Mladi so na Poletni univerzi mreže youngCaritas v Evropi spoznavali populizem

Od 3. pa do 8. septembra so v Ceorleu (Italija) mladi iz 7 držav (Slovenija, Nemčija, Francija, Italija, Luksemburg, Avstrija in Češka) na Poletni univerzi youngCaritas (t.i. Summer University) razpravljali o tem, kaj naredi populizem tako uspešnega in kaj mu lahko nasprotuje. Na programu so bile dnevne delavnice in dogodki. Poleg tega so imeli udeleženci čas za razprave in izmenjavo izkušenj. Dogodka se je v sklopu projekta MIND udeležilo tudi 6 mladih iz Slovenije.


Za širšo javnost je v petek 6. septembra potekal mednarodni dan youngCaritas. Mladi so na družbenih omrežjih in z delovanji v nekaterih evropskih mestih širili sporočila, ki spodbujajo k lastnem razmišljanju o populizmu.

Make peace a value again?#dontbefooled#makelovegreatagain#whatishome#youngcaritasineuropeYoungCaritas in Europe

Geplaatst door Young Caritas Slovenia op Vrijdag 6 september 2019

Dogodek pa je še dodatno popestrila razstava, ki so jo pripravili mladi iz youngCaritas Slovenia – Karitas mladih v Sloveniji. Razstava je vsebovala fotografije razvojne pomoči v državah v razvoju in povezavo s Cilji trajnostnega razvoja.


Ena od aktivnosti na dogodku pa je bila tudi delavnica v kateri so se udeleženci Poletne univerze preizkusili kot novinarji in napisali ne-populistični članek na temo doprinosa migrantov družbi v katero pridejo oz. o migrantih kot razvojnih akterjih in s tem že pripravljali vsebine za tretje leto projekta MIND.


Udeleženci iz Slovenije so se dogodka udeležili v sklopu triletnega mednarodnega projekta ozaveščanja MIND – Migracije.Povezanost.Razvoj. Projekt je sofinanciran s strani programa Evropske unije za Globalno učenje in ozaveščanje javnosti (DEAR) ter Ministrstva za zunanje zadeve RS. Mnenja izražena v članku predstavljajo mnenja udeležencev in ne predstavljalo uradnega stališča EU in Vlade RS.