Cardinal Rodríguez ob Svetovnem dnevu boja proti AIDS-u

Danes, ko praznujemo 20. obletnico Svetovnega dneva boja proti AIDS-u, je še vedno potrebna okrepitev boja proti tej bolezni. Kljub vsemu napredku, je HIV še vedno glavna ovira, ki stoji na poti do izpolnitve razvojnih ciljev tisočletja. Ta pandemija namreč povzroča toliko človeškega trpljenja, da ga je nemogoče dojeti. Ruši družbene in ekonomske temelje človeške družine. Za ta boj je potrebno narediti še več.

Mreža Caritas bo v letu 2009 največjo pozornost namenila otrokom. Le tretjina obolelih staršev, ki jih otroci tako nujno potrebujejo, namreč prejema potrebna protiretrovirusna zdravila, ki okuženim s HIV omogočajo daljše in boljše življenje. Omenjena zdravila pa prejema le 15% vseh otrok, ki živijo s HIV. Mnogi izmed njih ne doživijo niti svojega 2. rojstnega dneva. Farmacevtske družbe in politični voditelji morajo zato prevzeti pobudo za razvoj otrokom prijaznih zdravil in izpopolnitev testiranja le teh. Caritas bo z različnimi kampanjami in z osveščanjem ljudi poizkušala reševati ranljiva otroška življenja .

Ob 20. obletnici svetovnega dneva boja proti AIDS-u, sem neizmerno ponosen na pobudo Caritas Internationalis, vseh njenih 162 članic in na druge sodelavce katoliške Cerkve, v našem boju s pandemijo HIV. Združeni skupaj predstavljamo velik delež v zdravstveni oskrbi obolelih v državah v razvoju. Na vseh področjih zagovarjamo konec diskriminacije in se zavzemamo za politiko, ki ji ni vseeno za potrebe tistih, ki so najbolj dovzetni za to pandemijo. Za revne ljudi, je zelo veliko "bogastvo" dobro zdravje in mi bomo ostali zvesti v povečevanju tega "bogastva".