Letošnja spodbuda nosi podnaslov »Beseda zdravi.« Vsak izmed nas je povabljen, da izbere pravo potezo bodisi doma, na cesti, pri delu v službi in v družbi odgovorno brez alkohola in drugih drog. Želimo si, da bi se znali veseliti brez alkohola tako v domačem in družinskem okolju kot tudi med prijatelji in v družabnem okolju.

Od 22. februarja do 31. marca 2023 vabimo in spodbujamo učence od 6. do 9. razreda osnovnih šol in vse dijake srednjih šol k nagradnem literarnem natečaju, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola. Sodelujejo lahko s samostojno avtorsko vsebino v slovenskem jeziku, namenjeno sovrstnikom: PESEM, ZGODBA, ESEJ ali STRIP.

Tema natečaja je razmišljanje mladostnikov o družbi brez alkohola in o tem, kako lahko življenje brez njega vpliva naša življenja. Želimo spoznati njihove:

  • vrednote, navade in prepričanja, ki gredo v smer odpovedi pitja alkohola pri njih osebno ali v njihovi družini, med sošolci in prijatelji,
  • razloge, zakaj menijo, da ni dobro piti alkoholnih pijač,
  • utemeljitve, katere so pozitivne posledice odpovedi alkoholu,
  • razloge, zakaj je odločitev odpovedi alkoholu dobra,
  • pomisleke in predstavitev negativnih posledic pitja alkohola.

Mlade želimo spodbuditi, da bi razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način, brez alkohola in drugih drog. Odločitev za prijatelja, šport, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev … je prava izbira, ki nas spodbuja, da pogumno alkoholu rečemo NE.

Vse vsebine, ki bodo do 31. 3. 2023 prispele na naslov Slovenska karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana (s pripisom literarni natečaj »Beseda zdravi.«) ali na e-naslov [email protected] se uvrstijo v izbor za nagrado.

Dokumenti natečaja

Nagrade

Najboljši prispevki bodo nagrajeni. Najboljših deset avtorjev bo prejelo različne vstopnice ter praktične nagrade. Nagrajenci bodo lahko uživali v družbi prijatelja ali družinskega člana.

Naslovna fotografija je simbolična iz knjižnice Pixabay (PublicDomainPictures)

FILM v letu 2022

Več gradiv: https://www.karitas.si/40-dni-brez-alkohola-gradiva-2022/

FILM v letu 2019

Na voljo je tudi kratek video posnetek (7 min), ki smo ga posneli z ljubiteljem športa in televizijskem voditeljem Igor E. Bergantom, ambasadorjem preventivne akcije 40 dni brez alkohola v letu 2019:

FILM v letu 2018:

Na voljo je tudi kratek 4 minuten video intervju z mladim motokrosistom Timom Gajserjem, ambasadorjem akcije 40 dni brez alkohola v letu 2018, ki je lahko spodbuda mladim k razmišljanju.