Slovenska karitas opozarja na hobotnico trgovine z ljudmi, ki pre┼żi na mlade na Internetu in na potovanjih

Slovenska karitas je izdala preventivno knji┼żico, ki opozarja mlade na pasti trgovine z ljudmi. Podaja tudi navodila za osnovna samoza┼í─Źitna dejanja. Vsebina ni aktualna samo za tuje dr┼żavljane, ki z upanjem po bolj┼íem ┼żivljenju prihajajo v bogatej┼íe dr┼żave, ampak tudi za mlade in otroke v Sloveniji, ki so ┼íe posebej ranljivi na Internetu in na potovanjih. Velika hobotnica trgovine z ljudmi v svojih lovkah dr┼żi na milijone ljudi, med njimi je veliko ┼ítevilo mladih in otrok.

V okviru projekta Oskrba ┼żrtev trgovine z ljudmi ÔÇô krizna namestitev, financiran s strani Ministrstva za delo, dru┼żino, socialne zadeve in enake mo┼żnosti je Slovenska karitas v nakladi 15.000 kosov izdala informativno gradivo namenjeno ozave┼í─Źanju mladih po osnovnih in srednjih ┼íolah, strokovnih delavcev in ┼íir┼íe lai─Źne javnosti o problematiki novodobnih oblik su┼żenjstva. Gradivo je v obliki knji┼żice, kjer so vse bistvene informacije o problematiki trgovanja z ljudmi, s poudarkom na internetnih pasteh, kot so razni oglasi ali klepetalnice, v katerih lahko neznanci z la┼żnimi profili zavajajo mlade. Knji┼żica vsebinsko opredeli, kaj je trgovina z ljudmi, kdo so ┼żrtve, kdo trgovci oziroma kriminalci, ki izkori┼í─Źajo ljudi, katere so pojavne oblike trgovanja z ljudmi, vzroki za obstoj trgovine z ljudmi in osnovna samoza┼í─Źitna vedenja posameznikov. Osrednji lik v knji┼żici je hobotnica, ki opozarja na razvejanost trgovine z ljudmi, ┼żrtve niso le tuji dr┼żavljani, ki prihajajo z upanjem po bolj┼íem ┼żivljenju v bogatej┼íe dr┼żave, ampak lahko ┼żrtev postane vsakdo, saj se trgovina z ljudmi oziroma izkori┼í─Źanje pojavlja v razli─Źnih panogah in oblikah. V ve─Źini gre za prikrit kriminal, kjer se ┼żrtve bojijo izpostaviti, ne prepoznajo sebe kot ┼żrtve ali okolica ne zazna znakov zlorabe.

Trgovina z ljudmi je ena najhitreje rasto─Źih kriminalnih dejavnosti na svetu. Na podlagi ocen Evropske komisije naj bi bilo na obmo─Źju Evropske unije ujetih v pasti trgovanja z ljudmi ve─Ź kot sto tiso─Ź ljudi letno, med njimi tudi otrok. Poglabljanje rev┼í─Źine milijonov in bogatenje pe┼í─Źice je eden od klju─Źnih dejavnikov, ki poganjajo na eni strani velike dobi─Źke ter na drugi strani teptanje ─Źlovekovega dostojanstva poni┼żanih in raz┼żaljenih posameznikov ujetih v za─Źaran krog sodobnega su┼żenjstva. Posebno pozornost velja nameniti otrokom, kateri so najbolj ranljivi. Trgovina z ljudmi v za─Źarani krog vklju─Źi vsakogar, ki je kakorkoli ranljiv in ki se ujame v njene pasti. Med ┼żrtvami so tudi dr┼żavljani in dr┼żavljanke Slovenije. V zelo ranljivo kategorijo potencialnih ┼żrtev trgovine z ljudmi spadajo otroci in mladostniki, tuji delavci, begunci in migranti.

Slovenska karitas je ob podpori in sodelovanju z Ministrstvom za delo, dru┼żino, socialne zadeve in enake mo┼żnosti ter Ministrstvom za notranje zadeve aktivna na podro─Źju neposredne pomo─Źi in oskrbe ┼żrtev trgovine z ljudmi ┼że vse od leta 2006. Izrednega pomena je tudi delo na preventivi. V sklopu preventivnih aktivnosti je Slovenska karitas v zadnjem obdobju v okviru projekta Oskrba ┼żrtev trgovine z ljudmi ÔÇô varni prostor, financiran s strani Ministrstva za notranje zadeve, izdala informativno ┼żepno zgibanko, kjer v 9-ih jezikih podamo najpomembnej┼íe informacije, kam se lahko obrnemo po pomo─Ź v primeru, da smo postali ┼żrtev trgovine z ljudmi in kaj (na kratko) sploh to pomeni. V okviru projekta Bodi pozoren. Bodi previden, ki je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje so bili izdani knji┼żi kazalniki za mlade ter spletni kviz ┬╗Ali se zna┼í obvarovati?┬ź, s katerim lahko mladi preverijo, katera so tista ravnanja, ki so nevarna za pasti trgovine z ljudmi.

Velja opozorilo in spodbuda, da lahko vsak posameznik s svojim vedenjem, dr┼żo in prepoznavanjem kr┼íitev ─Źlovekovih pravic pripomore v boju proti trgovini z ljudmi.

┬áNekaj nasvetov za ve─Źjo previdnost:

– Osebnih podatkov ne posreduj na svetovni splet.
– Spletnim klepetalnicam in neznancem, ki preko njih nave┼żejo stik s tabo, ne zaupaj slepo.
– V primeru, da se dogovarja┼í za sre─Źanje v ┼żivo z neznancem preko spleta, naj le-to poteka na javnem kraju, kjer se giba veliko ljudi, star┼íem in prijateljem povej, kam gre┼í. S sabo pelji osebo, ki ji zaupa┼í.
– Vedno preveri verodostojnost podatkov, ki so navedeni v oglasih in ponudbah za delo, za katere se zanima┼í in se ima┼í namen s svojo pro┼ínjo in ┼żivljenjepisom tudi prijaviti.
– Razli─Źnim oglasom za delo ali drugim ponudbam, ki jih zasledi┼í na socialnih omre┼żjih, ne zaupaj slepo.
– Kakr┼ínih koli dokumentov nikoli ne podpisuj na slepo, vedno si vzemi ─Źas in vse podrobno preberi, tudi drobni tisk.
– Dekleta, bodite pozorna na fante, ki zapeljujejo z mikavnimi ponudbami. Lahko gre za ┬╗loverboya┬ź iz kriminalne zdru┼żbe, ki i┼í─Źe mlada dekleta, da jih preda naprej trgovcem z ljudmi.
– Na potovanjih pazi na svoje osebne dokumente in jih nikomur ne izro─Źaj.
– Ko potuje┼í v tujino, povej svojim bli┼żnjim, kam in s kom potuje┼í, na pamet si zapomni tel. ┼ítevilke svojih najbli┼żjih oseb. Shrani si ┼ítevilko policije, slovenskih veleposlani┼ítev in organizacij v tujini, ki pomagajo ┼żrtvam kaznivih dejanj.
– Pred potovanjem v tujino si fotokopiraj svoje osebne dokumente in jih ves ─Źas potovanja hrani pri sebi na razli─Źnih mestih.

Zlo┼żenka hobotnica

Zlo┼żenka Pomo─Ź ┼żrtvam

 

Ve─Ź informacij: 01 300 59 62, 031 470 151, [email protected]