Slovenska Karitas s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami pomagala 10.222 osnovno┼íolcem

V mesecu juliju in avgustu je po ┼íkofijskih Karitas potekalo razdeljevanje pomo─Źi socialno ogro┼żenim osnovno┼íolcem. Tako je pomo─Ź s ┼íolskimi potreb┼í─Źinami skupaj dosegla 10.222 osnovno┼íolcev. Glede na lani se je ┼ítevilo osnovno┼íolcev, ki so prejeli pomo─Ź pove─Źalo za 25%. ┼áe posebej v povezavi z brezposelnostjo smo bele┼żili veliko pove─Źanje ┼ítevila prosilcev na ┼íir┼íem obmo─Źju Celja, Maribora in Koro┼íke. Vendar tudi druga obmo─Źja bele┼żijo pove─Źanje.

Pomo─Ź je bila realizirana na razli─Źne na─Źine. Ve─Źji del pomo─Źi je bil razdeljen v obliki paketov ┼íolskih potreb┼í─Źin. Vrednost takega paketa je v povpre─Źju zna┼íala ve─Ź kot 25 EUR. Velik del pomo─Źi za najhuj┼íe stiske pa je bil realiziran tudi v obliki pla─Źila polo┼żnic, bonov in naro─Źilnic za nakup delovnih zvezkov. Povpre─Źen znesek na otroka pri tovrstni pomo─Źi je zna┼íal med 70 in 80 EUR na otroka. Skupna uporabljena sredstva za realizacijo pomo─Źi ┼íkofijskih Karitas v ┼íolskih potreb┼í─Źinah so do septembra zna┼íala ve─Ź kot 315.000 EUR.

Sredstva so bila zagotovljena iz naslova dobrodelne akciji OTROCI NAS POTREBUJEJO, v kateri se je do danes zbralo 131.000 EUR. Iz naslova sredstev pridobljenih na razpisu Fundacije invalidskih in humanitarnih organizacij je bilo do sedaj uporabljenih 80.000 EUR. Zalo┼żbe so v obliki delovnih zvezkov prispevale 36.738 EUR. Preostanek pa so v materialu ali denarnih sredstvih zbrale ┼íkofijske Karitas.

V sklopu zbiranja ┼íolskih potreb┼í─Źin sta poleg akcije »Otroci nas potrebujejo« potekali ┼íe dve ve─Źji akciji:

1. BREZPLA─îNI DELOVNI ZVEZKI ZA OSNOVNO┼áOLCE V DRU┼ŻINAH S PETIMI IN VE─î OTROKI

V akciji z brezpla─Źnimi delovnimi zvezki je letos sodelovalo ┼íest zalo┼żb. Delovne zvezke je prejelo 812 osnovno┼íolcev iz 308 dru┼żin s petimi otroki ali ve─Ź. Skupna vrednost vseh donacij zalo┼żb v obliki poklonjenih delovnih zvezkov je zna┼íala 36.738 €. Akcijo je letos potekala ┼że ┼íesti─Ź. 

Delovne zvezke so podarile naslednje zalo┼żbe: Debora d.o.o., Didakta d.o.o., i2 d.o.o., Modrijan zalo┼żba d.o.o., Zalo┼żba Rokus Klett d.o.o. in Zalo┼żba Tangram d.o.o.. Akcijo sta podprla tudi podjetje Jampak d.o.o., ki je podarilo kartonsko embala┼żo, in Dru┼żina d.o.o., ki je omogo─Źila razdeljevanje v svoji galeriji.

2. POKLONI ZVEZEK 

Poleg zbiranja denarnih sredstev, smo tudi letos pripravili posebno spodbudo za otroke »Pokloni zvezek«, v kateri so otroci zbirali zvezke in razmi┼íljali o solidarnosti in o stiskah, ki jih do┼żivljajo njihovi sovrstniki. V akciji, za katero smo pripravili tudi posebne delavnice in nagovor k solidarnosti, je sodelovalo 224 O┼á in P┼á in njihovih u─Źiteljev. Skupaj so u─Źenci po vsej Sloveniji zbrali preko 13.873 zvezkov.

Na prvi jesenski dan 23. septembra bo v O┼á Alojzija ┼áu┼ítarja v ┼áentvidu v Ljubljani potekala zaklju─Źna prireditev akcije »Pokloni zvezek«, na katero bodo povabljeni vsi mentorji in ravnatelji sodelujo─Źih O┼á. Glavni goste pa bodo u─Źenci O┼á Alojzija ┼áu┼ítarja, ki so zbrali najve─Ź zvezkov glede na ┼ítevilo svojih u─Źencev. Vse prisotne bo zabaval in z svojimi iskrivimi pesmimi razveseljeval Adi Smolar.

ZBIRANJE IN RAZDELJEVANJE ŠOLSKIH POTREBŠČIN SE NADALJUJE

Razdeljevanje ┼íolskih potreb┼í─Źin se tako nadaljuje tudi po za─Źetku ┼íole. Pomo─Ź v obliki ┼íolskih potreb┼í─Źin ┼ákofijske Karitas delijo tudi med letom, seveda v okviru zmo┼żnosti glede na dodatno zbrana sredstva. Zato vabimo ┼íe naprej k sodelovanju vse ljudi odprtega srca, da skupaj pomagamo osnovno┼íolcem in njihovim dru┼żinam.

Svoj prispevek v vi┼íini 1 EUR lahko kadarkoli prispevate s poslanim SMS sporo─Źilom KARITAS na 1919. ─îe z celo leto pa je na voljo tudi transakcijski ra─Źun:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: 02140-0015556761, SKLIC: 3620, Namen: Otroci nas potrebujejo

Iskrena zahvala vsem darovalcem, ki so pomagali, da je bil vstop otrok v ┼íolo la┼żji.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske Karitas