Izjava ob Svetovnem dnevu beguncev 2016

BEGUNSKA SITUACIJA SE TIČE TEMELJNIH EVROPSKIH VREDNOT

 

Ob Svetovnem dnevu beguncev Evropska karitas opominja Evropsko unijo in njene države članice, da obstajajo rešitve za trenutno krizo solidarnosti v Evropi.

Ni potrebno izpostavljati življenj migrantov in beguncev in podaljševati njihovega trpljenja. Karitas še naprej verjame, da evropske ustanovne vrednote dostojanstva, enakosti in spoštovanja človeškega življenja niso le prazne besede, ampak imajo večji pomen kot kdajkoli.

”Našega starejšega brata je ugrabila ISIS in nič ne vemo o njem. Naša situacija je postala nevzdržna, zato smo se odločili zapustiti Afganistan. Peš smo potovali mesec in pol, da smo dosegli Grčijo. Na žalost smo med potjo v Iranu izgubili očeta in ne vemo, kje se nahaja. Da smo iz Turčije prišli v Grčijo, smo tihotapcem za peturno vožnjo za vsakega plačali 1.000 EUR. Nismo vedeli, ali bomo sploh preživeli pot. Upamo, da sta naš oče in brat živa in da se bomo nekoč srečali na varnem. To ni bila pot, to je bila ubijalska pot,” sta pripovedovala 15-letni Mujdah in 8-letna Mohebullah, brat in sestra iz Afganistana.

Po podatkih Združenih narodov je od leta 2014 vsaj 10.000 ljudi izgubilo življenje, medtem ko so poskušali doseči zavetje v Evropi. Restriktivna politika Evropske unije preprečuje ljudem varno doseči Evropo, kar terja visok krvni davek. Nadaljnja eksternalizacija evropske azilne in migracijske politike preko dogovorov z neevropskimi državami jasno kaže pomanjkanje solidarnosti z ljudmi, ki bežijo pred vojno in preganjanjem.

”Sanjam o Evropi, ki pospešuje in ščiti pravice vsakogar, ne da bi zanemarjala njegove dolžnosti do vseh. Sanjam Evropo, o kateri se ne bo reklo, da je njena zavezanost človekovim pravicam bila njena zadnja utopija,” je v nagovoru ob podelitvi nagrade Karla Velikega za leto 2016 dejal papež Frančišek.

Evropa ima sredstva, s katerimi lahko konča nepotrebne smrti in trpljenje ljudi, ki nujno potrebujejo zaščito, solidarnost in sočutje. Evropska karitas zagovarja stvarne in izvedljive politične rešitve. Politična volja in zavezanost človekovim pravicam sta edina manjkajoča elementa za rešitev te enačbe.

Evropska karitas poziva Evropsko unijo in predvsem njene države članice, da:

– učinkovito posredujejo za reševanje človeških življenj na morju;

– odprejo varne in pravne poti za vstop v EU; z uvedbo zanesljive in dostopne humanitarne vize in s širjenjem programa trajne preselitve;

– olajšajo združevanje družinskih članov in pospešijo integracijo v državah sprejema;

– ustavijo in obrnejo proces eksternalizacije evropske migracijske politike;

– prenehajo uporabljati prisilno vračanje in vrnitvene dogovore kot pogoj za razvojno pomoč.

 

vir: www.caritas.eu