Nagradni literarni natečaj 2022: Smej se

Slovenska karitas vabi vse učence od 6. do 9. razreda slovenskih osnovnih šol in srednješolce, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k uresničevanju življenjskega sloga brez alkohola. Sodelujejo lahko s samostojno avtorsko vsebino v slovenskem jeziku, namenjeno sovrstnikom: PESEM, ZGODBA, ESEJ ali STRIP.

Tema natečaja je razmišljanje mladostnikov o družbi brez alkohola in o tem, kako lahko življenje brez njega vpliva na naša življenja. Želimo spoznati njihove:

  • vrednote, navade in prepričanja, ki gredo v smer odpovedi pitja alkohola pri njih osebno ali v njihovi družini, med sošolci in prijatelji,
  • razloge, zakaj menijo, da ni dobro piti alkoholnih pijač,
  • utemeljitve, katere so pozitivne posledice odpovedi alkoholu,
  • razloge, zakaj je odločitev odpovedi alkoholu dobra,
  • pomisleke in predstavitev negativnih posledic pitja alkohola.

             
Mlade želimo spodbuditi, da bi razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način, brez alkohola in drugih drog. Odločitev za prijatelja, šport, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev … je prava izbira, ki nas spodbuja, da pogumno alkoholu rečemo NE.

Strokovna komisija bo ocenila vse izdelke, ki bodo do 8. 4. 2022 prispeli na naslov Slovenska karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana, s pripisom Literarni natečaj »Smej se!« ali na e-naslov: [email protected].

Prosimo, da v sporočilu navedete ime, priimek in razred avtorja prispevka ter ime, priimek, telefonsko številko in e-naslov mentorja.

Nagrade

Najboljši prispevki bodo nagrajeni. Najboljših deset avtorjev bo prejelo različne vstopnice, med njimi vstopnice za obisk v Termah 3000, Pot med krošnjami, Pustolovskega parka Bovec, poskočne zabave v Woop (trampolin park) ter praktične nagrade zavarovalne Triglav: pohodne palice, buf, nahrbtniki, ter praktične nagrade Agencije RS za varnost v prometu. Nagrajenci bodo lahko uživali v družbi prijatelja ali družinskega člana.

FILM v letu 2022

Več gradiv: https://www.karitas.si/40-dni-brez-alkohola-gradiva-2022/

FILM v letu 2019

Na voljo je tudi kratek video posnetek (7 min), ki smo ga posneli z ljubiteljem športa in televizijskem voditeljem Igor E. Bergantom, ambasadorjem preventivne akcije 40 dni brez alkohola v letu 2019:

FILM v letu 2018:

Na voljo je tudi kratek 4 minuten video intervju z mladim motokrosistom Timom Gajserjem, ambasadorjem akcije 40 dni brez alkohola v letu 2018, ki je lahko spodbuda mladim k razmišljanju.