Razvojna in humanitarna pomo─Ź – Afrika

MEDNARODNA RAZVOJNA IN HUMANITARNA POMOČ

Slovenska karitas izvaja projekte in programe mednarodnega razvojnega sodelovanja v dr┼żavah, ki le┼żijo ve─Źinoma v osr─Źju Afrike, predvsem na revnih pode┼żelskih obmo─Źjih v Ruande, Burundija, Zambije, Malavija, Centralnoafri┼íke republike, Madagaskarja in v Bocvani. Prednostna podro─Źja dela so oskrba z vodo in hrano, ┼íolstvo in zdravstvo. Delovanje Slovenske karitas na mednarodnem razvojnem podro─Źju temelji na vzajemnem sodelovanju predvsem s slovenskimi misijonarji in z lokalnimi Caritas, ki so ves ─Źas prisotni na terenu ter dobro poznajo lokalne razmere in potrebe prebivalstva. Vsi projekti potekajo na osnovi lokalnih potreb. V vsa dela so vklju─Źeni doma─Źini, ki z zaslu┼żkom la┼żje pre┼żivijo svoje dru┼żine. Slovenska karitas podpira projekte v Afriki s pomo─Źjo sredstev zbranih v dobrodelni akciji Za srce Afrike, posamezni projekti pa so sofinancirani tudi s strani Ministrstvo za zunanje zadeve RS┬áin Misijonskega sredi┼í─Źa Slovenije. V zadnjih 9-ih letih (od leta 2006 dalje) smo podprli gradnjo, obnovo in/ali opremljanje 5-ih ┼íol in vrtca, 3 zdravstvenih centrov in 2 porodni┼ínic, gradnjo 8 ve─Źjih vodnjakov, podprla┬ádelovanje centrov za podhranjene ter dodatno usposabljanje zdravstvenega kadra in zdravstveno vzgojo za prebivalstvo, kar dnevno laj┼ía ┼żivljenje preko 250.000 ljudem v Afriki, med katerimi je ve─Ź kot polovica otrok. Ve─Ź o podprtih projektih v Afriki:

Projekti v teku

  1. Projekt ┬╗U─Źinkovitej┼ía raba virov za trajnostno pre┼żivetje v okro┼żju Karongi v Ruandi┬ź

Slovenska karitas je v januarju 2018 za─Źela z izvedbo razvojnega projekta ┬╗U─Źinkovitej┼ía raba virov za trajnostno pre┼żivetje v okro┼żju Karongi v Ruandi┬ź, ki poteka v partnerskem sodelovanju s Caritas Rwanda in slovensko misijonarko v Ruandi, s. Vesno Hiti. V sklopu projekta bo 600 revnih dru┼żin vklju─Źenih v aktivnosti izbolj┼íanja metod kmetovanja ter usposabljanja za zagon dejavnosti, ki prina┼íajo dohodek. Mnoge med njimi bodo prejele tudi u─Źinkovite kuhalnike, lu─Źi na son─Źno energijo, vklju─Źene pa bodo tudi v izgradnjo teras, pogozdovanje in mo┼żnost za namakanje pridelovalnih povr┼íin. Projekt, ki se bo izvajal v obdobju od 2018 do 2020, (so)financira Ministrstvo za zunanje zadeve v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije v skupni vrednosti 200.000 evrov. Podprlo ga bo tudi slovensko podjetje Damahaus Prestige d.o.o. z materialnim (in-kind) prispevkom v vrednosti 17.000 evrov, Slovenska karitas pa bo prispevala 21.400 evrov iz sredstev zbranih v akciji Za srce Afrike.

Opis problematike v Ruandi

Ruanda je najgosteje naseljena dr┼żava v Afriki. Z manj kot 1,25$/dan ┼żivi 63 % prebivalstva. Pre┼żivetje ve─Źine je odvisno od tega, kar pridelajo na majhnem kosu zemlje, katere rodovitnost se s tradicionalnim na─Źinom obdelave slab┼ía. Ob su┼íah primanjkuje dostopnej┼íih vodnih virov za namakanje, po drugi strani pa erozija letno odplakne 10.000 ton neza┼í─Źitene zemlje, kar dodatno prizadene revne. Mo┼żnosti za dohodek iz druge dejavnosti so redke, posebej za ┼żenske. Problem pode┼żelja v Ruandi je tudi slab dostop do elektri─Źne energije, ki jo ima le 4 % prebivalstva in prekomerno kr─Źenje gozdov zaradi neu─Źinkovite rabe lesa, kajti ve─Ź kot 60 % prebivalstva ┼íe kuha na odprtem ognju. Ob vsem tem se pove─Źuje rev┼í─Źina in lakota ter slab┼ía zdravje prebivalstva, posebno ┼żensk in otrok.

