Meditacija kot orodje za zagotavljanje duševnega zdravja

Meditacija je znanstveno dokazana tehnika, ki znižuje stres, sprošča glavo in telo, vpliva na pozitivna čustvena stanja, koncentracijo in spomin, deluje proti bolečinsko ter pomaga pri nespečnosti. Meditacija učinkovito krepi duševno zdravje in izboljšujejo razpoloženje.

Zakaj meditirati

Študije kažejo, da že samo 10 minut meditacije spremeni možganske valove v alfa stanje (povezano s sprostitvijo) ter zmanjša anksioznost in depresijo. Dokazano je tudi, da meditacija povečuje osredotočenost, zmanjšuje stres in krepi stanja notranjega miru.

Obstaja veliko stilov meditacije, med katerimi lahko vsak najde tistega, ki ustreza njegovim ciljem, izboljšuje kakovost življenja in krepi duševno zdravje. Opravimo jo lahko kjerkoli, brez posebne opreme ali predhodnega znanja. Dobra novica je, da za to potrebujemo le nekaj minut na dan.

Znanstveno dokazane prednosti meditacije

Ko govorimo o dokazanih prednostih meditacije, naletimo na številne raziskave in analize podatkov uporabnikov meditacije, ki si bili izvedeni v zadnjem desetletju. Podatki so zgovorni.

10 ključnih prednosti meditacije:

  1. Znižanje stresa
  2. Obvladovanje anksioznosti
  3. Pozitiven vpliv na čustvena stanja
  4. Dvig zavesti
  5. Močnejša koncentracija in spomin
  6. Pozitiven odnos do sebe in drugih
  7. Orodje za boj priti zasvojenosti
  8. Izboljšanje spanje
  9. Deluje protibolečinsko
  10. Niža povišan krvni pritisk

Dobra meditacija je tista, ki človeku pomaga, da se sprosti in uživa v njenih blagodejnih učinkih. Zvok, glas in glasba delujeta na živčni sistem, mišice in kosti, ki jih sproščata in uravnovešata. Prav tako meditacija uravnoveša levo in desno možgansko hemisfero, izboljša cirkulacijo ter pomaga pri nespečnosti.

Kako meditirati

Meditacija nam pomaga, da se lažje osredotočimo na sedanjost in pozabimo na skrbi in stres. Je trening uma, ki se lahko usmeri misli. S tem se znižuje nivo stresa, telo se umiri in sprosti. Po meditaciji se počutimo bolje in smo pozitivno naravnani.

Da bi meditirali potrebujemo le voljo in nekaj prostega časa. Z vztrajnim prakticiranjem človek občutke pridobljene v meditaciji ohranja vse dlje tudi v vsakodnevnem življenju To krepi njegovo duševno zdravje in dobro počutje.

Na začetku, ko še nimamo izkušenj z meditacijo, priporočamo, da poiščete miren kotiček, kjer vas nihče ne bo motil. Ko pridobite izkušnje in pri tistih, ki redno meditirajo, lahko meditacijo izvedete skoraj kadarkoli in kjerkoli.

Kljub temu, da je meditacija varna in dobrodošla za vse, velja opozorilo, da je primerna le, če smo duševno zdravi. Če je nekdo v psihiatrični ali drugi terapevtski obravnavi, se mora pred poslušanjem posvetovati z zdravnikom ali terapevtom.

Harmonija Med.Over.Net nudi možnost, da v knjižnici podkastov najdete meditacijo, ki je prilagojena vašim potrebam in željam. Ekipa vrhunskih strokovnjakov je skrbno pripravila različne meditacije, ki vam bodo pomagale doseči ravnovesje, notranji mir in harmonijo.

5 izbranih meditacij

Vonj notranjega sveta

Uravnovešenje čustvenega stanja, vrnitvi k pravilnemu dihanju, vitalizaciji osebne energije in krepitvi motivacije.

Hitra sprostitev Zanj

Po napornem dnevu, težkih trenutkih ali iz čistega užitka si lahko moški privoščijo hitro in hkrati temeljito umiritev.

Stik s telesom

Meditacija vodi v proces vzpostavitve stika s svojim telesom in notranjostjo z namenom regeneracije telesa in duha.

Globoka sprostitev ZaNjo

Skozi čudovite prizore narave vas meditacija popelje na sprehod do globoke sprostitve in osvobajajočega notranjega miru.

Z roko v roki v gozd

Meditacija je namenjena družinam z otroki. Družina prisluhne glasu in zvokom iz gozda. Ob skupnem umirjanju se sprosti in poveže.

Vir: https://med.over.net