OTROCI NAS POTREBUJEJO – Dobrodelna akcija za pomoč otrokom s šolskimi potrebščinami

Slovenska karitas v tem tednu začenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju materialnih in finančnih sredstev za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami. Dobrodelna akcija bo potekala preko poletja do začetka novega šolskega leta.

Stroški za septembrski prihod otrok v osnovno šolo so za mnoge starše preveliko breme, ki ga sami ne zmorejo. Starši samo za enega osnovnošolca na začetku šolskega leta  potrebujejo več kot 200 EUR. Še posebej velik strošek so delovni zvezki. Šolanje predstavlja za starše veliko finančno breme tudi med letom. V zadnjih letih so se razmere zaradi gospodarske krize in velike brezposelnosti še bolj zaostrile. Samo v lanskem letu je število osnovnošolcev, ki so na Karitas prejeli pomoč s šolskimi potrebščinami, zraslo za 10% na 12.466 otrok. Dodatno je 1.047 otrok prejelo denarno pomoč pri plačilu prehrane in obšolskih dejavnosti, v Botrstva Karitas pa je bilo vključenih 210 otrok. Skupaj je Karitas za navedene pomoči v letu 2013 razdelila 618.000 EUR. Sredstva so bila zbrana v dobrodelnih akcijah, delno pa jih je prispevala Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Glede na aktualne razmere v družbi, tudi v letošnjem letu pričakujemo podoben ali še večji obseg prošenj povezanih s šolo. Še posebej so v velikih težavah družine z enim staršem, velike družine, družine, ki so se zadolžile pri urejanju stanovanjskih pogojev, in družine s starši, ki so brezposelni ali prejemajo minimalno oziroma neredno plačo.

zbiranje-Vrtec-Rimske-topliceV mesecu maju smo v akciji Pokloni zvezek osnovne šole in vrtce povabili k zbiranju zvezkov za socialno ogrožene otroke.  Odzvalo se je 275 osnovnih šolah in 115 vrtcev. Otroci so za svoje sovrstnike do danes prispevali že več kot 25.000 zvezkov in 125 kompletov tempera barvic. Poleg svojega prispevka so priložili tudi lepo misel, sporočilo ali sliko za sovrstnike v stiski. Zbiranje šolskih potrebščin se bo po šolah nadaljevalo do konca šolskega leta. Ob tem iskrena zahvala preko 1.300 učiteljem in preko 400 vzgojiteljem za pripravljenost in spodbudo učencev in otrok k solidarnosti.

Preko poletja k pomoči vabimo ljudi odprtega srca, ki lahko prinesejo nove, velike črtaste zvezke ali tempera barvice na najbližjo Karitas ali darujejo finančna sredstva za pomoč otrokom na transakcijski račun: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: 3620, namen: Otroci nas potrebujejo.

Zbrana sredstva in zvezke bo Karitas avgusta razdelila socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki. Neposredna pomoč bo realizirana v obliki paketov šolskih potrebščin ali v obliki bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.

Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo Karitas v župniji oz. na škofijske Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Novi Gorici in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na www.karitas.si .

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas

 

  1. Izpolnite prijavo in domov boste prejeli položnico.

  * Vsa polja so obvezna

  Ime in priimek

  Naslov

  Poštna številka

  Kraj

  Znesek:

  Namen:

  Poslani podatki bodo uporabljeni samo za pošiljanje položnice na vaš naslov. V primeru plačila položnice bomo hranili vaš naslov izključno za obveščanje o dobrodelnih akcijah in dejavnostih Slovenske karitas. Spremembe ali odjavo lahko posredujete na [email protected] ali 01/ 300 59 60.

  lllll