Republika Avstrija in Mohorjeva družba podarili 3000 knjig za ljudi v stiski

Veleposlanik Republike Avstrije v Sloveniji, dr. Clemens Koja, in direktor Mohorjeve družbe iz Celovca, dr. Anton Koren, sta danes popoldne v avstrijski rezidenci v Ljubljani, v prisotnosti ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu, gospe Tine Komel, trem slovenskim nevladnim organizacijam s področja socialnega in humanitarnega dela podarila knjige slovenskih in avstrijskih avtorjev v skupni vrednosti preko 50.000 evrov, gre za preko 3.000 izvodov knjig različnih priznanih slovenskih in avstrijskih avtorjev.

Avstrijski veleposlanik dr. Koja je ob tem izrazil veselje, da se tako nadaljuje leta 2002 začeta dobrodelna akcija in da bodo podarjene knjige že v prihodnjih dneh našle pot do najmlajših in tistih malo večjih bralcev v Sloveniji in na Hrvaškem. Dr. Koren, direktor Mohorjeve, je v svojem govoru spomnil na geslo nedavnega knjižnega sejma v Ljubljani, ki pravi: „Če ne bomo brali, nas bo pobralo.“ in menil, »da je razveseljivo, da povprečni Slovenec letno prebere 12 knjig, vendar si jih od tega 11 izposodi,« ter dodal, »da želi Mohorjeva, kot založba slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem s svojim sodelovanjem v akciji še posebej poudariti svojo skrb za ohranjanje slovenskega jezika med Slovenci zunaj meja Slovenije.«

Zvezno ministrstvo Republike Avstrije za šolstvo, umetnost in kulturo in Mohorjeva družba Celovec, v veselje mlajših in starejših bralcev, slovenskim nevladnim organizacijam in Slovencem v zamejstvu namreč že trinajstič podarjata knjige v slovenskem jeziku. V preteklih letih je bilo v okviru akcije »Podarimo knjige« podarjenih že preko 44.000 izvodov knjig v skupni vrednosti več kot 650.000 evrov. Ob začetku akcije so knjige prejele slovenske osnovne šole, knjižnice in župnije, v zadnjih letih pa so prejemniki zlasti nevladne organizacije, ki delujejo na področju lajšanja različnih socialnih stisk državljanov Republike Slovenije, ter slovenska društva zunaj Slovenije.

Simbolni ček v višini € 17.000,00 za 860 knjig je v imenu Slovenske karitas sprejel gospod generali tajnik Imre Jerebic.

Kot je na dogodku povedal direktor Mohorjeva družba v Celovcu, dr. Anton Koren, založba tudi na ta način uresničuje namen svojih ustanoviteljev, škofa Antona Martin Slomška, Andreja Einspielerja in Antona Janežiča, to je širjenje slovenske knjige med Slovence, tudi med tiste, ki si je zaradi materialne stiske ne morejo kupiti sami.

Vir in foto: http://www.casnik.si