Cilji in aktivnosti projekta

S projektom ┼żelimo 600 najranljivej┼íim dru┼żinam iz 12 lokalnih skupnostih na hribovitem pode┼żelju v ob─Źinah Mutuntu in Gashari v zahodni Ruandi izbolj┼íati dostop in omogo─Źiti u─Źinkovitej┼ío rabo naravnih virov ter jim s tem zagotoviti bolj┼íe mo┼żnosti za pre┼żivetje in dostojnej┼íe ┼żivljenje. Poleg tega bo projekt prispeval k varovanju okolja v Ruandi.

V okviru projekta bodo potekale razli─Źne aktivnosti. Lokalne skupnosti se bo ozave┼í─Źalo o u─Źinkoviti rabi virov. 480 ranljivim dru┼żinam se bo zagotovilo u─Źinkovite glinene kuhalnike/pe─Źi s katerimi se porabi manj lesa za pripravo hrane. 350 dru┼żinam, ki uporabljalo svetilke na kerozin, se bo zagotovilo lu─Źi na son─Źno energijo. Na obmo─Źjih, kjer so su┼íe najdalj┼íe, se bo za lokalne skupnosti zagotovilo vodne ─Źrpalke, na najbolj plazovitih obmo─Źjih pa zgradilo terase in posadila drevesa za za┼í─Źito pred erozijo tal. 600 dru┼żin bo prejelo doma─Źe ┼żivali, kar bo pripomoglo k naravnemu gnojenju zemlje ter kvalitetna semena ter sadike sadnih dreves za bolj pestro prehrano dru┼żin. Veliko pozornosti bo namenjeno tudi izbolj┼íanju kmetijskih praks. Predvsem ┼żenske in dekleta bodo dele┼żne skupinskih usposabljanj za zagon dejavnosti, ki prina┼íajo dohodek. Izobra┼żevale se bodo o var─Źevanju, posojilih, pripravi poslovnega na─Źrta ter za pridobitev ve┼í─Źin, kot izdelovanju stisnjenih eko opek s strani strokovnjakov podjetja Damahaus Prestige d.o.o., ki bo lokalnim skupnostim za ta namen poklonilo tudi dve ro─Źni pre┼íi. Zagon dejavnosti na podlagi najbolj┼íih poslovnih na─Źrtov se bo subvencioniralo.

Projekt bo prispeval tudi k uresni─Źevanju Agende 2030 za trajnostni razvoj, ki uravnote┼żeno povezuje ekonomsko, socialno in okoljsko dimenzijo razvoja preko 17 univerzalnih ciljev, ki jih bo potrebno uresni─Źiti do leta 2030 v vseh dr┼żavah sveta.┬áNeposredno bo prispeval k podcilju 12. 2 (dose─Źi trajnostno gospodarjenje z naravnimi viri in njihovo u─Źinkovito rabo), posredno pa tudi k drugim ciljem, predvsem k odpravi rev┼í─Źine in lakote.

        

Projekt sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Rpublike Slovenije. Sporo─Źilo izra┼ża mnenje Slovenske karitas in ne predstavljajo uradnega stali┼í─Źa Vlade Republike Slovenije.

 

Kon─Źani projekti

1. Mukungu in Musango (Ruanda): Na Slovenski karitas smo v sodelovanju s skupnostjo sester usmiljenk v Ruandi┬á v letih 2015 do 2017 izvajali projekt pod naslovom┬á┬╗Izbolj┼íanje zdravja in pogojev za ┼żivljenje otrok in ┼żensk v SV Ruandi┬ź, ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS┬á(80.000 EUR). Potekal je┬áv okviru zdravstvenih centrov v┬áMukungu in Musangu, ki oskrbujeta 37.000 ljudi. ┬áNastal je na podlagi lokalnih potreb in pripomogel k bolj┼íemu zdravju lokalnega prebivalstva. Stopnja rodnosti je v teh revnih pode┼żelskih krajih visoka in star┼íi te┼żko nahranijo in ┼íolajo vse otroke. Zaradi neozave┼í─Źenosti ┼íe vedno 50 % ┼żensk rojeva doma in zato ┼ítevilne zaradi zapletov pri porodu umrejo. Problem je tudi visoka stopnja podhranjenosti (do 50 %) in bolezni otrok od 0 do 5 let, predvsem povezanih s pomanjkljivo higieno. Glavni namen projekta je bil┬áodgovoriti na te potrebe ljudi. V okviru obeh zdravstvenih centrov┬áje lokalni kader izobra┼żeval pare o na─Źrtovanju dru┼żine, ozave┼í─Źal matere o reproduktivnem zdravju in negi novorojen─Źkov, v Mukungu se┬áje obnovil in pove─Źal tudi porodni┼íki del centra, nudila se┬áje redna zdravstvena vzgoja materam o pravilni prehrani in higienski oskrbi otrok, materam s podhranjenimi otroci pa┬áso se┬ázagotovila semena za pridelavo hrane, nau─Źili so jih doma─Źe izdelave mila, nekatere tudi ┼íiviljstva. Projekt je┬á┬áspremlja slovenska misijonarka v Mukungu, s. Vesna Hiti, s katero Slovenska karitas sodeluje ┼że dlje ─Źasa.

Ve─Ź o dose┼żenih rezultatih projekta si preberite na tej povezavi.


  Projekt sofinancira Vlada republike Slovenije.
┬á Projekt izra┼ża mnenja Slovenske karitas in
┬á ne predstavlja uradnega stali┼í─Źa Vlade Republike Slovenije.

 

2. Nyangungu (Burundi):┬áProjekt┬á┬╗Zagotovitev trajnostnih kapacitet za osnovno┼íolsko izobra┼żevanje otrok iz kraja Nyangungu v Burundiju┬ź, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS, (110.000 EUR) ┬áv letih 15 do 2017, prav tako v partnerskem sodelovanju s sestrami usmiljenkami in sicer z enoto v kraju Rwisabi v Burundiju v okviru katere deluje slovenska misijonarka s. Bogdana Kav─Źi─Ź. V kraju Nyangungu, ki le┼żi v bli┼żini Rwisabija, je 2012 hud vihar mo─Źno uni─Źil osnovno ┼íolo, 12 u─Źilnic zidanih iz blata je ostalo brez strehe, kasneje pa jih je ┼íe dodatno uDSC08186ni─Źil de┼ż. Star┼íem je za─Źasno uspelo pokriti le 4 razrede. Ker je prostora premalo, mnogi ┼íoloobvezni otroci iz tega kraja tako ┼że 3 leta ne hodijo k pouku. Glavni namen projekta je┬ábilo ┬ázgraditi in opremiti novo osnovno ┼íolo z 12 u─Źilnicami za 720 otrok in zbornico za u─Źitelje. Nova ┼íola, kjer┬áse je┬ápouk za vse otroke za─Źel v septembru 2016,┬áje zgrajena trdno iz ┼żgane opeke, tako da jo v prihodnje vremenske ujme ne bodo mogle uni─Źevati. Poleg ┼íole se┬áse zgradile tudi sanitarije za deklice in de─Źke (12 WC-jev) ter namestila dva 10.000-litrska rezervoarja za oskrbo u─Źencev s pitno vodo. V vsa dela v povezavi z gradnjo ┼íole┬áje bilo┬ávklju─Źenih 192┬ádoma─Źinov, ki┬áso s tem dobili tudi prilo┼żnost za delo in pre┼żivetje dru┼żin. Projekt bo daljnoro─Źno prispeval k pove─Źani stopnji pismenosti mladih, k bolj┼íemu zdravju in zmanj┼íanju rev┼í─Źine v kraju Nyangungu v Burundiju.

Ve─Ź o┬á izvedbi projekta si lahko preberete v: Fotoreporta┼ża o izvedbi projekta izgradnje O┼á v Nyangungu v Burundiju

Ve─Ź o dose┼żenih rezultatih projekta na tej┬ápovezavi.


  Projekt sofinancira Vlada republike Slovenije.
┬á Projekt izra┼ża mnenja Slovenske karitas in
┬á ne predstavlja uradnega stali┼í─Źa Vlade Republike Slovenije.

 

┬á3. Kigali (Ruanda):Na Slovenski karitas smo v juniju 2014 zaklju─Źili z izvedbo dvoletnega projekta razvojnega sodelovanja ┬╗Zagotovitev trajnih kapacitet za kakovostno osnovno┼íolsko izobra┼żevanje za otroke iz revnih dru┼żin v okro┼żju Kicukiru v Kigaliju v Ruandi┬ź, ki ga je sofinanciralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

Projekt je nastal na podlagi potreb lokalnega prebivalstva v Ruandi. Star┼íi so prosili lokalno partnerico Filles de la Charite iz Kigalija, v okviru katere od leta 2003 deluje vrtec, da bi imela le-ta za njihotvoritev O┼á Kigaliove otroke tudi osnovno ┼íolo. V Ruandi je namre─Ź premalo javnih ┼íol, u─Źilnice so prenatrpane, z do 100 otroki v enem razredu. Tako se otroci le malo nau─Źijo, ali pa zaradi rev┼í─Źine celo prenehajo hoditi v ┼íolo, ki je v Ruandi pla─Źljiva. Ta novozgrajena ┼íola pa bo omogo─Źila kakovostno izobrazbo najrevnej┼íim otrokom iz tega obmo─Źja.

V letu 2012 smo za oskrbo ┼íole z vodo zvrtali vrtino in namestili cisterno za ─Źrpanje┬ápodtalnice. Z gradnjo nove ┼íole je lokalna partnerica iz Kigalija za─Źela v aprilu 2013. Do konca avgusta 2013 je bila sama zgradba ┼íole s 7-imi u─Źilnicami zelo kvalitetno in trdno zgrajena. Po projektu, ki ga je financiralo Ministrstvo za zunanje zadeve RS, se je nato kupila in namestila kvalitetna stre┼ína kritina ter strop na zgradbo ┼íole. Ministrstvo je financiralo tudi gradnjo zgradbe s 7-ih WC-ji za deklice in u─Źiteljice ter nakup in monta┼żo dveh 10.000 l cistern za zbiranje de┼żevnice s streh ┼íole za potrebe sanitarij. Podprli so tudi nakup ┼íolskega pohi┼ítva za opremo 4 u─Źilnic, ┼íolskih tabel za vse u─Źilnice ter u─Źbenikov za prvi in drugi razred O┼á.

Kar daje ┼íe posebno vrednost projektu je, da je bilo v vsa dela pri projektu vklju─Źenih do 80 lokalnih delavcev iz Kigalija in okolice, ki so tako dobili prilo┼żnost za delo in zaslu┼żek. Marsikatera dru┼żina teh delavcev, predvsem pomo─Źnikov zidarjev, ki dobijo delo le ob ve─Źjih projektih, bi sicer ┼żivela v pomanjkanju. Vsa dela pri gradnji ┼íole je spremljala slovenska misijonarka Vesna Hiti, ki deluje v okviru lokalne partnerice ┼że 24 let.┼ż

Predstavnica Slovenske karitas se je v maju 2014, v ─Źasu terenskega obiska v Ruandi, udele┼żila otvoritve te ┼íole, na kateri so nastopali otroci, ki jo bodo obiskovali. Predstavnik star┼íev otrok se je v govoru iz srca zahvalil vsem v Sloveniji, ki so pomagali zgraditi to ┼íolo za njihove otroke, ki bodo tako s pridobitvijo dobre izobrazbe lahko imeli lep┼ío prihodnost. Predstavniki Ministrstva za ┼íolstvo v Ruandi so si ┼że ogledali ┼íolo in 23. maja 2014 izdali delovanje za njeno delovanje. Pouk v novi ┼íoli se bo za─Źel v januarju 2015, ko se v Ruandi za─Źne novo ┼íolsko leto. Osnovna ┼íola v Ruandi ima 6 razredov. V tej ┼íoli bo pouk potekal dvoizmensko, da bo tako ┼íolo lahko obiskovalo ve─Ź otrok. V enem razredu bo do 42 otrok, tako deklic kot de─Źkov. Vsak dan bodo prejeli tudi topel obrok.

