Dnevi brez alkohola od 16. 9. do 22. 9. 2020

Dan brez alkohola je obeležitev posebnega dne v okviru projekta SOPA. Na ta dan bodo predstavniki NIJZ v 8 različnih regijah po Sloveniji in različnih datumih v septembru predstavila javnosti njihove  aktivnosti ter se pogovorila o zdravih življenjskih izbirah.

Obiskovalci bodo lahko dobili informacije o njihovem delu, o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi, o posledicah čezmernega pitja, pogovorili pa se bomo tudi o zdravih alternativah, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola in o virih pomoči v regiji oziroma Sloveniji. Dogodki bodo prilagojeni na trenutne razmere zaradi COVID-19.

Tako kot vsako leto nas je NIJZ povabil k sodelovanju na organiziranih Dnevih brez Alkohola  v projektu SOPA.si. – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkoholnih pijač, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad. Sodelovale bodo tudi nekatere druge nevladne organizacije, predstavniki uradov za delo ZRSZ, predstavniki policije ter lokalne skupnosti.

Dogodek je namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu zdravja, zdravega življenjskega sloga in o projektu SOPA ter o škodljivih posledicah čezmernega pitja alkohola.

Na naših stojnicah bodo obiskovalci lahko dobili informacije o naših aktivnostih, o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi, predstavili bomo zdrave alternative in načine, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola, na voljo pa bodo tudi informacije o virih pomoči v regiji.

Termini in lokacije dogodkov:

16. september KRANJ
Slovenski trg, od 10. do 14. ure v okviru Evropskega tedna mobilnosti.

18. september MURSKA SOBOTA 
Pred Hišo sadeži družbe Murska Sobota, Štefana Kovača 20, od 10. do 12. ure v okviru Dneva za spremembe
Pohod po Murski Soboti – start ob 10:15 – zbirališče dvorišče Hiše sadeži družbe. Ob 11:00 prihod na lokacijo NIJZ OE MS (Arhitekta Novaka 2b, 9000 M. Sobota) in izvedba različnih aktivnosti ter predstavitev vključenih organizacij.

18. september LJUBLJANA
Pohod na Poti spominov in tovarištva in rekreacijskih površinah ob Koseškem bajerju v okviru Dneva za sprememba v sodelovanju s ŠENT med 10. in 14. uro (v primeru slabega vremena se aktivnost prestavi za en teden). Dogodek se bo pričel s pohodom ob 10:00 na LPP postajališču Tbilisijska v Mestnem logu. Od tam nas bo pot vodila okoli Ljubljane do Koseškega bajerja, kjer bomo ob 12:00 pripravili krajši program za udeležence pohoda in mimoidoče.

19. september KOPER 
Pristaniška ulica, od 9. do 13. ure v okviru Evropskega tedna mobilnosti – Otok zdravja

19. september MARIBOR
Pekarna, od 10. do 12. ure v okviru Dneva za spremembe v sodelovanju z MKC Maribor

21. september VIPAVA
Glavni trg, od 14. do 16. ure v okviru Evropskega tedna mobilnosti v sodelovanju z Občino Vipava in Zavodom za turizem TRG Vipava

21. september BREŽICE
Pred Centrom za krepitev zdravja Brežice (oz. Nogometni stadion Brežice), Cesta bratov Milavcev 18, od 11. do 13. ure v okviru Evropskega tedna mobilnosti v sodelovanju z Občino Brežice, Zavodom za šport Brežice, Integralom, Policijo, Posavcem, SB Brežice, CKZ ZD Brežice

22. september RAVNE NA KOROŠKEM
Grajski park Ravne na Koroškem, od 10. do 12. ure v okviru Evropskega tedna mobilnosti, Dneva za spremembe in Koroške v gibanju v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada (80 %) in Republika Slovenija (20 %)