Gašper Zevnik dobitnik državnega priznanja na področju prostovoljstva

V torek, 30. 6. 2020 je na osrednji slovesnosti v Predsedniški palači, Gašper Zevnik prejel državno priznanje na področju prostovoljstva. Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je zaslužnim prostovoljcem podelil državno nagrado in priznanja za prostovoljstvo. Nagrado in priznanja pa je slovesno izročil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Gašper je prostovoljec na področjih socialne dejavnosti (socialna preventiva, osebnostna rast), vzgoje in izobraževanja (pomoč pri učenju, vseživljenjskega učenja) in civilne zaščite in reševanja. Poleg tega vodi tudi druge prostovoljce ter skrbi promocijo prostovoljstva med mladimi.

Na Slovenski karitas je Gašper animator na Počitnicah Biserov, od leta 2015 pa je tudi del voditeljske ekipe. Vrsto let je aktiven tudi na področju razvoja programa youngCaritas – Karitas mladih v Sloveniji.

Gašper Zevnik je predan prostovoljec in vedno pripravljen pomagati. Kljub mladosti odgovorno opravi vse prevzete naloge. Je ustvarjalen in prispeva veliko idej k izboljšanju pogojev, načinu dela, k zanimivim aktivnostim za otroke ter za atraktivno in sodobno usposabljanju mladih prostovoljcev.

Še posebej mu je blizu delo z otroki. V zadnjih letih je pomembno prispeval k razvoju programa Počitnice Biserov – letovanja za otroke. Še posebej se odlikuje pri vodenju mladih prostovoljcev, zna jih nagovoriti, pomiriti v konfliktnih situacijah in hkrati odlično izpelje zastavljen program. Te odlike je izkoristil tudi pri vodenju Oratorijev – počitniških tednov za otroke, na katerih je bilo vključeno do 250 otrok ter sodelovalo več kot 80 mladih prostovoljcev. Koordinirati tako veliko število ljudi, poskrbeti, da program teče, ob tem skrbeti še za sponzorje, finance in poročila je velik dosežek za odrasle, kaj šele za mladega fanta. Skoraj tako kot oditi sredi noči na intervencijo ob požaru hleva, dvorane ali posredovati ob srčnih zastojih in nuditi prvo pomoč.