Celoten projekt, ki je skupaj vreden 350.000 EUR, je poleg Slovenske karitas – Za srce Afrike (180.000 EUR) in Ministrstva za zunanje zadeve RS (60.000 EUR), podprlo tudi Misijonsko sredi┼í─Źe Slovenije (100.000 EUR) in Italijanska Karitas (10.000 EUR).

Na Slovenski karitas se v imenu lokalne partnerice in vseh otrok, ki bodo dele┼żni dobre izobrazbe v tej ┼íoli, iskreno zahvaljujemo za podporo projektu.

Ve─Ź┬á o dosedanji izvedbi projekta: Fotoreporta┼ża gradnja osnovne ┼íole Kigali_Slovenska karitas┬áin┬áFotoreporta┼ża o dokon─Źani ┼íoli v Kigaliju in njeni otvoritvi.


  Projekt sofinancira Vlada republike Slovenije.
┬á Projekt izra┼ża mnenja Slovenske karitas in
┬á ne predstavlja uradnega stali┼í─Źa Vlade Republike Slovenije.


4. Ruzo (Burundi):┬áV kraju Ruzo smo na Slovenki Karitas v letih 2010 do 2012 obnovili prostore in ┬ádotrajano streho (420 m2) v dispanzerju ter gradnjo nujno potrebnega dodatnega bolni┼íni─Źnega dela zdravstvenega centra za hospitalizacijo otrok in odraslih, ki pokriva obmo─Źje z 68.000 prebivalci.┬áDa bo delo v zdracstvvenem centru lahko normalno potekalo pono─Źi, smo fga opremili s son─Źnimi celicami.┬áV okviru projketa >Zagotavljanje oskrbe z vodo in trajnostnih kapacitet za izbolj┼íanje zdravja prebivalstva v kraju Ruzo v Burundiju<, ki ga v letih 2011 in 2012 sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS, smo za potrebe zdravstvenega centra v letu 2011 podprli gradnjo 2-rezervoarjev za vodo (65 m3), ker druge mo┼żnosti za oskrbo z vodo tu ni. Su┼íe so tudi v tem delu Afrike vsako leto huj┼íe.

V okviru tega projekta je bila kupljena tudi potrebna medicinska oprema za bolni┼íni─Źni del in za dispanzer (36 postelj z vzmetnicami, stoli za preglede, ultrazvok). Nadaljevali bomo z izobra┼żevanji za lokalni zdravstveni kader (do 34) ter z zdravstveno vzgojo za matere in nose─Źe ┼żenske, otroke in splo┼íno prebivalstvo (o higieni, pomenu pitja ─Źiste vode, prenosu HIV, preventivi pred malarijo). V okviru projekta smo po┬ávaseh v okolici kraja Ruzo zgradili tudi 40┬átradicionalnih strani┼í─Ź, kjer ni nobene sanitarne infrastrukture, kar je zelo pomembno za higieno tamkaj┼ínjega prebivalstva. Projekt poteka v sodelovanju slovensko misijonarko sestro Bogdano Kav─Źi─Ź in Francozinjo Sylvie Tosion, partnerska organizacija pri projekti v Sloveniji pa je Misijonsko sredi┼í─Źe.
V dela gradnje tega zdravstvenega centra je vklju─Źenih 50 lokalnih delavcev iz kraja Ruzo in 6 strokovnjakov iz Bujumbure, ki so s tem dobili pla─Źilo in mo┼żnost za pre┼żivetje svojih dru┼żin.

    
Projekt sofinancira Vlada Republike Slovenije. Mnenje in vsebina projekta ne predstavljata uradnega stali┼í─Źa Vlade RS.

5. Ruzo (Burundi): V kraju Ruzo smo podprli gradnjo in opremljanje nove porodni┼ínice. Izgradnja nove porodni┼ínice se je pri─Źela marca 2008 s pomo─Źjo darov, ki so jih prispevaliposamezniki v okviru akcije Za srce Afrike. Glavna gradbena dela so bila kon─Źana v maju 2009, ko so bila vgrajena tudi okna in vrata. V za─Źetku avgusta 2009 pa so bila ve─Źinoma kon─Źana tudi notranja dela v porodni┼ínici. Narejeni so bili ometi notranjih prostorov, polo┼żene kerami─Źne plo┼í─Źice, prostori so bili pobeljeni. Okrog porodni┼ínice je bilo urejeno odvodnjavanje. Zgrajeni so bili tudi trije zbiralniki meteorske vode (cisterne za vodo) za potrebe porodni┼ínice v Ruzo, ki bo tako neodvisna glede preskrbe z vodo tudi v su┼ínej┼íih obdobju. Cisterna za vodo ( 60 m3 ), zgrajena zraven manj┼íega obstoje─Źega zdravstvenega centra s pomo─Źjo Slovenske Karitas, je zagotavljala potrebno vodo ┼że v ─Źasu gradnje. Prav tako so uporabili za gradnjo vodo, ki se je natekla v cisterne, ki so bile ┼íe v gradbeni fazi. Izgradnja priklju─Źkov, tj. septi─Źnih ja┼íkov in dodatnih vodov je v zaklju─Źni fazi izdelave, prav tako strani┼í─Źa in urejanje okolice stavbe. Obmo─Źje nima elektrike, zato bo v prihodnosti potrebna tudi elektrifikacija porodni┼ínice.

Dvonadstropna stavba ima 10 sob, ki bodo skupno imele 50 postelj, sobo za porod, dvorane za svetovanje in pou─Źevanje, sanitarije, ─Źakalnico, jedilnico in skladi┼í─Źe za material. Ko je bilo v mesecu avgustu ve─Źino gradbenih del pri porodni┼ínici kon─Źanih, se je v sklopu projekta Zagotavljanje kapacitet za zmanj┼íevanje smrtnosti ┼żena in otrok ob porodih in izbolj┼íanje zdravja otrok v kraju Ruzo v Burundiju, sofinanciranega s strani Ministrstva za zunanje zadeve RS ( http://www.mzz.gov.si/ ), za─Źelo opremljanje porodni┼ínice z najnujnej┼ío medicinsko – porodni┼íko opremo (medicinski in┼ítrumenti, porodne mize, postelje).

Porodni┼ínice je za obmo─Źje kraja Ruzo zelo pomembna, ker veliko ┼żensk v Afriki ┼íe vedno rojeva doma in jih zaradi zapletov pri porodu veliko umre. ┼átevilni otroci tako ostanejo brez matere. Poleg tega pa je bila gradnja te porodni┼ínice tudi prilo┼żnost za doma─Źine, da so dobili delo in ga bodo v prihodnosti zaradi izku┼íenj la┼żje dobili tudi drugje. Zidarji so namre─Ź z 1 EUR, ki so ga zaslu┼żili dnevno, lahko pre┼żiveli svoje dru┼żine. Opremljanje porodni┼ínice z ┼íe manjkajo─Źo medicinsko-porodni┼íko opremo, kupljene s pomo─Źjo sredstev┬áZa srce Afike ter ve─Źina del v povezavi z urejanjem okolice. Vsa dela pri porodni┼ínici spremlja misijonarka s. Bogdana Kav─Źi─Ź.

Ministrstvo za zunanje zadeve RS ( http://www.mzz.gov.si/ ) v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo RS in Slu┼żbo vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko je v letih 2010 in 2011 sofinanciralo nov razvojni projekt Slovenske Karitas po naslovom Zagotavljanje trajnostnih kapacitet za zmanj┼íevanje smrtnosti in izbolj┼íanje zdravja otrok in ┼żensk v kraju Ruzo v Burundiju. Projekt potekal tudi v partnerstvu┬áz Misijonskim sredi┼í─Źem Slovenije. V sklopu tega projekta smo v aprilu 2010 podprli napeljavo elektri─Źne energije na podlagi sistema son─Źnih celic. Porodni┼ínica bo tako lahko normalno delovala podnevi in pono─Źi. V sklopu tega projekta potekajo tudi dodatna izobra┼żevanja za lokalno zdravstveno osebje iz Ruza, ki bodo tako lahko bolj kvalitetno opravljali svoje delalo v porodni┼ínici. Zdravstveni delavci tedensko nudijo tudi zdravstveno vzgojo in svetovana za nose─Źe ┼żenske in matere (predporodna svetovanja, o pomenu ceplenj, o skrbi za otroka, higieni, pitni vodi, HIV/AIDS-u.) ter za splo┼íno prebivalstvo (o higieni, malariji, HIV/AIDS-u idr.).

