Umetniki za Karitas v Bruslju

Sodelavci Slovenske in škofijskih Karitas so bili povabljeni v Bruselj, kjer so obiskali Evropski parlament, Slovenski pastoralni center in Caritas Evropa. Glavni cilj potovanja je bilo odprtje prodajne razstave likovnih del, ki so nastala v 19. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas. V ta namen je v nedeljo, 29. septembra 2013, v Bruselj odšel avtobus umetnikov – avtorjev razstavljenih del in sodelavcev Karitas. O umetnikih vedno pravimo, da združujejo lepo in dobro, zato je tokratno druženje obogatilo tako umetnike, kot tudi sodelavce Karitas.

V ponedeljek, 30. septembra 2013, so si pod vodstvom asistenta evropskega poslanca Lojzeta Peterleta gospoda Andreja Černigoja ogledali nekatere znamenitosti Bruslja in obiskali Slovenski pastoralni center, kjer jih je gostoljubno sprejel župnik Zvone Štrubelj in kjer so imeli tudi skupno bogoslužje. V Evropskem parlamentu je svetovalec Evropske ljudske stranke gospod Klemen Žumer predstavil zgodovino in delovanje Evropske unije. O vlogi evropskih poslancev in načinu dela je spregovoril Lojze Peterle, ki je tudi odgovarjal na vprašanja. Sledil je obisk Caritas Europa in odhod na Stalno predstavništvo RS pri EU na odprtje prodajne razstave Umetniki za karitas.


Avtor projekcije:Bogdan Soban

V lepih galerijskih prostorih predstavništva je razstavljenih 50 likovnih del 39 različnih avtorjev, ki so sodelovali v 19. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas. Poleg sodelavcev Karitas in umetnikov je bilo prisotnih tudi veliko Slovencev, ki živijo in delajo v Bruslju. V pozdravnem nagovoru je veleposlanik ter vodja Stalnega predstavništva RS pri EU dr. Rado Genorio izrazil veselje nad razstavo v njihovih prostorih, kjer se dnevno srečujejo številne skupine, ki obiščejo Bruselj. O razvoju Karitas v Sloveniji je spregovoril generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic, o geslu razstave Pridite in poglejte pa ravnatelj Škofijske karitas Koper in predsednik Slovenske komisije za karitativno dejavnost Matej Kobal. Projekt Umetniki za karitas je s karitativnega vidika predstavila Jožica Ličen in povedala, da je v dosedanjih katalogih Umetniki za karitas zapisanih 1286 imen avtorjev, ki so sporočilo o umetnosti in dobrodelnosti v slovenskem prostoru ponesli na vse celine našega planeta ter, da je v vseh kolonijah nastalo 1980 likovnih del, od katerih jih 1250 že krasi stanovanja ali poslovne prostore kupcev, ostala so postavljena na stalnih razstavah ali potujejo. Umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn je projekt predstavila z umetniškega vidika, ki se je trdno zasidral v slovenski in svetovni likovni prostor, saj so v njej sodelovali profesorji različnih likovnih akademij, Prešernovi nagrajenci ali drugače uveljavljeni slikarji in kiparji. Razstavo je odprl evropski poslanec Lojze Peterle, ki je med drugim dejal: »Hvala, ker ste prišli v srce Evrope z odprtim srcem, da pomagate ljudem v stiski.« Med drugim je opozoril, da je za stanje revščine v neki deželi odgovorna tudi politika in se zavzel za odgovorno vladanje ter se pošalil, da ima Karitas veliko dela takrat, ko politika dela slabo.

Galerija slik – foto Klemen Žumer

Umetniki za Karitas v Bruslju

Večer je obogatil povezovalec programa in strokovni sodelavec projekta Umetniki za karitas Jože Bartolj, ki je poudaril njegovo drugačnost, saj Karitas s kolonijo ne ustvarja lastne zbirke umetnin, temveč s pomočjo sodelujočih umetnikov širi med ljudi kulturo lepote in dobrote. Prisotne sta navdušili glasbeni umetnici sopranistka Pia Brodnik in citrarka Damijana Praprotnik. Ob koncu programa je bila video projekcija nastajanja likovnih del na Sinjem vrhu nad Ajdovščino. Prisotni so nazdravili s protokolarnim vinom občine Ajdovščina, kulinarična gostitelja večera pa sta bila Irma in Hieronim Vidmar s Sinjega vrha, kjer od leta 1995 poteka likovna kolonija.

Razstava bo v Bruslju na ogled do konca oktobra. Nekatere umetnine so že prvi večer dobile nove lastnike, sklad Materinski dom Karitas pa nove darovalce.

Besedilo je pripravila voditeljica projekta Umetniki za karitas in namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper Jožica Ličen.