Globalno u─Źenje

┬╗Svet je danes postal ena velika globalna vas. Tako ljudje s svojimi dejanji vsakodnevno vplivamo drug na drugega. To ima lahko pozitivne ali negativne posledice tudi za prebivalce ─Źisto na drugem koncu sveta ÔÇŽ┬ź

┬áGlobalno u─Źenje:

  • Je aktiven in ustvarjalen vse┼żivljenjski proces u─Źenja, ki poudarja soodvisnost in posameznikovo vpetost v globalno dogajanje, pomaga┬á bolje razumeti┬á svetovne probleme in neenakosti z vklju─Źevanjem razli─Źnih perspektiv ter spodbuja posameznike in skupnosti za lastno anga┼żiranje in delovanje na podro─Źju razre┼íevanja klju─Źnih skupnih izzivov ─Źlove┼ítva.
  • Temelji na razvijanju spodobnosti kriti─Źnega mi┼íljenja ter drugih osebnostnih in dru┼żbenih ve┼í─Źin kot so vrednote (solidarnost, sodelovanje, odgovornost) itd.
  • Cilj aktivnosti globalnega u─Źenja so aktivni in globalno odgovorni dr┼żavljani in skupnosti, ki lahko s svojim delovanjem prispevajo k bolj pravi─Źni dru┼żbi in k trajnostnemu razvoju. (Vir: Publikacija o globalnem u─Źenju v Sloveniji (Sloga, 2010); Smernice za globalno izobra┼żevanje (Center Sever-Jug Sveta Evrope, 2008), Trocair, 2009)

Na Slovenski karitas ┼że od leta 2007 naprej izvajamo razli─Źne projekte in aktivnosti na podro─Źju globalnega u─Źenja preko katerih ┼żelimo predvsem mlade po slovenskih vrtcih in ┼íolah, u─Źitelje, politike in splo┼íno javnost v Sloveniji opozoriti na razli─Źne svetovne problematike, ter jih spodbuditi k razmi┼íljanju o teh in k ve─Źji solidarnosti do tistih, ki trpijo zaradi rev┼í─Źine, neenakosti, konfliktov ÔÇŽ

Karitasovo razumevanje globalnega u─Źenja je povezano z na┼íimi vrednotami solidarnosti, sodelovanja, vztrajnosti, poguma in odgovornosti. Globalno u─Źenje temelji na ozave┼í─Źanju, analizi, razmi┼íljanju in konkretni aktivnosti posameznikov za pravi─Źnost in spremembe.

To razumevanje globalnega u─Źenja je vpeto v ┼íir┼ío vizijo in delovanje na┼íe organizacije za bolj┼íi svet, kjer vladata pravica in mir, kjer je vsem zagotovljeno ─Źlovekovo dostojanstvo in so spo┼ítovane ─Źlovekove pravice, kjer imajo vsi zagotovljene osnovne stvari za pre┼żivetje in kjer so viri porazdeljeni pravi─Źno, kjer imajo ljudje nadzor nad njihovimi lastnimi ┼żivljenji in tisti, ki imajo mo─Ź delajo za skupno dobro.

 

Na Slovenski karitas smo izvedli slede─Źe projekte globalnega u─Źenja:

  • ┬╗Za srce Afrike┬ź 2007
  • ┬╗Vpliv podnebnih sprememb na prebivalce dr┼żav v razvoju┬ź, 2008 (glej ve─Ź)
  • ┬╗Vpliv HIV-a in AIDS-a na prebivalstvo dr┼żav v razvoju in na razvojne procese v Afriki┬ź, 2008 in 2009 (glej ve─Ź)
  • ┬╗V smeri podnebne pravi─Źnosti v dr┼żavah v razvoju s poudarkom na podsaharski Afriki┬ź, 2010 do 2012 (glej ve─Ź)