26. aprila 2010 je potekala uradna otvoritev porodni┼ínice, katere se je udele┼żila celotna lokalna skupnost iz kraja Ruzo; delavci, ki so zidali; . in tudi predstavnik burundijskega Ministrstva za zdravje. Po otvoritvi porodni┼ínice so morali dokon─Źati ┼íe zunanje tradicionalno strani┼í─Źe in opremiti porodni┼ínico z drobnimi pripomo─Źki. Konec julija je za─Źela porodni┼ínica delovati s polnim tekom. Nose─Źe ┼żene in matere so zelo vesele, da lahko danes rojevajo v tej novi porodni┼ínici, v kateri so zdravju in ─Źloveku dostojni pogoji. Matere prihajajo od zelo dale─Ź rojevat v porodni┼ínico v Ruzo, tudi iz obmo─Źij, katerih ta porodni┼ínica v osnovi ne pokriva. Porodni┼ínica bo daljnoro─Źno prispevala k bolj┼íemu zdravju otrok in mater iz obmo─Źja kraja Ruzo in pomeni novo upanje za te ljudi.

          

Projekt sofinancira Vlada Republike Slovenije. Mnenje in vsebina projekta ne predstavljata uradnega stali┼í─Źa Vlade RS.┬á

6. Rwisabi (Burundi): Zdravstveni center v Rwisabi oskrbuje obmo─Źje, kjer ┼żivi okoli 72.000 ljudi. Zaradi prostorske stiske, se je pojavila potreba po dodatnih prostorih zdravstvenega centra. Stavba, ki se je gradila v sodelovanju s s.Vido Gerkman,┬áje lo─Źena na bolni┼íki del in na porodni┼ínico.

Porodni┼ínica┬áima dve sobi s skupno 12-imi posteljami ter sanitarijami s tu┼íi. Vmesni blok bo vseboval su┼íilnico, pralnico, sobo za sterilizacijo ter mrtva┼ínico. Bolni┼ínica pa bo imela sprejemnico, sobo z dvema posteljama za te┼żje bolnike (umirajo─Źe), eno sobo za bolnike s 6-imi posteljami in ┼ítiri sobe s po tremi posteljami, skladi┼í─Źe, sanitarije in greznico. Tuberkulozni oddelek predstavlja svojo enoto v katerem┬áso ┬ásobe, sanitarije in kuhinja za tuberkulozne bolnike. Pri gradnji so se┬áekipe delavcev menjavale tedensko, tako da je imelp prilo┼żnost dobiti delo ─Źimve─Ź ljudi.

V letu smo v┬áRwisabiju podprli tudi preureditev┬á in obnovo starega dela zdravstvenem centra in dotrajane strehe (1.485 m2) ter nakup son─Źnih celic, da bo center lahko normalno deloval.

7. Malavi: Pomo─Ź na domu za bolnike v Malaviju. Slovenska karitas┬áje v letih 2009 do 2012┬ápomagala pri zagotavljanju oskrbe prebivalcem, ki so oboleli za AIDS-om, predvsem mladim (8-25 let) ter tudi ostalim na obmo─Źju Kasungu, kot partnerica pri projektu Misijonskega sredi┼í─Źa. Pomo─Ź je vklju─Źevala mobilno kliniko, obiskovanje bolnikov, oskrba s hrano in zdravili ter spremljanje bolnikov do bolni┼ínic.

8. ┬áMbirizi (Burundi): S finan─Źno pomo─Źjo Ministrstva za zunanje zadeve RS je Slovenska Karitas v letu 2008 podprla gradnjo┬ásrednje ┼íole s ┼ítirimi razredi za 256 otrok v vasi Mbirizi na severozahodnem delu Burundija.

9. Serowe (Bocvana): Rehabilitacijski center za invalidne otroke in mladino Tsidilo v Serowe, kjer deluje misijonarka s. Fani ┼Żnidar┼íi─Ź, je edini te vrste v celotnem okro┼żju. Uspeli so zgraditi polovico prvega bloka centra, ki ga trenutno uporabljajo. Na Slovenski Karitas bomo pomagali pri gradnji druge polovice prvega bloka tega centra, kar se nana┼ía na gradnjo sob za skupna le┼żi┼í─Źa (nekateri invalidni otroci prihajajo iz zelo oddaljenih krajev, cestne povezave pa so slabe), dveh dodatnih sob za negovalce, gradnjo dodatnih strani┼í─Ź in tu┼íev.

