Letovanje socialno ogroženih otrok in mladostnikov »Počitnice Biserov«

Slovenska karitas sredi julija začenja 9. letovanje socialno ogroženih otrok in mladostnikov »Počitnice Biserov«, ki potekajo v prostorih župnišča v Portorožu. V 4 tednih v času od 21. julija do 17. avgusta 2014, bo v Portorožu v tem programu letos letovalo skupaj 152 otrok in mladostnikov iz socialno ogroženih družin. Otroke so izbrale in posredovale župnijske karitas iz celotne Slovenije. Letošnja osrednja tema počitnic bo »Vrednote v družini«. Preko dramske igre in pogovornih delavnic bodo otroci in mladostniki spoznavali vrednote kot so: obljuba, podpora, varnost, sprejetost in ljubezen v družini. Pri izvedbi celotnega projekta bo sodelovalo 85 mladih prostovoljcev – animatorjev ter 8 voditeljev in so-voditeljev, ki so se od februarja pripravljali na posebnih usposabljanjih.

Z letovanjem Počitnic Biserov želi Karitas otrokom iz socialno šibkejših in socialno ogroženih družin omogočiti, da preživijo prijeten teden na morju, daleč stran od njihovih stisk in težav. Večina otrok prihaja iz družin, ki jim Karitas tudi drugače pomaga z materialno pomočjo ali pa se družine soočajo z drugimi stiskami; smrt staršev, razveze, bolezen, rejniške družine … Otroci in animatorji bodo dan začeli z jutranjo igrico, kjer bo izpostavljena ena izmed vrednot, se razgibali, nabrali moči za vsakodnevno plavanje… Ogledali si bodo Portorož, imeli velike igre na plaži, izlet z ladjico v Izolo in različne delavnice, ob večerih pa bodo plesali, se skupaj smejali in odkrivali nova področja z znanimi gosti: PGD Veliki Gaber, ansambel Ceglar, akrobati, Gorska reševalna služba Mojstrana, fizik, ansambel Mladi Godci, plavalec tetraplegik Aleš Sečnik, pasji psiholog, skupina Trinajsta plača in drugi.

letovanje2013_1Prostovoljci, ki delajo z otroci in mladostniki se zaradi zahtevnosti programa letovanj otrok, udeležujejo usposabljanj, ki se začnejo v mesecu februarju in potekajo do poletja enkrat mesečno v šestih srečanjih. V letošnjem letu so spoznavali, kako delati z otroki z motnjami avtističnega spektra, pripravili izobraževanje prve pomoči … Priprave, pri katerih sodelujejo strokovnjaki iz posameznih področij, so mladim prostovoljcem obogatili njihovo znanje za lažje delo z otroki. Skupaj z voditelji so prostovoljci oblikovali tudi celoten program letošnjih letovanj otrok.

Programi letovanj Slovenske karitas za družine, otroke in starejše potekajo že 19 let in sicer v starem ter novem župnišču v Portorožu. Vsako leto od meseca maja do meseca septembra v različnih programih Karitas letuje preko 650 socialno ogroženih oseb. Pred in za šolskimi počitnicami letujejo starejši, v času počitnic pa otroci in družine. Programi so strokovno vodeni in poleg preživetega časa na morju nudijo tudi spremljanje in delavnice za udeležence.

Projekt je sofinanciran s strani Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Najlepše se zahvaljujemo vsem tudi vsem sponzorjem, ki so po svojih zmožnostih podprli Letovanje Počitnic Biserov: Sanofarm d.o.o., Supermarket-si d.o.o., Papirnica Vevče d.o.o., Podravka d.o.o., Žito d.d., Mercator d.d., Davafitto d.o.o. in drugi.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas