Odprto pismo slovenskim politikom o problematiki HIV/AIDS v Afriki

Na Slovenski Karitas smo ob zaključku dvoletnega mednarodnega projekta osveščanja in izobraževanja za razvoj »Vpliv HIV-a in AIDS-a na prebivalstvo držav v razvoju in na razvojne procese v Afriki«, ki sta ga sofinancirala Evropska komisija in Ministrstvo za zunanje zadeve RS, pripravili odprto pismo, namenjeno vsem slovenskim politikom.

V odprtem pismu smo najprej na kratko predstavili z revščino povezano problematiko AIDS-a v Afriki. (V letu 2008 je po ocenah UNAIDS-a vsak dan zaradi AIDS-a izgubilo življenje 5.500 ljudi, vsak dan se je na novo okužilo 7.400; 430.000 otrok se je rodilo s HIV; 14 milijonov otrok je v podsaharski Afriki zaradi AIDS-a ostalo brez staršev, potisnjeni so v še večjo revščino …)

V drugem delu pisma smo sodelavci Slovenske Karitas skupaj s 420 mentorji ter z več kot 12.000 učenci in dijakov iz 196 osnovnih in 78 srednjih šol, ki so sodelovali pri delavnicah osveščanja o AIDS-u, pozvali slovenske politike, da namenijo več sredstev za razvojno pomoč v Afriki in s tem, prispevajo k zmanjšanju revščine in razširjenosti AIDS-a v Afriki.

Na naše pismo so se odzvali predsednik države, dr. Danilu Türk; predsednik vlade, dr. Borut Pahor; minister za zunanje zadeve, Samuel Žbogar; minister za delo, družino in socialne zadeve, dr. Ivan Svetlik; ministrica za javno upravo, Irma Pavlinič Krebs; minister za okolje in prostor, dr. Roko Žarnić; ministrica za notranje zadeve, Ms. Katarina Kresal; minister za gospodarstvo, dr. Matej Lahovnik; vodja sektorja za preventivo in razvoj javnega zdravja, ministrstvo za zdravje, dr. Mateja Recek ter predsednik odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje državnega zbora, dr. Vinko Gorenak in vodja poslanske skupine SDS, JožeTanko.

Spletna razstava, elektronska brošura z izdelki otrok in odzivi politikov so na voljo na naši spletni strani www.karitas.si/aids.

Imre Jerebic                                                                                            
generalni tajnik Slovenske Karitas

Kontaktna oseba:
jana.lampe(@)karitas.si
031/344 481