Odgovorno preko celega leta in podpora predlogu za 0.2 v prometu

Organizatorji akcije 40 dni brez alkohola se zahvaljujemo vsem, ki ste se tudi letos odzvali povabilu in na kakršenkoli način sodelovali v preventivni akciji. Vsak korak šteje! Še posebej zahvala vsem tistim, ki ste se tudi dejansko 40 dni odpovedali alkoholu zaradi sebe in zaradi solidarnosti s tretjino slovenskih gospodinjstev, ki se srečuje s trpljenjem zaradi alkohola.
Ob zaključku akcije organizatorji pozivamo: »Še naprej odgovorno in brez alkohola v prometu preko celega leta«. Prizadevanja za zmanjševanje škode, ki jo prekomerno uživanje alkohola povzroča v naših družinah, v prometu in pri zdravju, se ne končajo z zaključkom akcije, ampak so spodbuda k zmernosti in dogovornemu odnosu do pitja alkohola prav vsak dan v letu: doma, na cesti, v službi in v družbi.

Alkohol že v majhnih količinah povzroča zmanjšanje naših reakcijskih sposobnosti in zmožnost presoje. Kakršnokoli pitje alkohola ali tudi uživanje drugih drog pred vožnjo je za nas in za druge udeležencev prometu smrtno nevarno. Zato tudi Slovenska Karitas in Zavod Med.Over.Net podpirata predlog Agencije za varnost v prometu za spremembo Zakona o pravilih cestnega prometa, ki bi znižal mejo dovoljene količine alkohola na 0,2 promila.

Letošnja preventivna akcija 40 dni brez alkohola je potekala pod naslovom »Za odgovoren odnos do alkohola«. Začela se je 6. marca 2019 in zaključila v soboto 20. aprila 2019. Organizatorji smo v 40 dneh opozarjali na tveganja zaradi alkohola ter spodbujali k solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola v naših družinah, na cesti in pri zdravju. Geslo je spodbujalo k odgovornemu odnosu do pitja alkohola doma, na cesti, v službi in v družbi. V sodelovanju z NIJZ in projektom SOPA.si – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola, se je akcija še dodatno nadgradila z Dnevi brez alkohola, ki so v sredini aprila potekali po osmih slovenskih mestih z lokalnimi dogodki, kjer so nevladne organizacije, Zavodi za zaposlovanje in NIJZ opozarjali na škodljive učinke alkohola na naše zdravje. Pri projektu, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad, sodeluje tudi Karitas.

Poleg organizatorjev Slovenske karitas, Javne agencije RS za varnost prometa in Med.Over.Net so pri akciji sodelovali tudi Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja in Zavod Vse bo v redu, NIJZ (projekt SOPA), Zveza Klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, Društvo Abstinent in Zavod Karitas Samarijan – program Vrtnica. Kot gost v akciji je letos sodelovala Zveza paraplegikov Slovenije. Akciji se je kot ambasador pridružil Igor E. Bergant in odkrito spregovoril o dogovornem odnosu do alkohola:
https://youtu.be/I-qit00gxzc
https://www.facebook.com/watch/?v=2826952080656231 

Velika zahvala za odmevnost akcije gre 35 radijskim, 15 televizijskim postajam, 11 časopisnim hišam in 23 večjim spletnim portalom, ki so akcijo podprli z brezplačnim oglaševanjem in uredniškimi prispevki. Tako se je spodbuda k solidarnosti lahko dotaknila velikega števila ljudi po Sloveniji. Brez njih ne bi mogli razširiti glasu o zmernosti.
V sklopu akcije smo organizatorji nagovorili preko 130.000 oseb z zgibankami, ki so bile poslane po župnijah, centrih za socialno delo, zdravstvenih domovih in po občinskih svetih za preventivo in vzgojo v cestnem prometu preko Javne agencije za varnost v prometu. Udeležbe v 40 dnevni odpovedi pitja alkohola organizatorji neposredno ne moremo meriti, saj gre predvsem za osebno odločitev. Ocenjujemo pa, da se akcije vsako leto udeleži preko 10.000 oseb.
Spletno stran www.brezalkohola.si je v času trajanja akcije obiskalo 10.300 oseb. Preko družbenih omrežjih pa je akcija dosegla več kot 40.000 ljudi, ki so objave prebirali, všečkali in delili med svoje prijatelje. Forum Zasvojenost in pomoč je v času trajanja akcije obiskalo 23.700 uporabnikov. Forum je namenjen pomoči pri vseh oblikah zasvojenosti, med njimi tudi z alkoholom, in pomoči bližnjim.
Organizirano je bilo še nekaj drugih dogodkov, med njimi je Slovenska karitas organizirala romanje na Brezje in na Sveto Goro, katerega se je ob spremljajočih dogodkih udeležilo preko 500 oseb, svojcev alkoholikov, zdravljenih alkoholikov in tistih, ki jim ni vseeno. Zavod Vse bo v redu je pripravil preventivno akcijo za obiskovalce letošnje Planice.

V sklopu akcije smo prejeli vrsto odzivov. Zbrali in objavili smo jih na strani: http://brezalkohola.si/mnenja-sodelujocih. Eden iz med vtisov: »Z današnjim dnem sem zaključil 40 dni brez alkohola. To ne pomeni, da bom segel po alkoholu, saj za to ni potrebe. Nasprotno, celo, popolnoma preprosto se mu lahko odpovem še naprej. Pozdravljam akcijo in jo podpiram. Alkohol je nepotreben v našem življenju. Tudi država lahko več naredi, da bo mladina raje segla po soku kot po pivu.«

Kontaktne osebe organizatorjev za vsa vprašanja medijev:
Slovenska Karitas, Mojca Kepic, tel. 01/300–59–60/67, e-naslov: [email protected];

Javna agencija RS za varnost prometa,Nina Kumerdej, tel. 01/478–89–53, e-naslov: [email protected]

Med.Over.Net, Andreja Verovšek, tel. 040/464 – 340, e-naslov: [email protected]