Akcija 40 dni brez alkohola 2021 je zaključena

V soboto 3. 4. 2021 se je zaključila tradicionalna akcija 40 dni brez alkohola. Letos je potekala že šestnajstič, tokrat pod nosilnim geslom ’Moja poteza’, s čimer so želeli pokazati, da je izbira o zmernosti pitja alkohola osebna odločitev, ki zahteva preudarno in odgovorno ravnanje.
Solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola na naših cestah, pri zdravju in v družinah je z odpovedjo alkohola v času akcije izrazilo tisoče Slovencev. To je spodbuden podatek, saj vemo, da je v letu 2020 poraba alkohola porastla in smo na pragu velike krize na področju alkoholizma.

Poraba alkohola Slovenijo uvršča v sam svetovni in evropski vrh. V slednjem smo tudi po umrljivosti, saj vsak dan v Sloveniji, izključno zaradi razlogov povezanih s pitjem alkohola, umreta vsaj 2 osebi, 10 pa je na novo sprejetih v bolnišnico.

V času epidemije covid – 19 se je tveganje za čezmerno pitje alkohola še povečalo. “To je za marsikoga čas negotovosti in čas, ko se zavemo, da vsega ne zmoremo nadzorovati, kar lahko vzbuja občutke strahu, jeze, nemoči in žalosti ter povzroča stres. V takih trenutkih iščemo načine, kako bi se lahko tega počutja znebili. Marsikdo pomisli na ali tudi poseže po alkoholu v upanju, da bodo ti občutki izginili. Vendar alkohol ni rešitev, saj zmanjšuje odpornost, razdira odnose in osebno stisko še poveča,” jasno opozarja Karmen Henigsman, psihologinja iz NIJZ, ki deluje v okviru projekta SOPA – skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.

Ob zaključku akcije so organizatorji in sodelujoče organizacije zbrale na srečanju  Mreža organizacij za pomoč pri težavah z alkoholom se predstavlja‘, na katerem so izmenjali primere dobrih praks pomoči alkoholikom in njihovim svojcem, predstavili programe in komu so namenjeni ter se zavezali, da bodo v prizadevanjih za pomoč ob stiskah zaradi alkohola še tesneje sodelovali. (tudi video posnetek dogodka)

»Kljub vztrajnemu delovanju številnih organizacij je alkohol še vedno tabu tema. Z njim se spopada vsaka četrta slovenska družina, pomoč poiščejo le redki. Čas je, da tega problema ne skrivamo, o njem spregovorimo odprto, skupaj iščemo ustrezno podporo pri reševanju stisk in zanetimo iskre upanja za trpeče. Združene strokovne organizacije so tiste, ki dajo glas in hkrati prisluhnejo vsem žrtvam alkohola na cesti, zdravju in v družinah,« sporoča Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

Akcijo 40 dni brez alkohola so v letu 2021 organizirali Slovenska karitas, Javna agencija RS za varnost prometa in portal Med.Over.Net ob podpori NIJZ – projekt SOPA in s sodelovanjem pridruženih organizacij: Društvo žarek upanja, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino – Projekt Sporočilo v steklenici, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, Društvo Abstinent, Društvo UP, Zavod Vse bo v redu, Skupnost centrov za socialno delo in Šahovska zveza Slovenije.

Tudi letos je akcija dobila izjemno medijsko podporo. Z brezplačnimi objavami in uredniškimi prispevki je sodelovalo 41 radijskih in 16 televizijskih postaj, 15 časopisov in 18 spletnih portalov (seznam). Akcijo so podprli tudi Sax reklame z jumbo plakati in Zaslon, Media bus z oglasi na mestnih avtobusih večjih mest v Sloveniji. Sodelujoči posamezniki v akciji so tudi posredovali svoja mnenja, ki so zbrana na strani Mnenja sodelujočih.

Utrinek iz nagovora generalnega tajnika Slovenske karitas, Petra Tomažiča

Kontaktne osebe za več informacij: