Preventivna akcija 40 dni brez alkohola

Slovenska Karitas je danes, 25.02.2009, na katoli┼íki praznik pepelni─Źno sredo, skupaj s soorganizatorji in gosti, v Ljubljani predstavila akcijo 40 dni brez alkohola, ki jo pri─Źenjajo ob pri─Źetku posta. Akcijo so podprli nekateri znani Slovenci, med katerimi sta tudi premier Borut Pahor in nad┼íkof Anton Stres. Akcija bo potekala vse do 11. aprila, so povedali na dana┼ínji novinarski konferenci.

Generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic je na novinarski konferenci poudaril obse┼żnost akcije, ki zajema ─Źez 800 krajev po vsej Sloveniji. Jerebic ocenjuje, da Karitas z akcijo, ki so jo letos nadgradili s sloganom »MANJ, MALO ALI NI─î ALKOHOLA je vedno prava odlo─Źitev«, v Slovenijo prina┼íajo nekaj novega, prina┼íajo pomlad.

Mag. Bojan ┼Żlender, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Direkciji RS za ceste, je izpostavil pomembnost mre┼żnega sodelovanja ob tako pere─Źem problemu, kot je v Sloveniji alkohol. Izrazil je zadovoljstvo nad dejstvom, da so v preteklem letu v Sloveniji prvi─Ź zaznali drasti─Źen upad ┼ítevila alkoholiziranih povzro─Źiteljev prometnih nesre─Ź z najhuj┼íimi posledicami. Kot je pojasnil, bodo s pomo─Źjo lastne mre┼że, razvite v lokalnih skupnostih, dr┼żavljane vzpodbujali k akciji.

Andreja Verov┼íek strokovna voditeljica programov Zavoda Med.Over.Net, je predstavila spletno stran www.brezalkohola.si. Kot je pojasnila, povabilo k sodelovanju velja tako posameznikom, kot dru┼żinam, skupnostim in organizacijam, ki se akciji lahko pridru┼żijo posamezno ali skupinsko. Svojo podporo in odlo─Źitev, da 40 dni ne bodo u┼żivali ali ponujali alkohola, lahko potrdijo na spletni strani www.brezalkohola.si ali avtomatskem telefonskem odzivniku 01 300 59 69.

Ma┼ía Serec strokovna sodelavka projekta Sporo─Źilo v steklenici, ki deluje v sklopu Katedre za dru┼żinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, je predstavila vpra┼íalnik za samooceno pitja, ki je objavljen na spletni strani www.nalijem.si. Kot je pojasnila, je stran polna zanimivih podatkov in med Slovenci skupaj z vpra┼íalnikom dobro sprejeta.