Socialni teden – ─îLOVEK PRED IZZIVI SOCIALNIH SPREMEMB, 14. – 19. september 2009

Zakaj Socialni teden? S Socialnim tednom ┼żelimo v prvi vrsti spodbuditi katoli─Źane k ovrednotenju svoje lastne dru┼żbene dejavnosti ter k refleksiji dru┼żbene ureditve, v kateri ┼żivimo. V ┼íir┼íem smislu pa je socialni teden namenjen vsem posameznikom , civilni dru┼żbi, gospodarskim subjektom in politi─Źnim odlo─Źevalcem, ki se zavzemajo za pravi─Źnej┼ío dru┼żbo prihodnosti.

O ─Źem bomo govorili?
Osnovo za razmi┼íljanja v okviru Socialnega tedna predstavlja najnovej┼ía enciklika z naslovom Caritas in veritate, ki jo je 29. junija 2009 objavil pape┼ż Benedikt XVI in ki na ve─Ź mestih naslavlja prav izzive in spremembe, s katerimi se bo ali pa se ┼że soo─Źa sodobna dru┼żba. O teh izzivih – in o vlogi ─Źloveka ob njih – ┼żelimo spregovoriti na leto┼ínjem socialnem tednu. Med njimi omenimo: smer razvoja in napredka ─Źlove┼ítva, vlogo kapitala, civilne dru┼żbe in dr┼żave v dru┼żbi prihodnosti, razmerje med pravicami in dol┼żnostmi, globalizacijo in okoljevarstvo.

Navdih …
Navdih za pripravo Socialnega tedna smo dobili v nekaterih dr┼żavah zahodne Evrope (Francija, Italija …), kjer imajo podobni dogodki ┼że ve─Ź kot stoletno tradicijo in so tudi mno┼żi─Źno obiskani. Koncept dogodka se od dr┼żave do dr┼żave razlikuje. V Sloveniji bo Socialni teden potekal prvi─Ź, njegov koncept pa smo prilagodili na┼íim razmeram in potrebam:

Potek>>