Dobrodelna akcija OTROCI NAS POTREBUJEJO

Slovenska Karitas v tem tednu pričenja z dobrodelno akcijo z naslovom Otroci nas potrebujejo za pomoč otrokom v obliki šolskih potrebščin. Zbrana sredstva bodo letos avgusta razdelili socialno ogroženim osnovnošolcem po vsej Sloveniji. Glede na razdeljeno pomoč v lanskem letu pričakujejo, da bo letos pomoči potrebnih vsaj 10.000 socialno ogroženih otrok.

Stroški za vstop v osnovno šolo na začetku septembra so za mnoge starše preveliko breme, ki ga sami ne zmorejo. Kljub temu, da naj bi se v skladu z ustavo osnovnošolsko izobraževanje financiralo iz javnih sredstev, starši za enega osnovnošolca na začetku šolskega leta potrebujejo tudi več kot 200,00 €. Posebej velik strošek predstavlja nakup delovnih zvezkov. Šolanje otrok za družine pomeni breme tudi med letom. Letos so razmere še bolj zaostrene. Pred preizkušnjo so zlasti enostarševske družine, velike družine in družine s starši, ki so postali brezposelni ali prejemajo minimalno oziroma neredno plačo.

Poleg zbiranja denarnih sredstev je Karitas tudi letos pripravila spodbudo za otroke z naslovom Pokloni zvezek, v kateri so otroci že od meseca maja po osnovnih šolah zbirali zvezke ter razmišljali o solidarnosti in stiskah, ki jih doživljajo njihovi sovrstniki. V akcijo, ki se zaključuje konce junija, se je vključilo več kot 208 osnovnih in podružničnih šol po Sloveniji. Na Karitas so do zdaj posredovali že 7350 zbranih zvezkov, ki jih osnovnošolci poklanjajo sovrstnikom v stiski.

Družine se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na župnijske in škofijske Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novemu mestu in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na spletni strani www.karitas.si. Pomoč bo realizirana neposredno v obliki šolskih potrebščin ali bonov oziroma naročilnic za nakup. V letošnjem letu je v sklopu pomoči Karitas s šolskimi potrebščinami odpadla zadnjih nekaj let uspela akcija z naslovom Delovni zvezki brezplačno za družine s petimi otroki in več, ki so jo s podarjenimi delovnimi zvezki omogočale založbe. Slednje so akcijo zaradi negotovih poslovnih letos zamrznile.

Tisti, ki bi akcijo Otroci nas potrebujejo, želeli podpreti, lahko prispevek v višini 1,0 € kadarkoli prispevajo s poslanim SMS sporočilom z geslom KARITAS na št. 1919. Na voljo je tudi transakcijski račun: Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana TRR: 02140–0015556761 sklic: 3620, namen: Otroci nas potrebujejo.