Seminarji Karitas pod geslom “Srce, ki vidi”

Slovenska Karitas v evropskem letu prostovoljstva in v pastoralnem letu dru┼żbenega nauka Cerkve, ki poteka pod geslom Pravi─Źnost v ljubezni, za sodelavce in prostovoljce pripravlja tri seminarje. Pod geslom Srce, ki vidi, bo seminar 7. in 8. oktobra 2011 v Postojni, 14. in 15. oktobra 2011 v Celju ter 21. in 22. oktobra 2011 v Ver┼żeju. Program seminarjev je priprava na teden Karitas, ki bo pod istoimenskim geslom zadnji teden v novembru.

Karitas na seminarjih pri─Źakuje ve─Ź kot 300 udele┼żencev, ki jih bodo v obliki predavanj in delavnic nagovorili razli─Źni predavatelji. V Postojni bodo nastopili sodelavka ┼ákofijske Karitas Koper Jo┼żica Li─Źen, moralni teolog in ┼żupnik iz ┼żupnije Ihan dr. Andrej Marko Pozni─Ź in psiholog Bogdan ┼Żor┼ż, v Celju sodelavec Socialne akademije Matej Cepin, dr. teologije in pedagogike/psihologije in dekan Teolo┼íke fakultete Univerze v Ljubljani Stanko Gerjolj CM in tajnik Komisije Pravi─Źnost in mir p. dr. Tadej Strehovec OFM, v Ver┼żeju pa direktor Zavoda Pelikan – Karitas Matej Kri┼żani─Ź, dr. dru┼żbenih ved Vinko Poto─Źnik in dr. moralne teologije Ivan ┼átuhec. Na seminarjih bodo sodelovali tudi strokovni sodelavci Karitas, ki imajo bogate izku┼ínje s posameznih strokovnih podro─Źij.

Seminar se bo vsakokrat za─Źel s petkovo ve─Źerno okroglo mizo z naslovom Opaziti stisko in imeti so─Źutno srce, pri kateri bodo udele┼żenci razmi┼íljali, kako opaziti resni─Źne stiske in kako na njih odgovoriti s pravo empatijo in so─Źutnim srcem. Sobotna dopoldanska predavanja in tematske delavnice bodo vsakokrat osredoto─Źena na temo kaj je pravi─Źnost, kako jo zagotoviti vsakemu ─Źloveku in kaj prostovoljci Karitas kot zagovorniki najbolj ubogih lahko storijo. V soboto popoldne bodo prostovoljci v manj┼íih skupinah govorili o osebnih motivih za prostovoljno delo in si izmenjali izku┼ínje na podro─Źju pomo─Źi ljudem v stiski.

Duhovnega dela seminarjev se bodo udele┼żili tudi slovenski ┼íkofje. Programa v Postojni se bo udele┼żil koprski ┼íkof msgr. Metod Pirih, v Celju mariborski nad┼íkof metropolit msgr. dr. Marjan Turn┼íek, v Ver┼żeju pa murskosobo┼íki ┼íkof msgr. dr. Peter ┼átumpf.

Dodatne informacije dobite na sede┼żu Slovenske Karitas na Kristanovi ulici 1 v Ljubljani, tel. 01/300–59–60, e-naslov: [email protected].

Seminar Karitas 2011, 7. in 8. oktober 2011, Postojna, Hotel ┼áport

PETEK

17.00 – zbiranje in prijava udele┼żencev na seminar v preddverju Hotela ┼áport

18.00 – sv.ma┼ía v ┼żupnijski cerkvi v Postojni

19.00 – ve─Źerja

A. OPAZITI STISKO IN IMETI SO─îUTNO SRCE

20.00 – Okrogla miza z naslovom: So─Źutno in z empatijo pristopiti k ljudem v stiski

Sodelujejo: Franica Grmek (dru┼żine), Lidija Jerebic (┼żenske v stiski), Brane Mili─Źevi─Ź (odvisniki), Helena Zevnik Rozman (umirajo─Źi in hudo bolni) ter Bogdan ┼Żor┼ż, strokovni spremljevalec okrogle mize.

Moderator bo Jo┼że Kern.

SOBOTA

7.00 – sv. ma┼ía v ┼żupnijski cerkvi v Postojni

8.00 – zajtrk

B. PRAVI─îNOST V LJUEBZNI

9.00 – Predavanje z naslovom: Kaj je pravi─Źnost?

Predavatelj bo dr. Andrej Marko Pozni─Ź, moralni teolog

9.45 – Koreferat z naslovom: Kako jaz kot kristjan lahko ┼żivim pravi─Źnost v ljubezni?

Predavateljica bo: Jo┼żica Li─Źen

10.30 – odmor

C. PRIMERI ┼ŻIVLJENJA PRAVI─îNOSTI V LJUBEZNI

Štiri delavnice:

1. Prostovoljstvo kot oblika dru┼żbene odgovornosti posameznika. Gostji delavnice bosta: Marija Kraskovic in Andreja Urh.

2. Vpra┼íanje okoljske pravi─Źnosti in kaj je na┼ía vloga pri tem. Delavnico bo vodila Sa┼ía Er┼żen.

3. Socialna pravi─Źnost – kdaj je na┼ía pomo─Ź pravi─Źna. Delavnico bo vodila Jo┼żica Li─Źen.

4. Sprejemanje ljudi drugih narodov, kultur, ver. Gost delavnice bo p. dr. Robin Schweiger.

12.30 – kosilo

D. MOJ OSEBNI ODGOVOR V SLU┼ŻENJU DRUGIM

14.00 – Pogovorne delavnice: Pogovor o osebnih vzrokih za prostovoljstvo v Karitas, kaj nas pri delu z ljudmi motivira, kaj nas zdru┼żuje in povezuje v Karitas.

15.30 – Plenum (poro─Źanje o delo v skupinah)

16.00 – Zaklju─Źek seminarja