Nagradni literarni natečaj »Moja poteza«

V povezavi s preventivno akcijo 40 dni brez alkohola

Slovenska karitas vabi vse učence od 6. do 9. razreda slovenskih osnovnih šol, da s svojimi razmišljanji in izdelki prispevajo k spreminjanju odnosa do alkohola. Sodelujejo lahko s samostojno avtorsko vsebino v slovenskem jeziku, namenjeno sovrstnikom: PESEM, ZGODBA, ESEJ, STRIP …

Natečaj poteka od 17. 2. 2021 do 2.4. 2021. Na natečaj se  lahko prijavi posameznik z lastnim prispevkom, lahko pa v okviru šole in prispevke pošlje mentor.

Tema izdelkov natečaja je razmišljanje mladostnikov o življenju brez alkohola v naši družbi, o tem, kaj so odločitve in kako spreminjajo naša življenja. Želimo slišati razmišljanja mladih o tem, zakaj je odločitev odpovedi alkoholu dobra, katere so še druge dobre poteze v življenju, kje so nevarnosti in prelomnice, da lahko zapadeš v težave zaradi alkohola, kateri so pomembni mejniki, kjer je dobro reči ne alkoholu in kateri so varovalni dejavniki (prijatelji, družina, domača žival, šport, narava, hobiji …), na čem temeljijo dobre / slabe življenjske poteze in kako nas varujejo pred slabimi dogodki, razvadami in zasvojenostmi z alkoholom. Bi morda znali opisati podobnost med življenjem in igro šaha?

Mlade želimo spodbuditi, da bi razmišljali o ohranjanju lepih odnosov, zdravja, blaginje ter pravega veselja in zabave na odgovoren način brez alkohola in drugih drog. Odločitev za prijatelja, šport, glasbo, razvijanje svojih talentov, uresničevanje svojih sanj in ciljev … je prava izbira, ki nas spodbuja, da pogumno alkoholu rečemo ne.

Literarni natečaj osnovne šole
Soglasje starša/skrbnika OŠ
Literarni natečaj srednje šole
Soglasje starša skrbnika SŠ
Pravila in pogoji za sodelovanje

Plakat 40 dni
Zgibanka 40 dni

Strokovna komisija bo ocenila vse izdelke, ki bodo skupaj s soglasjem starša/skrbnika o sodelovanju na literarnem natečaju do 2. 4. 2021 prispeli na naslov Slovenska karitas, Kristanova 1, 1000 Ljubljana, s pripisom Literarni natečaj »Moja poteza« ali na e-naslov: [email protected].
Prosimo, da v sporočilu navedete ime, priimek, razred in e-naslov avtorja ter ime, priimek in e-naslov mentorja.

Najboljši prispevki bodo nagrajeni s simboličnimi nagradami, zmagovalni trije  bodo prejeli družabno igro šah.

Nagrade bodo naknadno podrobneje predstavljene na spletni strani brezalkohola.si   pod rubriko Natečaj.

FILM v letu 2019

Na voljo je tudi kratek video posnetek (7 min), ki smo ga posneli z ljubiteljem športa in televizijskem voditeljem Igor E. Bergantom, ambasadorjem preventivne akcije 40 dni brez alkohola v letu 2019:

FILM v letu 2018:

Na voljo je tudi kratek 4 minuten video intervju z mladim motokrosistom Timom Gajserjem, ambasadorjem akcije 40 dni brez alkohola v letu 2018, ki je lahko spodbuda mladim k razmišljanju.