10. Regija Kibungo (Ruanda): Slovenska Karitas je na obmo─Źju Kibnugo v Ruandi podprla izgradnjo 40-ih bivali┼í─Ź za 110 otrok , ki so ostali brez star┼íev. Bivali┼í─Źa so bila nadgrajena z ureditvijo sanitarnih enot, postavitvijo var─Źevalnih kuri┼í─Ź (kuhinjske enote) in zasaditvijo dreves, ki bodo slu┼żila za prehrano in kurjavo. Material (streha, okna, vrata) za 40 bivali┼í─Ź je sofinancirala Avstrijska razvojna agencija in slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve. Projekt je bil izveden v sodelovanju s Caritas Rwanda, Caritas Austria in Slovensko Karitas. V delo so bili vklju─Źeni tudi va┼í─Źani.

11. Nangoma (Zambija): Projekt je potekal v sodelovanju s Slovenskim zdravni┼íkim dru┼ítvom, Sekcijo za tropsko medicino in misijonom St. Joseph v Nangomi, kjer deluje na┼í misijonar, p. Jo┼żef Gro┼íelj. V okviru projekta je bila obnovljena predavalnica v bolnici, ki med drugim slu┼żi tudi za programe preventive in osve┼í─Źanja o malariji . Pri osve┼í─Źanju so sodelovale tudi ┼ítiri slovenske zdravnice. Ve─Źji del sredstev je bil namenjen gradnji hi┼íe za zdravstveno osebje. V hi┼íi je tudi knji┼żnica, v kateri je na razpolago strokovna literatura za medicinsko osebje. Projekt je sofinanciran s strani Avstrijske razvojne agencije in slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve.┬á

12. Mukungo (Ruanda): Obnova zdravstvenega centra v Mukungo je zaklju─Źena. Z darovi Slovenske Karitas so bila izvedena naslednja dela: popolna zamenjava strehe na objektu zdravstvenega centra in na sestrski hi┼íi, delna zamenjava in popravila lesenega oster┼íja, novi stropi, zamenjana in popravljena cementna tla, popravljena so okna, popolnoma obnovljena porodna soba oblo┼żena z belimi kerami─Źnimi plo┼í─Źicami, enako kopalnica in ena delovna soba, prepleskani vsi prostori zdravstvenega centra, narejen je odtok iz porodni┼íke sobe, skopan vodnjak za odpadle vode, zamenjani okviri za son─Źne celice, popravljena je elektri─Źna napeljava . Dela, v katera so bili vklju─Źeni doma─Źini, so potekala v sodelovanju s s.Vesno Hiti.

13. Ruzo (Burundi): S pomo─Źjo Slovenske Karitas je bil v Ruzo zgrajen vodnjak (61m 3 ) in vodovodna napeljava zaradi potreb in normalnega delavanja tamkaj┼ínega zdravstvenega centra. V delo je bilo vklju─Źenih veliko doma─Źinov, ki so tako imeli mo┼żnost zaslu┼żiti za vsakdanje potrebe. Aktivnih je bilo 40 delavcev, ki so kopali jamo in zidali. Poleg tega se je v delo vklju─Źilo tudi 50 ┼żensk, ki so drobile kamen in ─Źistile teren.

14. Kamuli (Uganda): Projekt je potekal v sodelovanju s slovenskim misijonarjem Danilom Lisjakom. Slovenska Karitas je finan─Źno podprla nakup treh enot UPS sistemov za razsvetljavo v centru za poklicno usposabljanje mladih . ┼ákofijska Karitas Koper pa je poskrbela za pripravo in po┼íiljanje po┼íiljke. Po┼íiljka je vsebovala tudi tehni─Źno in didakti─Źno orodje, ┼íivalne stroje, instrumente za godbo ter ┼íportne pripomo─Źke. Oskrba z dodatnim virom energije omogo─Źa bolj kvalitetno usposabljanje mladih ter redno poslovanje vseh, ki delajo v centru.

15. Ndola (Zambija): Projekt je potekal v sodelovanju z misijonarjem p. Mihom Dreven┼íkom. Slovenska Karitas je pomagala pri nakupu papirja za tiskanje ┼íolskih u─Źbenikov in zvezkov za va┼íke ┼íole v Zambiji.