ŠE VEDNO VELIKO OTROK POTREBUJE POMOČ OB ZAČETKU ŠOLE

Slovenska karitas je konec maja pri─Źela z dobrodelno akcijo OTROCI NAS POTREBUJEJO za pomo─Ź otrokom v stiski. Preko celega poletja so mnogi dobrotniki darovali sredstva, da bi otrokom omogo─Źili osnovne pogoje za prihodnost. Poletje se je kon─Źalo in mnogi stra┼íi so bili v minulem mesecu v veliki stiski, kako priskrbeti potreb┼í─Źine in drugo najnujnej┼íe za ┼íolanje svojih otrok. V pomo─Ź se je po celi Sloveniji na razli─Źnih ravneh vklju─Źila tudi Karitas.
Tako je Karitas do 1. septembra 3738 otrokom razdelila za 32.110.276 SIT pomo─Źi. Ve─Źinoma gre za ┼íolske potreb┼í─Źine in druge najnujnej┼íe pripomo─Źke za ┼íolanje. Del sredstev je prispevala Fundacija invalidskih in humanitarnih organizacij, preostala pa so bila zbrana v akciji Otroci nas potrebujejo. Razdeljevanje pomo─Źi je potekalo v okviru ┼ákofijskih karitas v Kopru, Mariboru in Ljubljani v tesnem sodelovanju z osnovnimi ┼íolami. Velik del pomo─Źi pa je bil realiziran tudi v ┼żupnijskih Karitas. Razdeljeni so bili zvezki, delovni zvezki, ┼íolske torbe, copati, nogavice in drugi pripomo─Źki. Poleg tega pa je veliko ┼ítevilo otrok prejelo tudi bon za nakup ┼íolskih potreb┼í─Źin.
V sodelovanju z zalo┼żbami Rokus, Tangram, I2, Debora in Tehni┼íko zalo┼żbo Slovenije je 131 dru┼żin s pet ali ve─Ź otroki po celi Sloveniji prejelo brezpla─Źne delovne zvezke v skupni vrednosti 2.5 mio SIT. S prvim septembrom se stiske socialno ogro┼żenih dru┼żin ne kon─Źajo.
Veliko pomo─Źi namenjene ┼íolarjem in otrokom bo razdeljene ┼íe v tem mesecu in preko celega leta. V lanskem letu je Karitas v Sloveniji skupaj z drugimi programi razdelila za 119 mio SIT pomo─Źi 5982 otrokom. Najbolj prepoznavna in odmevna sta zagotovo programa Posvojitev na razdaljo in Botrstvo preko katerih dobrotniki mese─Źno podpirajo posamezne otroke. Pred dnevi pa se je v Portoro┼żu zaklju─Źilo tudi letovanje Biserov in letovanje dru┼żin v Son─Źni hi┼íi. V letovanja se je v leto┼ínjem letu vklju─Źilo 231 socialno ogro┼żenih otrok. Prav tako Karitas pomo─Ź dru┼żinam dopolnjuje v drugih oblikah predvsem pri pla─Źilu najnujnej┼íih polo┼żnic in hrane. V leto┼ínjem letu je v veliko podporo tudi hrana iz intervencijskih zalog EU. Velika ve─Źina prejemnikov pomo─Źi prejema tudi pomo─Ź Centrov za socialno delo. Med njimi prevladujejo enostar┼íevske dru┼żine, sledijo dru┼żine z ve─Ź otroki in nato dru┼żine z izjemno nizkimi dohodki ali izjemno te┼żkimi okoli┼í─Źinami kot so npr. smrt ali bolezen v dru┼żini.