Za─Źetek dobrodelne akcije Otroci nas potrebujejo

Slovenska Karitas pred zaklju─Źkom ┼íolskega leta pri─Źenja z dobrodelno akcijo za pomo─Ź otrokom, ki potrebujejo ┼íolske potreb┼í─Źine, z naslovom »OTROCI NAS POTREBUJEJO«. Zbrana sredstva bodo tudi letos namenjena pomo─Źi ve─Ź kot 6500 osnovno┼íolcem po vsej Sloveniji. Oblike pomo─Źi so zelo razli─Źne: od zvezkov, bonov ali naro─Źilnic za ┼íolske potreb┼í─Źine, do pomo─Źi pri pla─Źilu ┼íole v naravi. V akcijo ┼żelimo vklju─Źiti tudi dru┼żine, ki za las izpadejo iz razli─Źnih oblik pomo─Źi v ┼íoli in na CSD, pa zaradi te┼żkih okoli┼í─Źin, v katerih ┼żivijo, svojim otrokom ne zmorejo zagotoviti najnujnej┼íih pogojev za osnovno ┼íolanje. Po pomo─Ź se v poletnih mesecih dru┼żine v stiski lahko obrnejo na ┼ákofijske Karitas, ki pomo─Ź tudi realizirajo.

Karitas je lansko leto 23.608 otrokom v razli─Źnih oblikah (tabori, delavnice, letovanja, sre─Źanja, u─Źna pomo─Ź in pomo─Ź pri ┼íolskih potreb┼í─Źinah) razdelila 670.000 evrov pomo─Źi. Ve─Źina sredstev je zbranih z darovi posameznikov, del sredstev pa prispevajo tudi lokalne skupnosti in Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij.

Akciji »Za dru┼żine s petimi ali ve─Ź otroki – delovni zvezki brezpla─Źno!« so letos pridru┼żile zalo┼żbe Ataja, Debora, Didakta, i 2, Modrijan zalo┼żba, Zalo┼żba Rokus Klett ter zalo┼żba Tangram, ki dru┼żinam s petimi otroki ali ve─Ź brezpla─Źno poklanjajo osnovno┼íolske delovne zvezke. V lanskem letu je tovrstno pomo─Ź v skupni vrednosti 20.000 evrov prejelo 532 slovenskih osnovno┼íolcev iz 209 dru┼żin. Kot je povedala ga. Tina Jurkovi─Ź, tiskovna predstavnica Modrijan zalo┼żbe, ki letos pri akciji sodeluje prvi─Ź, »Kako priti do delovnega zvezka oziroma do navadnega zvezka, ne bi smelo biti vpra┼íanje dana┼ínjega ─Źasa.« Verjamejo, da bo dru┼żba, v kateri ┼żivimo, na┼íla sistemske re┼íitve, da bo tak┼ínih akcij vedno manj oziroma da neko─Ź sploh ne bodo potrebne. Obrazci in navodila, namenjena star┼íem pa so objavljeni na spletni strani www.karitas.si in telefonski ┼ítevilki 01/ 439 21 30.

Poleg zbiranja sredstev s polo┼żnicami, smo tudi letos pripravili posebno spodbudo za otroke »Pokloni zvezek«, v kateri otroci razmi┼íljanju o solidarnosti in o stiskah, ki jih do┼żivljajo njihovi sovrstniki,  ter zbirajo zvezke. Otroci v zvezek, ki ga podarijo vlo┼żijo tudi razglednico s sporo─Źilom otroku, ki bo zvezek prejel. Na povabilo se je odzvalo 175 osnovnih ┼íol. »Akcije smo se lotili resno, saj u─Źitelji menimo, da moramo biti vzgled na┼íim u─Źencem, ob tem pa tudi vzpodbujati u─Źence k solidarnosti s sovrstniki.« je povedala ga. Barbara Knap iz osnovne ┼íole Ketteja in Murna v Ljubljani, ki v akciji sodeluje.

Zvezke pa zbiramo tudi po trgovskih centrih Mercatorja. Kot je pojasnil g. Mihael Sekne, pomo─Źnik izvr┼ínega direktorja maloprodaje Mercatorja, so »V izbrane prodajalne in centre Mercatorja namestili vozi─Źke, v katere lahko na┼íi kupci oddajo izdelke za pomo─Ź tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Seveda vas vabimo, da v te vozi─Źke oddate tudi zvezke in ┼íolske potreb┼í─Źine in tako sodelujete v akciji Karitas »Otroci nas potrebujejo«. V Mercatorju iskreno podpiramo tudi to akcijo."«

Iskrena zahvala vsem darovalcem!

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske Karitas