Mednarodni dan migrantov

Ob Mednarodnem dnevu migrantov, 18.12.2015

 

KARITATIVNI ODZIV NA IZZIV MIGRANTOV

 

Slovenska karitas je v službi človekovega dostojanstva vseh ljudi, ki nujno potrebujejo pomoč. Tako smo prišli naproti tudi migrantom. S prostovoljci, z vnaprej pripravljeno hrano in oblekami smo pričakali že prvo skupino, v petek, 18. septembra, ob 4. uri zjutraj v Brežicah. Odtlej smo v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje, Ministrstvom za notranje zadeve, Rdečim križem Slovenije in drugimi humanitarnimi in nevladnimi organizacijami aktivno vključeni v oskrbo prebežnikov.

V ta namen smo iz mednarodne mreže Karitas in od donatorjev v Sloveniji pridobili finančna in materialna sredstva, s katerimi smo pomagali v kritičnih trenutkih in še vedno znatno prispevamo k redni oskrbi migrantov v vseh sprejemnih in namestitvenih centrih.

Preko šestih škofijskih Karitas je doslej 870 slovenskih prostovoljcev in 250 tujih (največ Nemcev, Čehov, Slovakov in Madžarov) opravilo skupaj preko 24.600 prostovoljskih ur.

Slovenska karitas (z okrog 10.000 prostovoljci po župnijah) nemoteno še naprej nudi pomoč slovenskim državljanom. Zgodbe migrantov so se že začele prepletati z našimi zgodbami. Kmalu bodo oni sami prispevali svoj delež pri sooblikovanju našega vsakdana. Zato Slovenska karitas, v okviru zmožnosti, že razmišlja o svojih prihodnjih aktivnostih. Svoje dostojanstvo kažemo s tem, da upoštevamo dostojanstvo vseh.