Solidarni s Sirijo

Na Slovenski karitas smo danes, 4. 6. 2013, iz kriznega sklada┬áposredovali 10.000 EUR lokalni Karitas v Tur─Źiji┬áza┬ánudenje najnujnej┼íe┬ápomo─Źi s hrano in zdravstveno oskrbo sirskih beguncem┬áv obmejnih krajih Reyhanli in Kirikhan v Tur─Źiji. Danes┬á┬áza─Źenjamo z dobrodelno akcijo za pomo─Ź prizadetim ob konfliktu v Siriji, kjer je od prvih dni krize v marcu 2011 do danes izgubilo ┼żivljenje ve─Ź kot 80.000 ljudi. V regiji je registriranih 1,2 milijona beguncev ter 4,5 milijona notranje razseljenih oseb. 6,8 milijona Sircev, ki so v hudi┬á stiski, prav sedaj potrebujejo na┼ío pomo─Ź.

Vir: Caritas Internationalis

Slovenska karitas zbira sredstva za pomo─Ź prizadetim sirskim beguncem v Tur─Źiji na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Begunci Sirija, Sklic: 00 840.

Karitas Tur─Źije ┼że od za─Źetka leta 2013 pomaga beguncem v omenjenih obmejnih krajih, kamor se je zateklo ┼że 15.000 beguncev in ┼żeli ┼íe naprej pomagati z osnovnimi potreb┼í─Źinami pribli┼żno 1.000-im neregistriranim begunskim dru┼żinam, ki niso dele┼żne nobene uradne pomo─Źi, ker niso uspeli dobiti mesta v uradnih begunskih tabori┼í─Źih, ki so prepolni. V Tur─Źijo je namre─Ź pribe┼żalo ┼że preko 300.000 Sircev, vsakodnevno pa prihajajo ┼ítevilni novi. ┼átevilne dru┼żine so tako primorane ┼żiveti v nemogo─Źih razmerah ÔÇô prenapolnjenih in podstandardnih prostorih nedokon─Źanih zgradb ipd., v pomanjkanju osnovnih ┼żivljenjskih potreb┼í─Źin. Lokalna Karitas, ki s terenskimi obiski odkriva te ranljive dru┼żine, jim pomaga predvsem s hrano, higienskimi pripomo─Źki ter zdravstveno oskrbo. Ker v teh krajin ni ┼íol za sirske otroke, ┼żeli Karitas Tur─Źije v prihodnjih mesecih tem otrokom omogo─Źiti tudi mo┼żnost izobra┼żevanja v t.i. otrokom prijaznim prostorih.

Karitasovi sodelavci iz Sirije, Libanona, Jordanije in Tur─Źije so do sedaj v celotni regiji pomagali s hrano, zato─Źi┼í─Źem, zdravstveno oskrbo, izobra┼żevanjem in iskanjem zaposlitve v kombiniranih programih v vi┼íini skoraj 15 milijonov evrov ve─Ź kot 100.000 ljudem v stiski, ne glede na njihovo versko in politi─Źno prepri─Źanje. Ti programi so bili v zadnjih nekaj mesecih osredoto─Źeni predvsem pomo─Źi Sircem, da so la┼żje pre┼żiveli zimo (poleg najnujnej┼íega so jim razdelili odeje, gorilnike, premog za kurjavo), v pomladnem in poletnem ─Źasu pa nadaljujejo z nudenjem osnovne pomo─Źi tem ljudem. Na http://www.caritas.org/ je mogo─Źe spremljati delo celotne mre┼że mednarodne Karitas v Siriji in obmejnih dr┼żavah.

Dodatne informacije dobite pri Jani Lampe na Slovenski karitas, tel. 01/300ÔÇô59ÔÇô68 in 031/344-481, e-naslov: [email protected] ali na spletni povezavi: www.karitas.si.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske Karitas

1. Izpolnite prijavo in domov boste prejeli polo┼żnico.

* Vsa polja so obvezna

Ime in priimek

Naslov

Poštna številka

Kraj

Znesek:

Namen:

Poslani podatki bodo hranjeni in uporabljeni izklju─Źno za obve┼í─Źanje o dobrodelnih akcijah in dejavnostih Slovenske karitas.