, ki ga sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve RS, preko katerega si 12 partnerskih organizacij Karitas iz 11 evropskih držav prizadeva za povečanje ozaveščenosti javnosti o povezanosti migracij z globalnim razvojem (vzroki za migracije), spodbuja k sprejemanju ljudi iz drugih kultur in okolij, ozavešča o pomenu aktivne vloge migrantov pri soustvarjanju razvoja v gostujočih in izvornih državah ter spodbuja k uresničevanju Ciljev trajnostnega razvoja. Izražena mnenja predstavljajo mnenja dijakov in ne uradnega stališča EU in Vlade RS.