Podnebne spremembe

┼ŻIVI PREPROSTO IN SOLIDARNO – V SMERI PODNEBNE PRAVI─îNOSTI


Na Slovenski Karitas smo v za─Źetku leta 2010 za─Źeli s triletnim mednarodnim projektom ozave┼í─Źanja in izobra┼żevanja za razvoj o problematiki podnebnih sprememb v dr┼żavah v razvoju z naslovom “V smeri podnebne pravi─Źnosti v dr┼żavah v razvoju, s poudarkom na podsaharski Afriki”, ki ga sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Nosilka projekta je Slovenska karitas. Poteka v partnerstvu s Karitas Slova┼íko. V okviru projekta v Sloveniji in na Slova┼íkem potekajo razli─Źne izobra┼żevalne aktivnosti. Glavne dejavnosti so namenjenene predvsem mladim po vrtcih in ┼íolah, u─Źiteljem, politikom in ┼íir┼íi javnosti v Sloveniji in na Slova┼íkem.

S projektom ┼żelimo sporo─Źiti, da bodo posledice podnebnih sprememb najbolj prizadele revne dr┼żave, ki so najmanj prispevale k tem spremembam. Zaradi razli─Źnih naravnih nesre─Ź, kot so su┼íe in poplave, prebivalci revnih de┼żel ┼że sedaj ob─Źutijo veliko pomanjkanje pitne vode in hrane, raz┼íirjajo se ┼ítevilne bolezni, ogro┼żena so ┼ítevilna ┼żivljenja ljudi.

V okviru projekta potekajo naslednje aktivnosti:
* Likovne, literarne, ustvarjalne in interaktivne delavnice za vrtce, OŠ in SŠ
* Izobra┼żevanja za u─Źitelje
* Tek podnebne solidarnosti
* Potujo─Źa izobra┼żevalna razstava
* Mendaroni seminar
* Pri─Źevanja gostov iz Malavija po S┼á
* Sodelovanje pri javnih kampanijah (O─Źistimo Slovenijo …)

Preko razli─Źnih pripravljenih didakti─Źnih gradiv in izvedenih aktivnostih bo projekt prispeval k naslednjim ciljem:

  • da bodo prebivalci v Sloveniji in na Slova┼íkem razumeli, da posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo prebivalce dr┼żav v razvoju in tam zavirajo proces razvoja ter kak┼ína je pri tem soodvisnost med razvitimi dr┼żavami in dr┼żavami v razvoju;
  • k izra┼żanju solidarnost s tistimi, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo, ┼íe posebno v Afriki;
  • k razumevanju nujnosti pove─Źanja dele┼ża uradne razvojne pomo─Źi dr┼żavam v razvoju ter k aktiviranju podpore politikam za re┼íevanje problematike podnebnih sprememb in rev┼í─Źine, da bi vlade namenile ve─Ź sredstev za razvojno pomo─Ź in se tako pribli┼żale uresni─Źitvi Razvojnih ciljev tiso─Źletja

Ob zaklju─Źku projekta je natala tematska publikacija ┼Żivi preprosto in solidarno v smeri podnebne pravi─Źnosti, v kateri predstavljamo opis problemetaike, vse izvedene dejavnosti v okviru projekta, didakti─Źna navodila za izvedbo delavnic v vrtcih in ┼íolah, simboli─Źno razstavo izdelkov mladih, ki so sodelovali v projektu in odprto pismo, ki so ga prejeli vsi aktualni slovenski politiki. V pismu jih pozivamo, da bi naredili ve─Ź za re┼íevanje problematike podnebnih sprememb in zmanj┼íevanje globalne rev┼í─Źine, ┼íe posebno v Afriki.┬á Njihove dogovore si lahko preberete tukaj:

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije
Karl Erjavec, minister za zunanje zadeve
Mateja Pu─Źnik, poslanka Dr┼żavnega zbora RS, SDS

Mirko Brulc, poslanec Dr┼żavnega zbora RS, SD
Sre─Źko Meh, poslanec Dr┼żavnega zbora RS, SD
Matej Tonin, poslanec Dr┼żavnega zbora RS, NSi
dr. Toma┼ż Gantar, minister za zdravje
dr. Vinko Gorenak, misnister za notranje zadeve
Jakob Prese─Źnik, podpredsednik Dr┼żavnega zbora RS, SLS
Ljudmila Novak, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu
Jo┼że Tanko, poslanec Dr┼żavega zbora RS, SDS
Janko Veber, poslanec Dr┼żavnega zbora RS, SD


“┼Żivi preprosto in solidarno – v smeri podnebne pravi─Źnosti”

Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za zunanje zadeve RS. Nosilec projekta je Slovenska Karitas. Projekt poteka v sodelovanju s Karitas Slova┼íko. Stali┼í─Źa izra┼żena na spletni strani ne odra┼żajo nujno tudi stali┼í─Ź EC in MZZ RS.