Ne pozabimo

Spoštovani,

Lanskoletna akcija NE POZABIMO je obrodila številne sadove tako materialne kot tudi v povezanosti z mnogimi trpečimi ljudmi,ki samo nekaj sto kilometrov od nas doživljajo zelo hude stiske. Ne gre samo za materialno revščino, ampak tudi za druge posledice vojnih viher, napetosti in nasilja, ki je prizadejalo in še povzroča mnogo gorja. To še posebej čutijo mladi in otroci, ki velikokrat živijo brez upanja na prihodnost.

Številni mladi prostovoljci, ki so s svojimi rokami oplemenitili darove iz Slovenije tem deželam in še posebej  družinam vsako leto prinašajo upanje in sporočilo miru. Tudi lani so mladi gimnazijci iz Slovenije pomagali zgraditi skromno  streho nad glavo in topel dom za družine v vasi Kolibe in Ljublja. Kardinal Vinko Puljič je ob zahvali dobrotnikom iz Slovenije povedal:«Hvala, da niste bili za nas daleč, da ste nam bili blizu.«

V mnogih področjih JV Evrope je še zelo veliko trpljenja. Tako je dobrota preko škofijskih karitas iz Slovenije dosegla tudi otroke, mlade, starejše ter družine v Sarajevu, Mostarju, Jablanici, Vršcu, Beogradu, Aleksincu in Nišu. Posebna pozornost je bila namenjena tudi Albaniji, ki ostaja v kleščah revščine in brez pravega upanja na boljšo prihodnost. Sestra in zdravnica  Mirjam Praprotnik se je razveselila pomoči v hrani in zdravilih, ki bodo pomagale številnim bolnikom, še posebej pa otrokom, ki prihajajo v njeno ambulanto v Draču.

Stiske ostajajo in vseh ne moremo rešiti, lahko pa vsaj pomagamo po svojih zmožnostih in močeh. Tudi letos ne bomo in ne smemo  pozabiti na vse, ki nas nujno potrebujejo. Postni čas nas vse vabi k dobrim delom in odgovornosti za soljudi doma in po svetu..

Hvala za podarjeno upanje za trpeče v bližnjih deželah!