Sporo─Źilo z novinarske konference ob za─Źetku dobrodelne akcije Pomagajmo pre┼żiveti

Danes, v ─Źetrtek 20. aprila 2017, je v Ljubljani ob 11.00 v prostorih ┼Żupnijske karitas ┼átepanja vas potekala novinarska konferenca, na kateri je Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas predstavil za─Źetek dobrodelne akcije Pomagajmo pre┼żiveti 2017 in letno poro─Źilo celotne mre┼że Karitas za leto 2016. Alenka Petek, sodelavka ┼ákofijske karitas Ljubljana je predstavila stiske, s katerimi se soo─Źajo prejemniki pomo─Źi Karitas. Dejavnost ┼Żupnijske karitas ┼átepanja vas je predstavila voditeljica Iva ┼Żnidar┼íi─Ź.

 

Dobrodelna akcija POMAGAJMO PRE┼ŻIVETI 2017

Slovenska karitas deveto leto zapored za─Źenja z vseslovensko dobrodelno akcijo Pomagajmo pre┼żiveti, ki je namenjena materialni pomo─Źi v obliki hrane in pla─Źila polo┼żnic za osebe, ki so v te┼żavah zaradi brezposelnosti, nerednih ali prenizkih dohodkov.

V letu 2016 smo s pomo─Źjo darovalcev v akciji Pomagajmo pre┼żiveti zbrali 168.000 EUR. Najve─Źji del sredstev smo uporabili za nakup hrane in za pla─Źilo polo┼żnic (stanarine, stanovanjskih stro┼íkov, ogrevanja, elektrikeÔÇŽ). Manj┼íi del pa je bil namenjen tudi za higienske pripomo─Źke in drugo najnujnej┼ío pomo─Ź. Pomo─Ź iz naslova te akcije nadgrajuje pomo─Ź v hrani iz sklada Za evropsko pomo─Ź najbolj ogro┼żenim. Za prejemnike pa je to predvsem dopolnilna pomo─Ź, ki omogo─Źa la┼żje pre┼żivetje gospodinjstvom, ki se soo─Źajo s pomanjkanjem materialnih dobrin.
Tudi letos vabimo k solidarnosti in sodelovanju v dobrodelni akciji Pomagajmo pre┼żiveti. Vsi ki bi ┼żeleli sodelovati, lahko sredstva naka┼żejo na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomagajmo pre┼żiveti, sklic: SI00 930
BIC banke: LJBASI2X, Koda namena: CHAR
Zgibanka s polo┼żnico je na voljo na spletni strani www.karitas.si, v zadnji izdaji Tednika Dru┼żina, v naslednjem tednu pa tudi na sede┼żih ┼żupnij in na vseh po┼ítah po Sloveniji.

 

LETNO PORO─îILO mre┼że Karitas v letu 2016

V letu 2016 smo v celotni mre┼żi Karitas v obliki materialne pomo─Źi (ve─Źinoma hrane in pla─Źila polo┼żnic), z darovi darovalcev, donatorjev, delom prostovoljcev, sredstvi FIHO, ministrstev in lokalnih skupnosti ter hrano iz intervencijskih zalog EU pomagali 96.270 osebam po vseh slovenskih krajih. Med njimi je bilo 81.356 dru┼żinskim ─Źlanov in posameznikov, 11.242 starej┼íih, 2.318 migrantov in 1.354 brezdomcev. Skoraj 11.000 prostovoljcev, ki delujejo v 457 ┼żupnijskih Karitas, je ljudem v stiski razdelilo 3.668 ton hrane. Samo v lanskem letu je bilo pomo─Źi v obliki pla─Źila najnujnej┼íih polo┼żnic dele┼żnih 14.060 oseb. Dodatno je bilo v programe za otroke vklju─Źenih 28.790 otrok. Od tega jih je 12.500 prejelo pomo─Ź s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami. V razli─Źne oblike dru┼żabnosti in dru┼żenja je bilo vklju─Źenih ve─Ź kot 47.000 starej┼íih. Skupna vrednost programov pomo─Źi Karitas v Sloveniji je v letu 2016 zna┼íala 8.408.134 EUR in v tujini 457.508 EUR.

Podrobnosti na : http://www.karitas.si/o-karitas/porocilo

Predstavitev ┼Żupnijske karitas ┼átepanja vas

┼Żupnijska karitas ┼átepanja vas v leto┼ínjem letu praznuje 25 let. V njej deluje 30 prostovoljcev, ki dvakrat tedensko z materialno pomo─Źjo oskrbujejo pribli┼żno 400 gospodinjstev oziroma 841 oseb. Ve─Źji del hrane, ki jo razdeljujejo, je iz naslova EU. Hrano dobijo tudi poklonjeno od posameznikov, predvsem zelenjavo. 3x na teden delijo tudi kruh, iz pekarn Grosuplje in ┼Żito. V sodelovanju z bli┼żnjimi ┼íolami je v lanskem ┼íolskem letu 146 otrok dobilo bone za nakup ┼íolskih potreb┼í─Źin. Ob torkih ┼Żupnijska karitas ┼átepanja vas pomaga brezdomcem z obla─Źili, tu┼íiranjem in toplim obrokom. Vsak torek pripravijo tople obroke za 65-70 brezdomcev. V celotnem letu bele┼żijo skupaj 3.000 obiskov. Svojo pozornost posve─Źajo tudi starej┼íim z obiski na domu in v domu za starej┼íe.

Poziv Slovenske karitas Karitas:

Ob spremljanju stisk ve─Ź kot 40.000 gospodinjstvih, ki na Karitas prejemajo pomo─Ź, Slovenska Karitas apelira:

  • k pove─Źanju minimalne pla─Źe na ra─Źun dav─Źnih olaj┼íav za podjetja,
  • da so do subvencij in razli─Źnih olaj┼íav opravi─Źeni tudi prejemniki nizkih pokojnin in zaposleni z minimalno ali neredno pla─Źo,
  • da se omogo─Źi programe ali prilagojena zaposlitev za osebe, ki so ┼że ve─Ź let brezposelne in imajo zdravstvene ter druge omejitve in ne sodijo v programe aktivne politike zaposlovanja,
  • da se za┼í─Źiti zaposlene pred nepotrebnim izmenskim, no─Źnim in nadurnim delom ali delom ob vikendih, ki ni nujno za oskrbo, zdravje in varnost ter se s tem dru┼żinam omogo─Źi normalno ┼żivljenje,
  • da dr┼żava s sistemskimi ukrepi ustvari okolje za podnajemni┼íka stanovanja z dostopno ceno, ki so jo zmo┼żne pokriti dru┼żine z minimalnimi pla─Źami.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas

Dodatne informacije dobite pri Sa┼íi Er┼żen na Slovenski karitas, tel. 01/300ÔÇô59ÔÇô60/67, e-naslov: [email protected]