V teku Dnevi brez alkohola po osmih krajih po Sloveniji

Dan brez alkohola je obeležitev posebnega dne v okviru projekta SOPA. Na ta dan želimo v 8 različnih regijah po Sloveniji in različnih datumih v aprilu predstaviti javnosti aktivnosti projekta Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola ter se pogovoriti o zdravih življenjskih izbirah.  Pri projektu, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad, sodeluje tudi Karitas.  Obiskovalci bodo lahko dobili informacije o našem delu, o problematiki pitja alkohola v slovenski družbi, o posledicah čezmernega pitja, pogovorili pa se bomo tudi o zdravih alternativah, kako vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola in o virih pomoči v regiji oziroma Sloveniji.

Poiščite na SOPA.si dogodek, ki se dogaja v vaši bližini >>>

Razmislimo o škodljivem pitju in našem osebnem odnosu do alkohola. Škodljivo pitje alkohola je pitje, pri katerem so negativne posledice oziroma težave (telesne, duševne, v družini, na delu …) že prisotne, vendar zasvojenost z alkoholom še ni izražena. Če pijete čezmerno, se kratkoročno poveča tveganje za motnje ritma srca, poškodbe doma, na delu in v prometu, nasilje (žrtev ali storilec), nesoglasja doma in na delu, samomorilnost, slabše miselne in telesne sposobnosti; dolgoročno pa tveganje za okvaro jeter, trebušne slinavke, želodca, povišan krvni tlak, popuščanje srca, možgansko kap, bolezni živčevja, duševne motnje (živčnost, potrtost, nespečnost, motnje spomina, demenco), zasvojenost z alkoholom, rakaste spremembe v ustih, grlu, požiralniku, jetrih, debelem črevesu in dojki ter motnje v spolnosti.

Ob tem si je vredno zapomniti, da je z vidika medicine in zdravja povsem normalno, če ne pijemo alkoholnih pijač. Za vsakega pivca in pitje alkoholnih pijač pa velja: čim manj, tem bolje. Pitje alkohola v mejah manj tveganega pitja zmanjša verjetnost, da bo posameznik zaradi pitja alkohola utrpel posledice. Meja manj tveganega pitja je za ženske za polovico nižja od moškega. Vse večkrat pa lahko vidimo, da moški in ženska sedita vsak ob enaki količini alkoholnih pijač. Vredno razmisleka.

 

Relativno manj tvegano pitje (vir: www.nijz.si):

Pogostost zdrave odrasle ženske, ki niso noseče in ne dojijo ter zdrave osebe starejše od 65. let             zdravi odrasli moški otroci, mladostniki
na dan ne več kot 1 enota (npr. do 1 dcl vina dnevno) ne več kot 2 enoti (npr. do 2 dcl vina dnevno) nič
na teden ne več kot 7 enot ter vsaj 1–2 dni v tednu povsem brez alkohola ne več kot 14 enot na teden in vsaj 1–2 dni v tednu povsem brez alkohola nič
ob eni pivski priložnosti ne več kot 3 enote ne več kot 5 enot nič

 

Ena standardna enota ali merica alkoholne pijače je v Sloveniji (po zgledu Evrope) definirana kot tista količina alkoholne pijače, ki vsebuje približno 10 gramov čistega alkohola. To je v povprečju enako kot:

= 1 dcl (kozarec) vina (12 % alkohol) ali

= 2,5 dcl piva (vrček, pločevinka, steklenica) (5 % alkohol) ali

= 0,3 dcl (“eno šilce”, “štamperl”) žgane pijače (40 % alkohol) ali

= 2–2,5 dcl sadjevca (jabolčnika, tolkovca, mošta) (5 % alkohol) ali

= 0,7 dcl močnejšega vina (prošek, šeri) (18 % alkohol) ali

= 0,5 dcl likerja ali aperitiva (25 % alkohol) ali

= 3,3 dcl (ena steklenica ali pločevinka) mešane gazirane alkoholne pijače ali

= pločevinka (0,5 l) mešanice piva in limonade ali oranžade (npr. radler).