Za─Źetek izvedbe projektov za opolnomo─Źenje ┼żensk v BiH in Srbiji ob podpori MZZ RS

Slovenska karitas je v januarju 2017 v sodelovanju z lokalnimi partnerji v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji za─Źela z izvedbo dveh projektov mednarodnega razvojnega sodelovanja: ┬╗Opolnomo─Źenje ┼żensk v Bosni in Hercegovini┬ź in ┬╗Ekonomsko in socialno opolnomo─Źenje ┼żensk na pode┼żelju jugovzhodne Srbije┬ź. Projekta, ki se bosta izvajala v obdobju od 2017 do 2019, sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, vsakega v vrednosti 100.000 EUR.

Projekt ┬╗Opolnomo─Źenje ┼żensk v Bosni in Hercegovini┬ź v skupni vrednosti 108.298 EUR, ki je nadgradnja projekta iz obdobja od 2014 do 2016, se bo izvajal v partnerskem sodelovanju s Caritas v Bosni in Hercegovini. Dr┼żava je po vojni do┼żivela mnogo geopoliti─Źnih in gospodarskih sprememb. Tretjina prebivalstva ┼żivi pod pragom rev┼í─Źine. Zaposlenih je samo 36 % ┼żensk. ┼Żenske imajo manj mo┼żnosti za zaposlitev zaradi diskriminacij, ni┼żje stopnje izobrazbe idr. Po─Źutijo se negotove, izklju─Źene pri odlo─Źanju, vsaka druga je ┼żrtev nasilja. Projektne aktivnosti so namenjene ekonomskem in socialnem opolnomo─Źenju 1.500 ┼żensk iz obmo─Źja Sarajeva, Banja Luke in Mostarja. Na 198 delavnicah bodo ozave┼í─Źene o pravicah in nenasilju. Pridobile bodo nove prakti─Źne ve┼í─Źine in znanja ter s tem imele bolj┼íe mo┼żnosti za zaposlitev. 30 ┼żenskam se bo zagotovila mo┼żnost za poklicno usposabljanje v ustanovah, ki izvajajo tovrstna usposabljanja. S pomo─Źjo individualnih svetovanj in dru┼żinskih terapij se bodo la┼żje soo─Źale s te┼żavami. Delavnice in terapije bodo izvajali strokovni delavci Caritas BiH. S pomo─Źjo teh aktivnosti se bodo izbolj┼íale njihove ┼żivljenjske razmere ter polo┼żaj v dru┼żini in dru┼żbi.

Projekt ┬╗Ekonomsko in socialno opolnomo─Źenje ┼żensk na pode┼żelju jugovzhodne Srbije┬ź, v skupni vrednosti 135.376 EUR, se bo izvajal v partnerskem sodelovanju s Caritas Beogradske nabiskupije in ob─Źinami v Srbiji, kjer je stopnja brezposelnosti 17,7 %. Ve─Ź kot polovica brezposelnih predstavljajo ┼żenske iz pode┼żelja. S projektnimi aktivnostmi se bodo zagotovile mo┼żnosti za ustvarjanje dohodka in zaposlitve za 240 brezposelnih ┼żensk iz pode┼żelskih krajev v ob─Źinah Aleksinac, Ra┼żanj, Boljevac, Knja┼żevac. Z izobra┼żevanji na temo pravic, prakti─Źnim poklicnim usposabljanjem in pridobitvijo sredstev za zagon posameznih dru┼żinskih dejavnosti (s podro─Źja turizma, predelave pridelkov ipd.), ┼ítudijskimi obiski ter medsebojnimi izmenjavami, se bo prispevalo k pove─Źanju ekonomske neodvisnosti ┼żensk, izbolj┼íanju ┼żivljenjskih razmer in k bolj enakovrednemu polo┼żaju v dru┼żbi. Projekt bodo podrle tudi omenjene ┼ítiri ob─Źine v znesku 24.000 EUR.

Slovenska karitas bo obve┼í─Źala o izvedbi posameznih aktivnosti v okviru obeh projektov na spletni strani http://www.karitas.si/mednarodna-pomoc/razvojna-pomoc-jv-evropa/.

Imre Jerebic, Generalni tajnik Slovenske karitas

Ve─Ź info: [email protected]

Besedilo izjave izra┼ża mnenja Slovenske karitas in ne predstavlja uradnega stali┼í─Źa Vlade Republike Slovenije.